Сервілія Цепіона (дружина Лукулла)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сервілія Цепіона
Народилася прибл. 80 до н. е.
Рим
Померла після 49 до н. е.
Діяльність римська матрона
Рід Сервілії
Батько Гней Сервілій Цепіон
Мати Лівія Друза
Родичі Liviad
Брати, сестри Квінт Сервілій Цепіон, Сервілія Цепіона, Гней Сервілій Цепіон, Порція Катона Салоніана і Марк Порцій Катон Молодший
У шлюбі з Луцій Ліциній Лукулл
Діти Марк Ліциній Лукулл

Сервілія Цепіона (*Servilia Caepionis, прибл. 80 до н. е. —після 49 до н. е.) — римська матрона часів Римської республіки.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походила з впливового роду Сервіліїв. Донька Гнея Сервілія Цепіона, військового трибуна 72 року до н. е. деякий час вважалася донькою Квінта Сервілія Цепіона, називаючи її Сервілією Молодшою. Це може бути пов'язано з тим, що вона мала старшу сестр. Проте ця версія не знайшла точного підтвердження.

У 67 році до н.е. після смерті батька знаходилася під опікою свого дядька Марка Катона. У 65 році до н.е. вийшла заміж за Луція Лукулла. Мала від нього сина Марка. Була відома аморальним поведінкою (зокрема, її коханцем був Гай Меммій), і Лукулл через деякий час з нею розлучився.

Після початку громадянської війни у 49 році дон .е. між Гаєм Цезарем та Гнеєм Помпеєм разом з сином супроводжувала свого дядька Марка Катона на Сицилію, потім до Азії. Вирушаючи до війська Гнея Помпея у Фессалії, Катон залишив її на Родосі. Про подальшу долю немає відомостей.

Родина[ред. | ред. код]

Чоловік — Луцій Ліциній Лукулл, консул 74 року

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Geiger J. The Last Servilii Caepiones of the Republic // Ancient Society. 1973. Vol. 4. P. 143—156.