Симоненко Віктор Дмитрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Симоненко Віктор Дмитрович
Народився 23 лютого 1937(1937-02-23)
Кондопогаd, Kondopozhsky Districtd
Помер 27 березня 2006(2006-03-27) (69 років)
Поховання Брянськ
Країна  СРСР
 Росія
Діяльність науково-педагогічний працівник
Alma mater Криворізький державний педагогічний університет (1983)
Харківський політехнічний інститут (1965)
Науковий ступінь доктор педагогічних наук[d] (1988) і доктор економічних наук[d] (2002)
Нагороди
орден Трудового Червоного Прапора медаль ордена «За заслуги перед Вітчизною» I ступеня медаль ордена «За заслуги перед Вітчизною» II ступеня медаль «За трудову доблесть»
заслужений діяч науки Російської Федерації
Ushinsky Medal
почесний робітник вищої професійної освіти Російської Федерації

Віктор Дмитрович Симоненко (23 лютого 1937 — 27 березня 2006) — радянський український педагог, доктор педагогічних наук, доктор економічних наук, професор, член-кореспондент Російської академії освіти, заслужений діяч науки Російської Федерації.

Здійснив значний внесок у розробку проблем профорієнтації, трудової та економічної освіти школярів та підготовку вчителів праці, технології й підприємництва.

Під його керівництвом захищено 100 докторських та кандидатських дисертацій. Діяльність ученого вплинула на розвиток напрямів технологічної освіти в Радянському Союзі та країнах СНД.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 23 лютого 1937 року в місті Кондопога Карело-Фінської АСРР (нині — місто Кандапозького району Республіки Карелія РФ). Під час Другої світової війни проживав у с. Семигори Богуславського району на Київщині. Після закінчення в 1952 році Семигорської семирічної школи з відзнакою навчався у Таращанському технікумі механізації сільського господарства (нині — Таращанський технічний та економіко-правовий фаховий коледж). З 1956 по 1959 рік працював майстром виробничого навчання Путивльського ремісничого училища із механізації сільського господарства № 6 на Сумщині. У 1959—1965 рр. навчався за спеціальністю «Технологія машинобудування, металоріжучі станки та інструменти» в Українському заочному політехнічному інституті (нині — Українська інженерно-педагогічна академія в місті Харкові). Паралельно працював в училищі, яке з Путивля було переведене до с. Ворожба на Лебединщині (нині Сумського району). Спочатку два роки обіймав посаду викладача спецдисциплін, потім, у 1961—1963 рр. — заступника директора із культурно-виховної роботи, в 1963—1966 рр. — заступника директора з навчальною частині. В 1966 році 29-річного Віктора Симоненка було призначено директором Ворожбянського сільськогосподарського профтехучилища № 6 (нині — Професійно-технічне училище № 36). З 1969 по 1970 рік обіймав посаду директора Глухівського технікуму гідромеліорації та електрифікації сільського господарства ім. С. А. Ковпака (нині — ВСП Глухівський агротехнічний фаховий коледж Сумського національного аграрного університету). За його керівництва заклади освіти були постійними учасниками ВДНГ СРСР, ВДНГ України.

В 1970 році Віктора Симоненка призначили на посаду третього секретаря Глухівського райкому Комуністичної партії України. Наступного року він вступив до Заочної вищої партійної школи при ЦК КПРС (нині — Російський державний соціальний університет) у Москві. В 1972 році його підвищили до рівня другого секретаря Глухівського райкому Комуністичної партії України. Цього ж року він вступив до заочної аспірантури Всесоюзного науково-дослідного інституту цукрового буряка (нині — Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків) й працював над дисертацією: «Шляхи підвищення продуктивності праці при вирощуванні цукрових буряків». Наступного року після закінчення навчання (1974) обійняв посаду голови виконкому Глухівського районної ради депутатів. 30 серпня 1976 року Віктор Симоненко з посади голови райвиконкому перейшов до Глухівського державного педагогічного інституту ім. С. М. Сергеєва-Ценського, де обійняв посаду старшого викладача кафедри трудового навчання й креслення. Через тиждень 8 вересня цього ж року обраний на посаду декана факультету загальнотехнічних дисциплін.

З початку трудової діяльності Віктор Симоненко активно займався розробленням нової техніки та технологій. Беручи участь у збиранні врожаю в Казахстані, вніс раціоналізаторську пропозицію щодо вдосконалення жниварки комбайну «Сталінець-6». Це дозволило скоротити втрати зерна до двох центнерів з гектара, за що був нагороджений найвищою нагородою комсомолу Почесним знаком «Золотий колос». Потім дослідник розробив комплекс машин для стрічкової посадки картоплі. А в 1972 році за його технологією вперше в СРСР здійснено збирання цукрових буряків без витрат ручної праці на площі 13 тисяч гектар, за що Віктора Симоненка було нагороджено Орденом Трудового Червоного Прапора.

Вчений був автором двох винаходів, у тому числі співавтором верстата-автомата для оброблення задирок та зміцнення поверхневого шару шестерень та литих зірочок, що дозволило підвищити продуктивність праці на цих операціях у 10 разів. Багато сил та часу молодий інженер присвятив розробленню оригінальних приладів із професійної психодіагностики.

З 1965 року почав активно займатися науково-дослідною роботою, розробляючи проблеми якості навчання учнів профтехучилищ. В опублікованих роботах розглядаються методологічні питання трудової підготовки учнів профтехучилищ. У 1970-х роках Віктором Симоненком підготовлено та надруковано у видавництві «Вища школа» навчально-методичні посібники «Методика навчання водінню тракторів»; «Водіння тракторів та комбайнів», «Методика навчання учнів роботі на машинно-тракторних агрегатах». Ці наукові праці перекладені мовами інших держав (українська, литовська, киргизька).

З 1976 по 1987 рік працював на посаді завідувача кафедри методики трудового навчання та креслення, деканом факультету загальнотехнічних дисциплін, а потім проректором з навчальної роботи Глухівського державного педагогічного інституту імені С. М. Сергєєва-Ценського. Упродовж творчої діяльності Віктор Симоненко приділяв увагу дослідженню проблем профорієнтації. У 1980-ті роки під його авторством побачили ряд значних наукових праць з профорієнтації: підручник для закладів вищої педагогічної освіти, монографія тощо. Професійну орієнтацію школярів він розглядав як одну з найважливіших складових трудової підготовки учнів, їх політехнічної освіти.

19 квітня 1978 року в раді Українського науково-дослідного інституту економіки та організації сільського господарства захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук. 30 серпня 1979 року був призначений завідувачем кафедри трудового навчання і креслення. 3 вересня 1979 року був обраний на посаду декана факультету підготовки вчителів загальнотехнічних дисциплін Глухівського державного педагогічного інституту імені С. М. Сергєєва-Ценського.

1 жовтня 1982 року звільнився з посади декана факультету та вступив на навчання до Криворізького державного педагогічного інституту (нині — Криворізький державний педагогічний університет) за спеціальністю «загальнотехнічні дисципліни та праця». 22 серпня 1983 року призначений на посаду проректора з навчально-наукової роботи Глухівського державного педагогічного інституту імені С. М. Сергєєва-Ценського, відповідно до наказу Міністерства освіти УРСР від 19 серпня 1983 року.

Через два роки, 31 жовтня 1985 року Віктор Симоненко звільнений з посади проректора та залишений на посаді завідувача кафедри трудового навчання й креслення. 13 грудня 1986 року був обраний на посаду доцента кафедри трудового навчання та креслення. На початку нового навчального року 30 вересня 1987 року був звільнений з посади доцента кафедри трудового навчання та креслення у зв'язку з обранням по конкурсу в інший виш. 1988 року Віктор Симоненко з родиною переїхав до міста Брянська, де він працював на індустріально-педагогічному факультеті Брянського державного педагогічного інституту.

Довгі роки професор Віктор Симоненко очолював найбільший у Брянському державному університеті імені академіка І. Г. Петровського факультет технології, економіки та психології та кафедру технології та підприємництва. З 2002 року обіймав посади директора соціально-економічного інституту, декана фінансово-економічного факультету Брянського державного університету імені академіка І. Г. Петровського.

Як талановитого керівника та творчо працюючого вченого-педагога у 1994 році Віктора Симоненка обрали членом-кореспондентом Російської академії освіти.

Віктор Симоненко стояв біля витоків створення першої спеціалізованої вченої ради із захисту кандидатських дисертацій у Брянському державному університеті імені академіка І. Г. Петровського. З 1991 по 2005 рік він був головою спеціалізованої вченої ради з педагогічних наук. Особисто вчений підготував понад 128 кандидатів та 20 докторів педагогічних наук.

Науковим колективом під керівництвом Віктора Симоненка, починаючи з 1992 року, під грифом Міністерства освіти РФ випущено підручники за технологією для учнів загальноосвітніх установ (за редакцією В. Симоненка), а також видано значну кількість навчальних посібників та методичних рекомендацій, захищено дисертацію з проблем технологічної освіти.

У 1992 році Віктор Симоненко очолив науковий колектив із розроблення нової освітньої галузі «Технологія», що дозволило зберегти кадри вчителів та навчально-матеріальну базу трудового навчання шкіл. За результатами діяльності включення до базового навчального плану освітньої галузі «Технологія» автор вважав процесом закономірним.

У 1995—2015 роках під редакцією Віктора Симоненка вийшли книги з технології для 1-11 класів загальноосвітніх шкіл. Також уперше було видано підручник учнів X—XI класів «Основи технологічної культури», Основи підприємництва, Основи споживчої культури. Вчений займався дослідженням ефективності впровадження у процес технологічної освіти методу проєктів, що відображено у навчально-методичних посібниках для вчителів. У 1996 році під його керівництвом були підготовлені підручники захисту прав споживача для учнів 5-11 класів, які посіли на Всеросійському конкурсі перше місце.

Загалом Віктором Симоненком було опубліковано понад 600 робіт, у тому числі понад 40 підручників, монографій, навчально-методичних посібників. Його учителями є академіки П. Р. Атутов, С. Я. Батишев та В. О. Поляков.

Підсумком багаторічних досліджень вченого у галузі економіки став захист другої докторської дисертації та присудження Віктору Симоненку в 2002 році наукового ступеня доктора економічних наук. Цього ж року 65-річний професор очолив фінансово-економічний факультет, було відкрито аспірантуру за спеціальністю 08.00.05 — Економіка та управління народним господарством. 2004 року він очолив дисертаційну раду з економічних наук Брянського державного університету імені академіка І. Г. Петровського.

Помер 27 березня 2006 року на 70-му році життя. Похований на цвинтарі Радянського району в місті Брянську.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Вождение тракторов и комбайнов. — М., 1980;
  • Методика обучения учащихся СПТУ работе на машинно-тракторных агрегатах. — М., 1982;
  • Профессии сельскохозяйственного производства. — Киев, 1984; Общественно полезный производительный труд. — М., 1990;
  • Профессиональная ориентация учащихся на уроках трудового обучения. — М., 1985;
  • Основы предпринимательства: Учебник для учащихся X класса. — М.: Вита-пресс, 2005;
  • Технология: Программы начального и основного общего образования. — М., 1995—2015,
  • Технология: Учебники для учащихся I—XI классов. — М., 1995—2015;
  • Профессиональная ориентация школьников. — М., 1985;
  • Основы технического творчества. — М., 1987.,
  • Методика преподавания технологии. — М.: Вентана-Граф, 2005;
  • Методика предпрофильной технологической подготовки — М.: Вентана-Граф, 2005;
  • Основы потребительской культуры — М.: Вита-пресс, 2005;
  • Общая и профессиональная педагогика / Учебное пособие для студентов педагогических вузов / Под ред. В. Д. Симоненко. — М.: Вентана-Граф, 2006.
  • Атутов П. P., Хотунцев Ю. Л., Симоненко В. Д., и др. Концепция формирования технологической культуры молодежи в общеобразовательной школе. «Школа и производство», 1999, № 1,5-12.

Нагороди[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]