Світ червоного сонця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Світ червоного сонця
англ. The World of the Red Sun
Обкладинка журналу Wonder Stories (грудень 1931 р.), де було вперше опубліковане оповідання «Світ червоного сонця»
Жанр науково-фантастичне оповідання
Автор Кліффорд Сімак
Мова англійська
Опубліковано 1931

«Світ черво́ного со́нця» (англ. The World of the Red Sun) — науково-фантастичне оповідання Кліффорда Сімака, перший опублікований літературний твір письменника. Надрукований у журналі «Wonder Stories» Х'юго Ґернсбеком в грудні 1931 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Двоє вчених з м. Денвер Харл Свенсон та Білл Кресман створили машину часу і з 1935 року вирушили в майбутнє. Під час подорожі у них ламається лічильник часу і замість кількох тисяч вони потрапляють на кілька мільйонів років уперед.

Дослідників зустрічають руїни міста, червоне сонце на небі та орда дикунів. Після запеклої боротьби і стрілянини Харл і Білл потрапляють у полон. Там вчені з 20-го ст. від старигана, що розносить їжу, дізнаються, що їм доведеться змагатися на арені з Голаном-Кіртом. Старий пояснює в'язням, що це «той, що прибув із космосу» та тримає світ у Злі, Ненависті та Страху завдяки силі навіювання. Але він не безсмертний, потрібно лише ослабити його вплив на свідомість і вбити зі зброї. Після цього стариган помирає.

На арену прибувають дедалі нові й нові люди, між головними героями та Голан-Кіртом зав'язується невидима боротьба, адже останній не з'являється в тілесній подобі, а лише навіює Біллу та Харлу образи, які неминуче мають вести їх до загибелі. Дослідники щосили опираються і зрештою кидають виклик Голан-Кірту, змушуючи його показати себе.

У повітрі завис величезний мозок — Харл розкриває істинне походження збоченого тирана, який насправді колись був божевільним вченим. Він кричить з надією, що глядачі нарешті зрозуміють істинну суть Голан-Кірта. Раптово Білл починає сміятися. Харл розуміє задум друга і підтримує його. Сміх підхоплюють глядачі на арені — противник слабне. Револьвери блиснули в повітрі і Голан-Кірт падає мертвий.

Вчені збираються додому. Ангар Ноул переконує їх, що подорожі в часі назад неможливі і просить залишитися, щоб поділитися з людьми майбутнього знаннями, втраченими за роки тиранії Голан-Кірта. Герої все ж вирушають. Дорогою в них ламається двигун і вони приземляються через кілька тисяч років на арені, де стоїть статуя, що зображує їх. На ній напис:

«Ці люди, Карл Свенсон і Білл Кресман, прийшли із часу, щоб знищити Голан-Кірта та звільнити рід людський. Вони можуть повернутися»[1].

Чоловіки з жахом розуміють, що всі люди майбутнього загинули, а вони залишилися самі в кінці світу.

Ідея[ред. | ред. код]

Перемога Харла і Білла над Голан-Кіртом — тріумф доброчесного двадцятого століття над гнітючим майбутнім. Щоб перемогти контролюючу силу думки Голан-Кірта, вони вдаються до своєї людяності, до своїх емоцій. Звичайний сміх, який був забутий нащадками, знищує тирана [2].

«Він нарешті переможений, переможений прибульцями з давно забутої епохи. Він зазнав поразки від зброї, якої не знав і про яку не здогадувався — від насмішки»[1]

Головні герої[ред. | ред. код]

  1. Білл Кресман — вчений, винахідник машини часу, мандрівник у часі. Під час сутички з Голан-Кіртом перший зрозумів, що послабити силу егоїстичної натури «супер-мозку» можуть кепкування та сміх.
  2. Харл Свенсон — швед, вчений, винахідник машини часу, мандрівник у часі. Разом з Біллом на арені здолали тирана Голана-Кірта.
  3. Голан-Кірт — велетенський мозок, що захопив владу на Землі майбутнього і тримає людство у Страху та Ненависті за допомогою тиранії і вбивств. Володіє телепатичними здібностями і з їх допомогою впливає на свідомість людей. Знищений дослідниками з 20-го ст. Біллом та Харлом.
  4. Стариган — старий, що розносить їжу в'язням. Розповів вченим про силу Голана-Кірта і як його здолати. Вбитий останнім.
  5. Агнар Ноул — старий, що переконував Білла та Харла залишитися в їхньому часі й допомогти розвинути науку, що була в застої через тиранію Голана-Кірта.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Саймак, Кліффорд (2006). Мир красного солнца. Сб."Мир красного солнца" (рос.) . М.: Эксмо, СПб.: Домино.
  2. John Cheng. Astounding Wonder: Imagining Science and Science Fiction in Interwar America. — Philadelphia : University of Pennsylvania press, 2012. — С. 198-199. — ISBN 978-0-8122-4383-3.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Саймак К. Мир красного солнца // Сб. «Мир красного солнца». — М. : Эксмо, СПб. : Домино, 2006. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]