Сенат (Друга імперія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Люксембурзький палац у часи Другої імперії

Сена́т (фр. Sénat) — вищий законодавчий орган у Франції часів Другої імперії (1852—1870).

Передісторія[ред. | ред. код]

2 грудня 1851 року президент Другої французької республіки Луї-Наполеон Бонапарт вчинив державний переворот, в результаті якого приблизно через рік республіканська форма правління була ліквідована, а замість неї проголошена імперія на чолі з імператором Наполеоном III.

У своїй декларації від 2 грудня майбутній імператор звинуватив в необхідності державного перевороту диктат однієї з гілок влади — Законодавчих зборів, і зажадав зміни державної системи. Такі зміни були зафіксовані в конституції від 14 січня 1852 року[1].

Функціонування[ред. | ред. код]

Згідно з новою конституцією, Сенат був вищим органом законодавчої влади. За погодженням з урядом він міг змінювати в країні все, крім фундаментальних основ держави — такі дії вимагали схвалення на референдумі[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Francis Choisel. Le Sénat du Second Empire // Dictionnaire du Second Empire / publié sous la direction de Jean Tulard. — 1348 p. Архівовано з джерела 1 квітня 2015 Архівована копія. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 30 грудня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Francis Choisel. La procédure de révision constitutionnelle (1852-1870) // Parlement[s] : revue d’histoire politique. — 2008. — No 3. — P. 50 - 68.