Сарбан (письменник)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джордж Вільям Волл
англ. John William Wall
Ім'я при народженні John William Wall
Псевдонім Сарбан
Народився 6 листопада 1910(1910-11-06)
Мексборо
Помер 11 квітня 1989(1989-04-11) (78 років)
Монмутшир
Громадянство Велика Британія Велика Британія
Діяльність прозаїк
Alma mater Кембриджський коледж Ісусаd
Заклад Форин-офіс[d][1]
Мова творів англійська
Роки активності 19471989
Напрямок проза
Жанр фантастичний роман, фантастика жахів
Magnum opus «Звук його рогу»

Сарбан (англ. Sarban, справжнє ім'я Джордж Вільям Волл, (англ. John William Wall, 6 листопада 1910(19101106), Мексборо — 11 квітня 1989, Монмутшир) — британський дипломат, письменник-фантаст та автор книг фантастики жахів.

Біографія[ред. | ред. код]

Джордж Вільям Волл народився у місті Мексборо в Південному Йоркширі. Після закінчення школи в рідному місті навчався у Кембриджському університеті, де захопився вивченням східних мов. Після закінчення навчання Джордж Вільям Волл знаходився на дипломатичній службі у низці країн Магрибу та сходу, зокрема в Лівані, Марокко та Єгипті. Досяг найвищого дипломатичного рангу, деякий час був Надзвичайним і Повноважним послом Великої Британії в Парагваї. Останньою дипломатичною посадою Волла стала посада генерального консула в Александрії, з якої він пішов у відставку в 1966 році, після чого ще 10 років працював у міністерстві закордонних справ. Після виходу на пенсію він перебрався до Монмутширу, де проживав до кінця життя. Помер Джордж Вільям Волл у 1989 році, після його смерті згідно із заповітом його прах розвіяли під деревом у «Саду друзів» на території Кембриджського коледжу Ісуса, де він навчався.

Розпочав свою літературну діяльність Джордж Вільям Волл у 1947 році, коли він написав свої перші містичні оповідання, та показав їх літературознавиці Елеанор Александр Райслі, яка пізніше стала його дружиною. Їй сподобались оповідання, і вона допомогла письменнику-початківцю знайти видавців та опублікувати перші твори під псевдонімом Сарбан. У 1950 році він написав перший роман «Відкриття єретиків», проте його відхилив видавець, і цей роман так і не був опублікований. Перший опублікований роман Сарбана «Звук його рогу» (англ. The Sound of His Horn) вийшов друком у 1952 році. Цей роман написаний у жанрі альтернативної історії, в якому йдеться про те, як після перемоги у Другій світовій війні нацисти перетворили решту населення Європи на позбавлених мови та інтелекту рабів, а для власних розваг вивели собі генетично видозмінених жінок-кицьок. У 1953 році письменник опублікував свій другий роман «Лялькороб» (англ. The Doll Maker), який написаний на стику жанрів фентезі та фантастики жахів. пізніше письменник написав ще кілька романів, проте вони, як і більша частина його оповідань, залишаються неопублікованими. Після смерті Сарбана частина його творів, які не були опубліковані за його життя, за сприяння його спадкоємців виходять друком у британських видавництвах.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Романи[ред. | ред. код]

  • 1952 — Звук його рогу (англ. The Sound of His Horn)
  • 1953 — Лялькороб (англ. The Doll Maker)

Збірки[ред. | ред. код]

  • 1951 — Мегаліти та інші дивні історії (англ. Ringstones: And Other Curious Tales).
  • 1953 — Лялькороб та інші історії про надприродне (англ. The Doll Maker and Other Tales of the Uncanny)
  • 1999 — Звук його рогу (англ. The Sound of His Horn)
  • 2002 — Жертва та інші історії (англ. The Sacrifice: And Other Stories)

Посилання[ред. | ред. код]


  1. Mackie, Colin British Diplomatic Directory (1820-2005)Форин-офіс.