Світовий форум за демократію

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Світовий форум за демократію - з'їзд, що відбувається щолистопада в Страсбурзі (Франція) для обговорення складних проблем, з якими стикаються демократії сьогодні, та задля сприяння демократичним інноваціям. Форум організовує Рада Європи і він збирає членів громадянського суспільства, політичних лідерів, а також представників бізнесу, наукових кіл, медіа та професійних груп. На попередніх зустрічах підіймались такі теми: «Наведення мостів: демократія між старими моделями та новими реаліями», «Перезавантаження демократії: налагодження зв'язку між інституціями та громадянами в цифрову епоху» та «Від участі до впливу: чи може молодь відродити демократію?".

Концепція Форуму полягає в тому, що виклики демократії XXI століття потрібно вирішувати засобами XXI століття, використовуючи широкі можливості мережевого спілкування, а також соціальні та політичні інновації місцевого рівня. Обмін думками, що відбувається під час засідань Світового Форуму, зосереджений на реальних ініціативах державних органів чи суб'єктів місцевого самоврядування, які критично розглядає міждисциплінарна міжнародна робоча група. Зібрані під час зустрічей ідеї презентують Раді Європи та її партнерам у галузі демократії та демократичного врядування.

Історія[ред. | ред. код]

Світовий форум за демократію 2012 року[ред. | ред. код]

Світовий форум за демократію вперше відбувся 2012 року з ініціативи Генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда. Перша зустріч проходила з 5 по 11 жовтня 2012 року і називалась «Наведення мостів: демократія між старими моделями та новими реаліями».[1] Обговорення стосувалося широкого кола питань: доля демократії в країнах, де відбулась арабська весна; молодь та демократія; демократичний потенціалу Інтернету; вплив економічної кризи на демократію. Форум відкрив Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. Серед інших доповідачів були: лауреатка Нобелівської премії миру Таваккуль Карман і єгипетська активістка Наваль ес Саадаві.

Світовий форум за демократію 2013 року[ред. | ред. код]

Другий Світовий форум («Перезавантаження демократії: налагодження зв'язку між інституціями та громадянами в цифрову епоху») проходив з 23 по 29 листопада 2013 року та розглядав питання впливу нових інформаційних та комунікаційних технологій на демократичні практики.[2] Обговорення ініціатив, представлених на Форумі, відбувалось в рамках 21 «лабораторії», всі вони зосереджувалися на різних аспектах електронної демократії.[3] Дебати охоплювали такі теми: рідка демократія, парцитипаторний бюджет, платформи електронного уряду та використання краудсорсингу в законотворчості. Доповідачами на Форумі того року були генеральний секретар Франкофонії Абду Діуф та професорка глобального управління в Лондонській школі економіки Мері Калдор.[4]

Форум 2013 року представив нагороду «Демократичні інновації», нагороду Ради Європи для однієї з продемонстрованих ініціатив за визнання її внеску в розширення громадської участі в демократичному процесі. На підставі голосів учасників Форуму, нагороду присудили Мережі жінок Уганди (WOUGNET).[5]

Представлені ініціативи[ред. | ред. код]

Світовий форум за демократію 2014 року[ред. | ред. код]

Третій Світовий форум за демократію («Від участі до впливу: чи може молодь активізувати демократію?») відбувся від 3 до 5 листопада 2014 року і порушив питання участі молоді.[6] Дискусії в лабораторіях зосереджувалися на ініціативах, спрямованих на залучення молоді до процесу прийняття рішень та заохочення громадської активності серед молоді. У перший день Форуму головним доповідачем був Джеремі Ріфкін з його теорією «суспільства нульових маржинальних витрат». Серед інших доповідачів були Шанталь Муфф, директорка Центру демократії Вестмінстерського університету, Феліпе Джелдрес, президент Міжнародного союзу соціалістичної молоді, а також Ів Летерм, Генеральний секретар Міжнародного інституту демократії та сприяння виборам (International IDEA).[7] Ця зустріч складалась з шести «неконференцій», порядок денний яких визначили самі учасники ще до початку Форуму.[8] Нагороду за інновації в демократії 2014 року вручили турецькій ініціативі «Покоління демократії».[9]

Представлені ініціативи[ред. | ред. код]

<div style="-moz-column-count:* NSS-Community Connect Fellowship by Blue Ribbon Movement (India)

Світовий форум за демократію 2015 року[ред. | ред. код]

“Свобода vs контроль: за демократичну відповідь”[ред. | ред. код]

Четверта зустріч Форуму «Свобода проти контролю: за демократичну відповідь» відбулася з 16 по 21 листопада. Метою Форуму 2015 року було визначити шляхи посилення демократичного контролю за реагуванням у сфері безпеки, обговорити страх, викликаний насильницькими нападами, та забезпечити свободу ЗМІ в контексті посилених заходів безпеки. Посадовці, що приймають рішення, лідери думок та соціальні новатори, обговорювали заходи, що слід вжити на міжнародному, національному, регіональному та місцевому рівнях для забезпечення захисту свободи демократії від насильства та екстремізму. Такі обміни думками базувалися на ініціативах та ідеях, обраних шляхом відкритого конкурсу, і їх представили на критичний розгляд учасників Форуму.

Дебати Форуму мали допомогти й надихнути держави, місцеві органи влади та організації у всьому світі. а також прокласти шлях для майбутньої роботи Ради Європи та інших організацій у цій галузі. Вибір цієї теми був викликаний спільним настроєм, що поєднує демократичні держави в усьому світі: почуття вразливості перед різноманітними загрозами, від насильницького екстремізму до економічних, технологічних, екологічних і геополітичних ризиків. Сучасні суспільства усвідомлюють, що ці загрози (особливо акти насилля, викликані ідеологією) можуть посилити конфлікти, дестабілізувати суспільство і, як наслідок, перешкодити соціальній єдності. Ба більше, зростання онлайн-контролю призвело до вразливості персональних даних. З одного боку, певний рівень контролю може підтримати безпеку громадян, але, з іншого, може становити загрозу для свободи і демократії. Світовий форум за демократію аналізував тонкий баланс між безпекою і свободою, та як його можна підтримувати в демократичному суспільстві, коли він перебуває під загрозою. Чи можуть свобода і контроль співіснувати в демократичному світі?

Головна мета Форуму полягала в тому, щоб запропонувати рішення та сприяти заходам, що гарантуватимуть безпеку та захист демократії. В епоху комунікаційних технологій це особливо важливо. Форум підвищив рівень поінформованості про нові ідеї щодо демократичного реагування на проблеми безпеки. Ці ідеї розглянули з трьох основних боків або викликів.

Три проблеми[ред. | ред. код]

  • Проблема № 1 – гарантування безпеки та контроль за наглядом
  • Проблема № 2 - звільнення суспільства від страху і сприяння бажанню відчувати свободу
  • Проблема № 3 - свобода інформації в "добу страху"

Виявлені ініціативи[ред. | ред. код]

* Legal Campaigns, Revolution Truth (USA)




Світовий форум за демократію 2016[ред. | ред. код]

«Освіта і демократія: як подолати соціальні розбіжності?»[ред. | ред. код]

Світовий форум за демократію 2016 року проходив 7–9 листопада у Страсбурзі. Він зосереджувався на взаємозв'язку між освітою та демократією.

Форум прагнув відповісти на питання:

*Чи виконує освіта свою демократичну місію чи не вдається побудувати ключові якості демократичного громадянства? *Яка роль різних суб'єктів освіти - вчителів, учнів, сімей, організацій громадянського суспільства, державних органів і ЗМІ?

*Чи необхідно реформувати організацію та функціонування навчальних закладів для кращого реагування на вимоги демократії?

*Як неформальна та неформальна освіта може розірвати зв'язок між соціальною та політичною нерівністю і допомогти вихованню активних громадян та лідерів з неблагополучних верств, щоб забезпечити стабільні зміни?

Виявлені ініціативи[ред. | ред. код]

Світовий форум за демократію 2017[ред. | ред. код]

"Чи є популізм проблемою?"[ред. | ред. код]

Світовий форум за демократію 2017 року відбувся в Страсбурзі 8-10 листопада 2017 року. Він зосереджувався на "все більшому розриві між громадянами та політичними елітами, а також драматичних змінах в екосистемі ЗМІ "та "нових політичних та медіа акторах та практиках, що пропонують громадськості нові можливості брати участь у політичному житті.[10]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lehn, Suzanne. "France: Photos and Impressions from the World Forum for Democracy 2012 in Strasbourg", Global Voices Online, 19 October 2012. Retrieved on 8 June 2015.
  2. Harris, Marcy and Girling, Rob. "Can the Internet Improve Democracy? Thoughts on the 2013 World Forum for Democracy", techPresident, 6 December 2013. Retrieved on 8 June 2015.
  3. Lehn, Suzanne. "World Forum for Democracy 2013: Connecting Citizens and Institutions", Global Voices Online, 22 December 2013. Retrieved on 8 June 2015.
  4. "Connecting institutions and citizens in the digital age: Final report, Council of Europe, 1 April 2014. Retrieved on 9 June 2015.
  5. "WOUGNET wins a Democracy Innovation Award"[недоступне посилання], UGO News, 11 February 2014. Retrieved on 8 June 2015.
  6. Fakhry, Samia. "The Council of Europe gives young people a say in how to revitalise democracy", Ahram Online, 4 November 2014. Retrieved on 5 June 2015.
  7. "From participation to influence: can youth revitalise democracy?: Final report", Council of Europe, 29 May 2015. Retrieved on 9 June 2015.
  8. Lehn, Suzanne. "Young People Will Revitalize Politics, Promises This Year’s World Forum for Democracy", Global Voices Online, 14 November 2014. Retrieved on 5 June 2015.
  9. "The Council of Europe’s Democracy Innovation Award goes to Turkish initiative "Generation Democracy"", Orer, 5 November 2014. Retrieved on 5 June 2015.
  10. World Forum for Democracy 2017. www.coe.int (брит.). Процитовано 9 квітня 2017.

зовнішні посилання[ред. | ред. код]