Свято-Троїцький собор (Івано-Франківськ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Свято-Троїцький кафедральний собор (Івано-Франківськ)
48°55′ пн. ш. 24°43′ сх. д. / 48.917° пн. ш. 24.717° сх. д. / 48.917; 24.717Координати: 48°55′ пн. ш. 24°43′ сх. д. / 48.917° пн. ш. 24.717° сх. д. / 48.917; 24.717
Тип споруди православний храм
Розташування Україна, Івано-Франківськ
Будівельна система цегла
Стиль бароко
Належність ПЦУ
Юрисдикція Івано-Франківсько-Галицька єпархія
Адреса вулиця Ґрюнвальдська, 1
Епонім Трійця
Вебсайт sobor.if.ua
Свято-Троїцький собор (Івано-Франківськ). Карта розташування: Україна
Свято-Троїцький собор (Івано-Франківськ)
Свято-Троїцький собор (Івано-Франківськ) (Україна)
Мапа
CMNS: Свято-Троїцький собор у Вікісховищі

Свято-Троїцький кафедральний собор  — собор, який є духовною окрасою міста Івано-Франківська. Окрім цього – це головний собор Івано-Франківсько-Галицької єпархії Православної Церкви України, у якому регулярно звершуються богослужіння і кожен з священнослужителів старається докласти максимум зусиль, щоб люди, які приходять до собору, отримували особливу Божу благодать, спокій на серці та спасіння душі.

Історія[ред. | ред. код]

Сама споруда потребує особливого догляду і реставрації, адже ця пам’ятка архітектури побудована ще у 1893 році. Собор кораблеподібний, цегляний, однокупольний. За радянської влади використовувався як державний архів. Іконостас двоярусний, різьблений, золочений (майстер Ярослав Шийка). Настінний розпис виконав художник Василь Чопик з бригадою помічників. У 1998 році за клопотанням єпископа Івано-Франківського і Галицького Іоасафа (Василиківа) рішенням голови Івано-Франківської облдержадміністрації Михайла Вишиванюка собор передано Івано-Франківській єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату.

З ініціативи настоятеля собору, протоієрея Іоана Телятинського та з благословення високопреосвященнішого владики Іоасафа (Василиківа), митрополита Івано-Франківського і Галицького, у соборі проведено:

- ремонтно-реставраційні роботи;

- оновлення іконної лавки;

- відкриття соборної пекарні;

- заміну конструкції та перекриття даху;

- заміну та модернізацію опалення собору;

- заміну панікадил;

- гідроізоляцію фундаментних мурів;

- реставраційно-ремонтні роботи фасаду;

- встановлення відмостки навколо собору;

- обкладення гранітними плитами цоколь;

- реконструкцію вхідних і бокових зовнішніх дверей;

- реставрацію сходів;

- реставрацію головного купола собору;

- внутрішню реставрацію притвору;

- благоустрій навколо собору;

- спорудження пам’ятного Хреста на честь 25-ти ліття відкриття собору.

Собор є духовною окрасою міста Івано-Франківська. Окрім цього – це головний собор Івано-Франківсько-Галицької єпархії Православної Церкви України, у якому регулярно звершуються богослужіння і кожен з священнослужителів старається докласти максимум зусиль, щоб люди, які приходять до собору, отримували особливу Божу благодать, спокій на серці та спасіння душі.

Адреса Свято-Троїцького кафедрального собору: м. Івано-Франківськ, вул. Грюнвальдська, 1, 76015

Клір собору[ред. | ред. код]

Настоятель: Протоієрей Іоан Михайлович Телятинський

Народився 23 жовтня 1980 року в селі Буховичі Мостиського району Львівської області в селянській сім’ї.

Висвячений у сан священика 9 жовтня 2006 року архиєпископом Івано-Франківським і Галицьким Іоасафом (Василиківим) та призначений штатним священиком Свято-Троїцького кафедрального собору міста Івано-Франківська.

З грудня 2012 року призначений благочинним собору, а з 2014 року – настоятелем.

2004-2014 головний редактор офіційного web-сайту Івано-Франківської єпархії “Православ’я на Прикарпатті”.

З вересня 2007 року призначений проректором Івано-Франківського богословського інституту.

Освіта: Івано-Франківська духовна семінарія (2002); Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника (2006 – магістр релігієзнавства); Івано-Франківський богословський інститут (2007 – магістр богослов’я); Аспірантура Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника (2010); Аспірантура Львівської православної богословської академії (2011).

10 червня 2011 року в Львівській православній богословській академії захистив кандидатську дисертацію на тему “Тріадологічна система догматичних поглядів святителя Григорія Богослова”, присвоєно наукову степінь кандидата богословських наук.

Співавтор книги Шематизм Івано-Франківської єпархії УПЦ КП (січень 2015).

Остання нагорода: митра (2011).

Інші нагороди: орден архистратига Михаїла (2006), медаль 2000-ліття Різдва Христового (2000), а також благословенні архиєрейські грамоти та почесні грамоти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Одружений, виховує сина.

Протоієрей Тарас Васильович Дмитрук

Народився 9 серпня 1981 року в селі Саджава Богородчанського району Івано-Франківської області.

Висвячений у сан священика 18 квітня 2004 року архиєпископом Івано-Франківським і Галицьким Іоасафом (Василиківим) та 9 липня призначений священиком Свято-Троїцького кафедрального собору міста Івано-Франківська.

З 2014 року викладач Івано-Франківського богословського інституту.

Освіта: Івано-Франківська духовна семінарія (2000); Івано-Франківський богословський інститут (2012 – магістр богослов’я).

Остання нагорода: митра (2012).

Інші нагороди: медаль преподобних Іова і Феодосія Манявських.

Одружений, має двох дітей.

Протоієрей Василій Васильович Гнип

Народився 28 серпня 1978 року в селі Ратищі Зборівського району Тернопільської області.

З 2005 – псаломщик Свято-Троїцького кафедрального собору міста Івано-Франківська.

Висвячений у сан диякона 2 травня 2010 року архиєпископом Івано-Франківським і Галицьким Іоасафом (Василиківим) та призначений штатним дияконом-псаломщиком Свято-Троїцького кафедрального собору міста Івано-Франківська.

Висвячений у сан священика 19 грудня 2012 року митрополитом Івано-Франківським і Галицьким Іоасафом (Василиківим) та призначений священиком Свято-Троїцького кафедрального собору міста Івано-Франківська.

З 2012 року – викладач Івано-Франківського богословського інституту.

З 16 лютого 2021 року – митрополитом Івано-Франківським і Галицьким Іоасафом (Василиківим) призначений бухгалтером Івано-Франківсько-Галицького єпархіального Управління Української Православної Церкви Православної Церкви України.

Освіта: Ратищівська ЗОШ І-ІІ ступенів (1993); Золочівський сільсько-господарський технікум (1997); Івано-Франківська духовна семінарія (2001); Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника (2006 – повна вищу освіту за спеціальністю “релігієзнавство”); Івано-Франківський богословський інститут (2012 – магістр богослов’я).

Остання нагорода: митра (2018).

Інші нагороди: медаль святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, медаль Пресвятої Богородиці (2023), благословенні грамоти.

Одружений, виховує двох дітей.

Протоієрей Петро Васильович Гава

Народився 1 березня 1978 року в селі Копачинці Городенківського району Івано-Франківської області.

Висвячений у сан диякона в липні 2001 року митрополитом Івано-Франківським і Галицьким Іоасафом (Василиківим), а вже у листопаді 2001 року – у сан священика єпископом Вінницьким і Брацлавським Геронтієм та призначений настоятелем храму святого апостола Іоана Богослова села Зозів Липовецького району Вінницької області.

8 травня 2007 року зачислений у клір Івано-Франківської єпархії та призначений другим священиком храму святих рівноапостольних Констянтина і Єлени міста Івано-Франківськ, а з 31 грудня 2007 року – ключар храму.

Освіта: Копачинська загальноосвітня школа І-ІІ ступені Городенківського району Івано-Франківської області (1993), Івано-Франківська духовна семінарія (2002).

Остання нагорода: медаль преподобних Іова і Феодосія Манявських (2023).

Інші нагороди: медаль святого рівноапостольного князя Володимира (2017), митра (2019).

Одружений, має двох дітей.

Домашня адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Євгена Коновальця 120, кв. 32.

Протоієрей Роман Миколайович Василиків

Народився 20 жовтня 1989 року в місті Дрогобич Львівської області.

Висвячений у сан диякона 26 січня 2020 року, а 9 лютого 2020 року – у сан священика митрополитом Івано-Франківським і Галицьким Іоасафом (Василиківим) та призначений священиком Свято-Троїцького кафедрального собору міста Івано-Франківська.

Освіта: Дрогобицький педагогічний університет ім. І. Франка (2010 – бакалавр), Дрогобицький педагогічний університет ім. І. Франка (2011 – спеціаліст), Івано-Франківський богословський інститут (2016 – бакалавр богослов’я, 2019 – магістр богослов’я).

Остання нагорода: хрест з прикрасами (2022).

Одружений, виховує двох дітей.

Протодиякон Петро Григорович Стецюк

Народився 5 березня 1990 року в селі Копачинці Городенківського району Івано-Франківської області.

Висвячений у сан диякона 15 липня 2012 року митрополитом Івано-Франківським і Галицьким Іоасафом (Василиківим) та призначений штатним дияконом Свято-Троїцького кафедрального собору міста Івано-Франківська.

Освіта: Богословське відділення КДА при ФТФ Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича (2012 – магістр богослов’я, а також отримав повну вищу освіту за спеціальністю «Релігієзнавство»).

Остання нагорода: камилавка (2013).

Одружений, виховує двох дітей.

Протодиякон-псаломщик Микола Іванович Повх

Народився 16 травня 1989 року в селі Надіїв Долинського району в сім’ї священика.

Висвячений у сан диякона 27 вересня 2013 року митрополитом Івано-Франківським і Галицьким Іоасафом (Василиківим) та згодом призначений у штат Свято-Троїцького кафедрального собору м. Івано-Франківська.

З 2011 по 2013 рік працював у Чернівецькій обласній філармонії.

З 2015 по 2023 рік працював в Івано-Франківському фаховому музичному коледжі ім. Дениса Січинського.

З 2016 року працює в Івано-Франківському національному медичному університеті та бере активну участь у різних муніципальних колективах, які представляють хорове мистецтво в Україні та поза її межами, а також у патріотичних заходах і телепроектах.

Освіта: Малотур’янська ЗОШ І-ІІІ ст. Долинської міської ради (2005), Івано-Франківське музичне училище ім. Д. Січинського за спеціальністю “Музичне мистецтво” – повна середня освіта (2009 – диригент хору, викладач, учитель музики, з відзнакою та золотою медаллю), Богословське відділення КПБА при ФТФ Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича (2013 – бакалавр богослов’я, 2014 – повна вища освіта за спеціальністю “Релігієзнавство”),  Івано-Франківський богословський інститут (2015 – магістр богослов’я, з відзнакою), Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника (2018 – магістр історії та археології).

Остання нагорода: камилавка (2018).

Дяк-псаломщик Олег Ігорович Луцан

Народився 12 березня 1997 року в селі Новиця Калуського району Івано-Франківської області.

У 2011-2015 рр. виконував дяківський послух при кліросі Спасо-Преображенського храму с. Нови‌ця.

У 2015-2019 рр. штатний хорист Трьохсвятительського університетського храму м. Чернівці, з 2018 р. – керівник хору.

У 2018-2019 рр. – Голова студентського товариства “Academia Orthodoxa”.

З вересня 2019 року з благословення Митрополита Івано-Франківського і Галицького Іоасафа призначений штатним дяком Свято-Троїцького кафедрального собору м. Івано-Франківська.

Освіта: Новицький навчально-виховний комплекс (2012 – базова середня освіта); ДВНЗ «Калуський політехнічний коледж» (2014 – повна загальна середня освіта; 2015 – молодший спеціаліст з бухгалтерського обліку); Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича (2017 – бакалавр обліку і аудиту; 2018 – магістр релігієзнавства; 2019 – бакалавр філософії); Богословське відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича (2019 – бакалавр богослов’я); Івано-Франківський богословський інститут ім. прп. Феодосія Манявського (2021 – магістр богослов’я).

Остання нагорода: Благословенна грамота Предстоятеля (2023).

Інші нагороди: Благословенні грамоти Предстоятеля (2017, 2019): Грамота Департаменту освіти і науки Чернівецької облдержадміністрації (2019): Благословенна архієрейська грамота (2020).

Неодружений.

Світлини[ред. | ред. код]