Сергєєва Лариса Сергіївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сергєєва Лариса Сергіївна
рос. Лари́са Серге́евна Серге́ева
Народження 7 березня 1946(1946-03-07) (78 років)
Ялта, Кримська область, РРФСР, СРСР
Країна  Росія
Жанр натюрморт, пейзаж і карикатура
Навчання Московський текстильний інститутd
Діяльність художниця, мистецтвознавиця
Нагороди
срібна медаль ВДНГ Заслужений художник Російської Федерації Заслужений художник Автономної Республіки Крим
Сайт artsergeeva.ru

Лариса Сергіївна Сергєєва (рос. Сергеева, Лариса Сергеевна) (нар. 7 березня 1946, Ялта[1][2]) — радянський і російський художник, дизайнер[3], педагог, художній критик, мистецтвознавець. Заслужений художник Російської Федерації[3] (2013), Заслужений художник Автономної Республіки Крим (2009)[4].

Біографія[ред. | ред. код]

Дитинство провела в Криму[5]. У шкільні роки займалася у музичній школі, в балетному класі (у М. П. Градовської та П. С. Вітенкова) і в драматичній студії (у режисера А. П. Цвєтухіна); виступала на сцені в балетних і драматичних виставах. Знялася в ролі Галі Пуригіної у фільмі «Друзі-товариші» (реж. В. П. Павловський, Ялтинська філія кіностудії ім. М. Горького)[6]. Закінчила художню школу ім. Ф. А. Васильєва (педагоги — Г. І. Чуркіна, В. І. Буряковський, Д. М. Журавльов).

З 1964 року, закінчивши середню школу № 5 ім. А. П. Чехова в Ялті[2], працювала фарбувальницею на фабриці іграшок.

У 1965 році вступила на факультет прикладного мистецтва Московського текстильного інституту. З 1970 року, закінчивши інститут[1][4] за спеціальністю «художник», працювала в експериментальній лабораторії Загорської трикотажної фабрики, де розробляла жіночий, дитячий асортимент, брала участь у впровадженні льону в трикотажне виробництво. З 1971 року — художник лабораторії Рострикотажпрома; розробляла промисловий асортимент, виїжджала на підприємства. У 1972-1978 роки була членом художніх рад Мінтекстильпрома РРФСР і Мінлегпрому СРСР[7].

У 1978-1982 роках — старший викладач малюнка і композиції в Московському технологічному інституті легкої промисловості[4].

У 1979-1982 керувала студією декоративно-прикладного мистецтва, в якій в основі занять розписної глиняноюї іграшки і розписним деревом лежала народна творчість («московська репліка»).

У 1983-2006 роках працювала художником в Оздоблювально-художньому комбінаті, комбінаті «Гжель», викладала художні дисципліни в Дитячому реабілітаційному центрі «Діти Марії», Рязанському художньому училищі, викладала в інших навчальних закладах, організувала художню школу, яку відвідувало понад 80 учнів різного віку, викладала в ній малюнок, живопис, композицію, дрібну пластику, історію мистецтв[7].

Учні Л. С. Сергєєвої брали участь у 89 художніх виставках в Росії і за кордоном, на яких стали лауреатами, отримали 250 нагород[7][8].

З 2006 року продовжує виступати з науковими доповідями за тематикою художньої творчості[9], виставляє свої картини на колективних та персональних виставках, проводить майстер-класи.

Член Спілки художників Росії, Союзу дизайнерів Росії[3], Асоціації мистецтвознавців Творчої спілки істориків мистецтва і художніх критиків; Міжнародної асоціації пастелістів ASPAS (Asociación Pintores Pastelistas Españoles)[10], в активі Art du Pastel en France, почесний гість Міністерства культури Італії[7] (2008). Педагог вищої категорії, атестований експерт з дитячої художньої творчості Москви і Московської області[7][8].

Сім'я[ред. | ред. код]

Батько — Сергій Іванович Сергєєв, військовослужбовець; мати — Єфросинія Тимофіївна Сергєєва, медичний працівник.

Заміжня, має сина і доньку.

Творчість[ред. | ред. код]

Ранні живописні роботи (1960-ті — 1970-ті роки) відрізняються емоційністю і експресією. Роботи, в масляній або темперній техніці, написані великим рельєфним мазком зі складно-змішаним кольором і завжди з дуже красивими комбінаціями («Катер біля пірсу в дощ», «У піонерському парку», «Будинок під деревами»).

Є творцем і теоретиком нового жанру в образотворчому мистецтві — експозе[7][10]. Відродила вітаїзм — напрям 1920-30-х років[7][10].

Працює в техніках: акварель, пастель, олія, фломастер, олівець у жанрах натюрморт, пейзаж, карикатура, експозе, образні ескізи театрального костюма; роботи відзначаються тонким відчуттям кольору та композиції[10].

Натюрморт

Серії сучасних російських натюрмортів виконані в манері від реалістичного письма обманок до експресивних декоративних натюрмортів.

Пейзаж

Серії пейзажів «За Чеховськими місцями» (Таганрог, садиби Чехових в Меліхово, садиби будинку-музею А. П. Чехова у Ялті), Італії, Підмосков'я, Люберець, Москви, Білорусі, України, Росії, Сербії, Хорватії, Іспанії, морських пейзажів виконані в техніках акварелі, сухої пастелі, темпери, масла, фломастери, олівці.

Графіка

Серія листів, присвячених Великій Вітчизняній війні, наповнених трагедією, героїзмом і втраченим дитинством.

Експозе

Серії експозе виконані м'якими для сприйняття графічними засобами фломастер, пастель іноді з додаванням олівця, акварелі. Художні образи, смисловий заряд творів зображуються в репортажній манері з певним ставленням до ідей з людиною в центрі розвитку сюжетів, емоційно висловивши утримання в експресивній лаконічній гротескно-узагальненій формі.

Ескізи театрального костюма

Виконані в студентські роки ескізи відрізнялися незвичайною формою подачі, індивідуальною манерою, технікою, в композиції костюма була використана асиметрія, не дотримувалися величини визначені стандартами. Дипломна робота «Жіночий трикотажний костюм за японськими мотивами» складалася з повного комплекту взаємозамінних сучасних предметів одягу, виконаних з пряжі квітів тонких поєднань, запозичених з японських укійо-е і Кінусайга; робота включала графічний розділ з образних ескізів костюма, що передують виконанню робочих ескізів, розрахунків переплетень полотен і конструкцій костюма. Автор десятків трикотажних виробів прет-а-порте, розтиражованих на російських фабриках. Виконала ескізи костюма:

Ілюстрацій до літературних творів

Автор декоративних розписних тканин з квітами, народними орнаментами, абстрактними композиціями.

Автор зліплених і розписаних за російськими народними мотивами декоративних глиняних іграшок, панночок, матусь, музикантів, тварин коней, корів, кіз, птахів, дерев і будиночків, прикрас, складових тематичні композиції.

Роботи Л. С. Сергєєвої знаходяться в музеях і приватних колекціях Криму, Росії, Хорватії, Алжиру, Чехословаччини, Німеччини, Сербії, Італії, Іспанії, Франції, США, Японії[10].

Виставки[ред. | ред. код]

У 1971 році вперше брала участь в Московській обласній виставці моделей одягу (Виставковий зал Загорська, Московська область) в номінації «Дитячий асортимент». Брала участь більш ніж у 170 виставках[10][11].

персональні
  • у Виставковому залі Центральної технологічної контрольно-виробничої лабораторії Рострикотажпрома (1972; були представлені пейзажі, експозе, ескізи костюма) — 1-я персональна виставка Л. С. Сергєєвої
  • Алуштинський краєзнавчий музей (2007)[12]
  • «Наш храм земних чудес» — Калузький обласний художній музей (2010)[8]
  • Тульський музей образотворчих мистецтв (2011)
  • Керченська картинна галерея (2007, 2015)

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Автор понад 60 науково-дослідних і навчально-методичних праць, опублікованих у тому числі в наукових збірниках і журналах[7]. Виступала з доповідями на наукових конференціях (ВНДІ технічної естетики, Державна Третьяковська галерея, Експоцентр на Красній Пресні, Державна Дума РФ, Державний музей образотворчих мистецтв ім. А. С. Пушкіна, Академія мистецтв України, 2-й Російський культурологічний конгрес, Інститут проблем сучасного мистецтва України, Державний інститут мистецтвознавства Міністерства культури РФ та ін)[7].

Нагороди та визнання[ред. | ред. код]

  • Лауреат міжнародної виставки (Прага, 1982)[7]
  • Подяка Міністра культури і масових комунікацій Російської Федерації
  • Почесна грамота Міністерства освіти Російської Федерації
  • Диплом Інституту художньої освіти Російської Академії освіти
  • Державний стипендіат Видатних діячів культури Російської Федерації[7]
  • Заслужений художник Автономної Республіки Крим (2009)[7]
  • Заслужений художник Російської Федерації (2013)[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Панкина А. Российская художница с ялтинской улицы Войкова [Архівовано 28 березня 2020 у Wayback Machine.]. Новости Крыма, крымская служба новостей (10 ноября 2007). Дата обращения 10 июля 2016.
  2. а б в 12 августа исполнилось 143 года со дня рождения основательницы дома-музея А. П. Чехова, его сестры Марии Павловны Чеховой [Архівовано 11 серпня 2016 у Wayback Machine.]. Ялтинский курьер (2006). Дата обращения 10 июля 2016.
  3. а б в г Указ Президента Российской Федерации «О награждении государственными наградами Российской Федерации» от 1.6.2013 № 526 [Архівовано 28 березня 2020 у Wayback Machine.]. Кодекс. Дата обращения 10 июля 2016.
  4. а б в г Сергеева Лариса. Творческое объединение женщин-художников «ИРИДА». Дата обращения 10 июля 2016.
  5. Филиппова Д. Лариса Сергеева: Наблюдая за съёмками, я хотела стать актрисой // Аргументы неделі: Крым. — 2013. — № от 10 марта.
  6. Якимова Н. «Тайна стонущей пещеры» // Первая крымская : газета. — 2011. — № 372. Архивировано 8 мая 2016 года.
  7. а б в г д е ж и к л м н п Сергеева Лариса Сергеевна (1946). Русская живопись. Дата обращения 10 июля 2016.
  8. а б в В Калуге открылась новая выставка картин художницы из Крыма. Интерактивный справочник для гостей Калуги (27 ноября 2010). Дата обращения 10 июля 2016. Архивировано 30 мая 2016 года.
  9. 5-я конференция с международным участием «Развлечение и искусство» [Архівовано 28 березня 2020 у Wayback Machine.]. lappa_rastyapa (19 ноября 2012). Дата обращения 10 июля 2016.
  10. а б в г д е ж Сергеева: «Освещённая солнцем»[недоступне посилання]. ARTinvestment.RU (15 мая 2012). Дата обращения 10 июля 2016.
  11. Сергеева Лариса Сергеевна [Архівовано 28 березня 2020 у Wayback Machine.]. Ассоциация искусствоведов. Дата обращения 10 июля 2016.
  12. Филиппенко Е. На вернисаже — Крым любимый // Алуштинский вестник : газета. — 2007, 31 авг. — № 33 (863). Архивировано 6 мая 2016 года.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Сергеева Лариса Сергеевна (1946). Русская живопись. Архів оригіналу за 9 травня 2016. Процитовано 10 липня 2016.
  • Лариса Сергеева: «Освещённая солнцем». ARTinvestment.RU. 15 травня 2012. Архів оригіналу за 28 березня 2020. Процитовано 10 липня 2016.
  • Сергеева Лариса. Творческое объединение женщин-художников «ИРИДА». Архів оригіналу за 3 серпня 2019. Процитовано 10 липня 2016.