Сантьяго (торт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сантьяго
Тип Десерт
Походження Іспанія
Необхідні компоненти мигдаль, яйця, вершкове масло, пшеничне борошно, цукор, кориця, херес, цукрова пудра

Торт «Сантьяго» (ісп. Tarta de Santiago) — іспанський мигдалевий торт, що вперше з'явився в Середні віки в Галісії.

Історія[ред. | ред. код]

Мигдалевий торт «Сантьяго» придумали в Сантьяго-де-Компостела, столиці іспанського регіону Галісія. Його назвали на честь апостола Сантьяго (Святого Якова), святого покровителя Іспанії. Нині торт набув широкого поширення і його можна зустріти в будь-якій частині країни. Вважається, що десерт з'явився в середньовіччя, і в той час був дуже дорогим через високу ціну мигдалю.

Першу згадку про рецепт цього десерту було знайдено в записах Луїса Бартоломео де Лібера в 1838 під назвою «мигдалевий пиріг». Хрест-клинок Сантьяго, символ реконкісти, вперше з'явився на торті у кондитерській «Casa Mora». Той самий хрест-клинок є також символом і іспанського лицарського ордена Сантьяго.

Найбільшої популярності цей торт набув у XX столітті, коли його стали вважати типовим іспанським десертом. З 2006 року він узятий під охорону національним торговельним знаком, і тепер назву «Сантьяго» може носити лише той торт, який був вироблений на території Іспанії.[1]

Складові[ред. | ред. код]

Серед інгредієнтів, що використовуються для приготування торта: мигдаль, яйця, вершкове масло, борошно пшеничне, цукор, кориця, херес, цукрова пудра.[2][3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Resolución de 3 de marzo de 2006, Indicación Geográfica Protegida «Tarta de Santiago» (PDF). Архів (PDF) оригіналу за 9 липня 2017. Процитовано 16 січня 2018.
  2. Tarta de Santiago: St. James' Cake. Архів оригіналу за 21 січня 2018. Процитовано 21 січня 2018.
  3. Миндальный торт Tarta de Santiago. Архів оригіналу за 21 січня 2018. Процитовано 21 січня 2018.