Сейсмічність Філіппін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Основні вулкани Філіппін

Територія Філіппін характеризується високою сейсмічністю.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

На Філіппінах регулярно відбуваються землетруси та виверження вулканів через те, що країна розташована на тихоокеанському «вогняному колі» — дузі сейсмічних розломів навколо океану.

Найбільший рівень сейсмічності спостерігається вздовж східного узбережжя центральної та південної частин архіпелагу і пов'язаний з сейсмофокальним шаром, що падає на заході до глибини 700 км від глибоководного жолоба.

У 3 рази нижче рівень сейсмічності в зоні, що обмежує острів Лусон з заходу, потім діагонально перетинає архіпелаг і переходить до східного узбережжя острова Мінданао.

Третя зона (її рівень ще в 1,5 раза нижче) обмежує архіпелаг з півдня і південного заходу.

Магнітуда землетрусів на Філіппінах досягає 8,3 бала.

Землетруси у минулі століття[ред. | ред. код]

Землетруси XXI століття[ред. | ред. код]

2023[ред. | ред. код]

25 червня 2023 року, у Філіппінах стався сильний землетрус, епіцентр якого був розташований на південний захід від столиці країни Маніли. За даними Геологічної служби США (USGS), землетрус магнітудою 6,2 бала стався поблизу міста Хукай приблизно на глибині 120 км під поверхнею Землі. Повідомлень про серйозні руйнування або жертви — не надходило[1].

13 жовтня 2023 року, о 8:24 ранку (за місцевим часом), за даними Геологічної служби США (USGS), в провінції Батангас, за 100 км на південь від столиці Філіппін, стався неглибокий землетрус магнітудою 5,2 бала. Землетрус призвів до зупинки руху поїздів[2].

17 листопада 2023 року, на острові Мінданао стався потужний землетрус магнітудою 7,2 бала. Згідно з повідомленням Сіньхуа з посиланням на Філіппінський інститут вулканології та сейсмології, землетрус стався на глибині 10 кілометрів, приблизно за 30 кілометрів на південний захід від міста Сарангані[3].

2 грудня 2023 року, о 22:37 (за місцевим часом), поблизу узбережжя острова Мінданао стався потужний землетрус магнітудою щонайменше 7,6 бала[4]. Згідно з повідомленням агентства Reuters, попередження про хвилі цунамі щонайменше в 1 метр заввишки у деяких районах країни та на південному заході Японії було оголошено евакуацію. Центр попередження про цунамі США заявив, що вздовж узбережжя Філіппін хвилі подекуди можуть сягати трьох метрів, хоча згодом повідомив, що ризику цунамі немає. За даними Європейського середземноморського сейсмологічного центру (EMSC), землетрус стався на глибині 63 км (за даними USGS — на глибині 32,8 км). Цей район також постраждав від понад двох десятків афтершоків, найбільший з яких був магнітудою 6,5 балів[5][6]. У оновленому звіті, опублікованому 3 грудня 2023 року, Філіппінський інститут вулканології та сейсмології повідомив, що до ранку наступного дня було зафіксовано понад 500 підземних поштовхів, деякі магнітудою понад 5 та 6 балів. Землетрус забрав життя щонайменше однієї людини, постраждали ще двоє осіб[7].

5 грудня 2023 року, о 16.24 (за місцевим часом), на південь від столиці Філіппін стався землетрус магнітудою 5,9 бала. Згідно з даними Інституту сейсмології країни в Південно-Східній Азії, епіцентр стихійного лиха був розташований на схід від провінції Західний Міндоро. У столиці Філіппін місті Манілі була здійснена евакуація працівників законодавчих будівель, а Департамент транспорту — зупинив рух усіх поїздів в системі надземної залізниці міста[8].

2024[ред. | ред. код]

10 лютого 2024 року, об 11:22 ранку (за місцевим часом), за даними Німецького науково-дослідного центру геонаук (GFZ), у регіоні Мінданао на півдні Філіппін стався землетрус магнітудою 5,6 бала. Гіпоцентр землетрусу знаходився на глибині 10 км. Своєю чергою, Філіппінське сейсмологічне агентство зафіксувало інші показники, заявивши, що це був землетрус магнітудою 5,9 бала з гіпоцентром на глибині 27 км. Епіцентр землетрусу знаходився приблизно за 150 кілометрів на північ від місця нещодавнього зсуву ґрунту в цьому районі[9]. Повідомлень про постраждалих або руйнування внаслідок землетрусу наразі не надходило[10].

Примітки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Гірничий енциклопедичний словник : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Східний видавничий дім, 2004. — Т. 3. — 752 с. — ISBN 966-7804-78-X.