Самохвалова Тамара Вікторівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тамара Самохвалова
Тамара Вікторівна Самохвалова
біл. Тамара Віктараўна Давыдзенка
Загальна інформація
Національність білоруска
Громадянство  Білорусь[1]
Народження 8 червня 1975(1975-06-08)[1][2] (48 років)
Пінськ, Брестська обл., Білоруська РСР, СРСР
Зріст 188 см[1]
Вага 82 кг[1]
Спорт
Країна Білорусь Білорусь
Вид спорту академічне веслування
Спортивне звання
Заслужений майстер спорту Республіки Білорусь
Заслужений майстер спорту Республіки Білорусь
Нац. збірна Білорусь Білорусь
Участь і здобутки
Нагороди
Спортивні медалі
Представник Білорусь Білорусь
Олімпійські ігри
Бронза Атланта 1996 W8+
Чемпіонат світу
Бронза Тампере 1995 W4-
Бронза Баньолес 2004 W4-

Тамара Вікторівна Самохвалова (у дівоцтві Давиде́нко; нар. 8 червня 1975; Пінськ, Білоруська РСР) — білоруська веслувальниця, бронзова призерка Олімпійських ігор 1996 року, призерка чемпіонатів світу. Заслужений майстер спорту Республіки Білорусь з академічного веслування.

Біографія[ред. | ред. код]

Тамара Давиденко народилася 8 червня 1975 року в місті Пінськ, Берестейської області. Академічним веслуванням почала займатися у віці чотирнадцяти років. Підготовку проходила у місцевій дитячо-юнацькій школі олімпійського резерву, а потім у мінському спортивному товаристві «Динамо».

За національну збірну Білорусі дебютувала у 1993 році. Вона взяла участь у молодіжному чемпіонаті світу, де посіла сьоме місце в розпашних четвірках. Також була в складі розпашної вісмірки з рульовим зайняла п'яте місце на дорослому чемпіонаті світу. Наступного року перемогла на Іграх доброї волі, що проходили в Санкт-Петербурзі. На чемпіонаті світу знову посіла п'яте місце в розпашній вісімці, а також виступила у двійці (дев'яте місце). Чемпіонат світу 1995 року був більш успішим для спортсменки. У складі четвірки вона стала бронзовою призеркою, а також посіла п'яте місце у вісіміках.

Вдалі виступи спортсменки дали їй можливість представити Білорусь на Олімпійських іграх 1996 року, що проходили в Атланті. Давиденко виступала у складі розпашного екіпажу-вісімки. Окрім неї, учасниками екіпажу були: Олена Микулич, Марина Знак, Наталія Волчек, Наталія Стасюк, Валентина Скрабатун, Наталія Лавриненко, Олександра Панкіна та рульова Ярослава Павлович. У фіналі цей екіпаж поступився збірним Румунії та Канади, ставши бронзовими призерами. За це досягнення спортсменка була нагородженна званням Заслуженого майстра спорту Республіки Білорусь.

У 2004 році було наступне вагоме досягнення спортсменки. Вона стала бронзовою призеркою чемпіонату світу в розпашній четвірці. Попри це, пройти кваліфікацію на Олімпійські ігри 2004 року Самохваловій не вдалося. Продовжувала виступи в національній збірній, але медалей на чемпіонатах світу більше не завойовувала, регулярно виступаючи у фіналах. Після провальної кваліфікації на Олімпійські ігри 2008 року, вирішила завершити спортивну кар'єру.

Виступи на Олімпіадах[ред. | ред. код]

Олімпіада Дисципліна Місце
Атланта 1996 вісімки 3

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]