Сибірський пситакозавр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пситакозавр сибірський
Час існування: рання крейда, 125–110 млн р. т.

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Птахотазові (Ornithischia)
Підряд: Цераподи (Cerapoda)
Інфраряд: Цератопси (Ceratopsia)
Родина: Пситакозавриди (Psittacosauridae)
Рід: Пситакозавр (Psittacosaurus)
Вид: Пситакозавр сибірський
Psittacosaurus sibiricus
Voronkevich & Averianov, 2000
Посилання
Вікісховище: Psittacosaurus sibiricus
Віківиди: Psittacosaurus
Fossilworks: 89029

Сибірський пситакозавр (Psittacosaurus sibiricus) — вид викопного роду цератопсів Psittacosaurus, які жили в середині крейдового періоду, близько 125—110 мільйонів років тому, від аптського до альбського періоду, на території сучасної Азії.

Історія відкриття[ред. | ред. код]

Сибірський пситакозавр, що демонструє хвостові щетини

На початку 1950-х років радянські палеонтологи почали розкопки решток пситакозавра в місцевості поблизу села Шестаково в Кемеровській області Сибіру. У 1990-х роках було досліджено ще два сусідні поселення, в одному з яких було знайдено кілька повних скелетів. Цей вид був названий Psittacosaurus sibiricus у 2000 році в статті, написаній п'ятьма російськими палеонтологами, але офіційно авторство назви належить двом з них — Олексію Воронкевичу та Олександру Авер'янову[1]. Рештки не були повністю описані до 2006 року. Два майже повних зчленованих скелети та різноманітний розчленований матеріал від інших особин різного віку відомі з Ілекської формації Сибіру, яка датується аптським та альбським етапами нижньої крейди[2].

Опис[ред. | ред. код]

P. sibiricus — найбільший з відомих видів пситакозаврів. Довжина черепа типового зразка становить 20,7 см, а довжина стегнової кістки — 22,3 см. Його також відрізняє оборка на шиї, довша, ніж у будь-якого іншого виду цього роду, на 15-18 % від довжини черепа.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Leshchinskiy, S.V., Fayngertz, A.V., Voronkevich, A.V., Maschenko, E.N. & Averianov, A.O. 2000. Preliminary results of the investigation of the Shestakovo localities of Early Cretaceous vertebrates. У: Komarov, A.V. (Ред.). Materials of the Regional Conference of the Geologists of Siberia, Far East and North East of Russia. Томськ: GalaPress. стр. 363–366.
  2. Averianov, Alexander O.; Voronkevich, Alexei V.; Leshchinskiy, Sergei V.; Fayngertz, Alexei V. (2006-01). A Ceratopsian dinosaur Psittacosaurus sibiricus from the Early Cretaceous of West Siberia, Russia and its phylogenetic relationships. Journal of Systematic Palaeontology (англ.). Т. 4, № 4. с. 359—395. doi:10.1017/S1477201906001933. ISSN 1477-2019. Процитовано 8 травня 2024.