Сардинья ассада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сардинья ассада
Тип друга страва
Походження Португальська кухня
Необхідні компоненти сардини
Зазвичай використовувані компоненти овочі, спеції

Сардинья ассада або сардинья-на-грелья (порт. Sardinha assada, sardinha na grelha) — традиційна друга страва португальської кухні. Перекладається як «смажені сардини» чи «сардина на грилі».

Історія[ред. | ред. код]

Перша письмова згадка про приготування сардин сягає XVI століття. Втім вважається, що португальські рибалки виловлювали та готували їх з початку атлантичних подорожей, тобто десь з середини XV століття або навіть раніше.

Вважається однією з найсмачніших страв в португальській кухні, з численними рецептами їх приготування, проте найбільш вживаною є сардина, обсмажена на грилі. За цього вона збільшується у розмірі.

Сьогодні в Португалії цю страву готують скрізь, особливо під час різних свят, насамперед влітку.

Приготування[ред. | ред. код]

Непатрані сардини, краще щойно виловлені, пересипати великою сіллю, тримати на льоду або в холодильнику протягом 0,5 години. Потім кладуть їх на подвійну решітку впритул над вугіллям, без полум'я, обсмажуючи на слабкому вогні протягом 5 хвилин з кожного боку. Як гарнір додають смажений на грилі перець та варена картопля. Вживають з білим сухим вином.

Також цю страву можна використовувати в якості закуски — смажену сардину кладуть на шматок хліба, щоб смаки та жир риби всмокталися у хліб.

Джерела[ред. | ред. код]