Самойленко Ілля Сергійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ілля Самойленко
Ілля Сергійович Самойленко
Ілля Самойленко. Робота Андрія Данковича
Загальна інформація
Народження 10 липня 1994(1994-07-10) (29 років)
Національність українець
Alma Mater Історичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка
Псевдо Гендальф
Військова служба
Роки служби 2015 — т.ч.
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС  Національна гвардія
Формування Полк «Азов»
Війни / битви Російсько-українська війна / Бої за Маріуполь

Ілля Сергійович Самойленко (нар. 10 липня 1994[1]) — український військовослужбовець, офіцер управління розвідки полку «Азов» Національної гвардії України[2], учасник російсько-української війни. Позивний Гендальф[3].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 10 липня 1994 року.

Навчався на історичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Мріє завершити навчання після закінчення війни.

2015 року, після закінчення другого курсу навчання в університеті, 18 квітня розпочав військову службу в зоні АТО/ООС в складі полку «Азов»[4], коли йому був 21 рік. Став заступником командира взводу[5].

2017 року підірвався на власній міні. Коли він ставив розтяжку, почалася атака — і поряд вибухнув ворожий снаряд. Запальний пристрій у руці бійця розірвався, пошкодив ліву руку, ногу, шию, обличчя, око. Попри такі серйозні ушкодження він сам надав собі домедичну допомогу, перемістився у безпечне місце, а згодом керував своєю евакуацією[5].

Лікування та реабілітація були складними, руку бійцеві замінив титаново-сталевий механічний протез, а око — скляний. Проте після цього Ілля повернувся у стрій і навчився стріляти з правого плеча, цілячись лівим оком[5].

На початку 2021 року влаштувався у велику міжнародну компанію і працював за кордоном. Але після початку повномасштабного вторгнення повернувся в «Азов»[5].

З початку блокади Маріуполя разом з побратимами перебував на «Азовсталі». З підвалів заводу повідомляв новини, зокрема, 8 травня 2022 року провів пресконференцію для представників закордонних ЗМІ англійською мовою[6].

21 вересня 2022 року звільнений з полону[1].

На травень 2024 продовжує виконання завдань у складі 12 бригади спеціального призначення «Азов».

Особисте життя[ред. | ред. код]

Вільно володіє англійською мовою.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Відбувся черговий обмін військовополоненими. Додому повернулося 215 українських захисників та захисниць // Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.
  2. Лілія Рагуцька, «Людина залізної сили волі»: у Нацгвардії розповіли про захисника Маріуполя Іллю Самойленка. Фото // OBOZREVATEL. — 2022. — 10 травня.
  3. Ми повернулися в іншу країну, – боєць «Азову» «Гендальф» про звільнених з полону (укр.), процитовано 18 жовтня 2022
  4. Мосейчук + АЗОВ: Гендальф (укр.), процитовано 4 травня 2024
  5. а б в г Ілля Самойленко, з позивним “Гендальф”
  6. Валентина Романенко, Захисники Маріуполя мають чотири варіанти дій, але полон означатиме смерть — «Азов» // Українська правда. — 2022. — 8 травня.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Незламний боєць після поранення мотивує інших на YouTube // 24 канал. — 2019. — 6 вересня.