Санпаку

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Президенту США Джону Фіцджеральду Кеннеді передбачали «велику небезпеку через його санпаку стан». В обох очах президента можна побачити склеру під райдужною оболонкою.

Санпаку ґан (яп. 三白眼, «тричі біле око») або Санпаку (яп. 三白) — це японський термін, що значить «три білих», цей термін запозичений з китайської. В англійській мові зазвичай кажуть «очі санпаку» (англ. sanpaku eyes), щоби позначити очі, в яких можна побачити білий проміжок понад або під райдужною оболонкою.

Історія[ред. | ред. код]

Відповідно до китайської фізіоґноміки, якщо білу частину ока, відому як білкова оболонка ока або склера, можна побачити під райдужною оболонкою, це значить, що тіло фізично незбалансовано, ця незбалансованість зустрічається в алкозалежних, наркозалежних і у людей, які зловживають цукром чи зерновими. Якщо ж можна побачити верхню склеру, то це ознака психічної нестійкості, яка трапляється у людей з психозом, вбивць, будь-кого надто розлюченого. Стрес і втома також можуть спричиняти такі зсуви[1]. Незалежно від того, чи склеру можна бачити понад чи попід райдужною оболонкою, вважається, що такі люди притягають аварії і насильство.

Видатні люди з санпаку[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sanpaku Eyes BBC News
  2. Entertainment Weekly #1023 November 28, 2008
  3. Blymyer, Ginger Sugar.