Симон Кобецький (1865–1933)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Симон Кобецкий (1865–1933))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Симон Кобецький
Народився 29 червня (11 липня) 1857
Тракай, Віленська губернія, Російська імперія
Помер 1933
Київська область, Українська СРР, СРСР
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність поет
Alma mater Одеське військове училище (1880)
Знання мов польська
Учасник Російсько-турецька війна 1877–78 і Громадянська війна в Росії
Військове звання лейтенант-полковник
Нагороди
орден Святої Анни III ступеня орден Святого Станіслава III ступеня Медаль «В пам'ять Російсько-турецької війни 1877–1878» Медаль «У пам'ять коронації Імператора Миколи II»

Симон Кобецький (рос. Семен, Караїм. Сіма, літ. Симонас), (народився в 1865 році в Троках, помер у 1933 році в Наддніпрянській Україні) - караїмський поет і драматург.

Навчався у середній школі м. Тракай. У 1904 р. він видав у Києві першу збірку світської поезії на караїмській мові під назвою Jyrłar ("Пісні"), що складається з 25 ліричних творів, написаних кирилицею на тракайському діалекті. Однією з них стала відома поетична колискова пісня під назвою Юкла натовп! ("Спи, синку! ). Цілий текст був передрукований у Кракові в 1929 році. У 1905 р. на тиражованому пристрої була опублікована добірка його поезій. Деякі вірші були опубліковані до 1914 р. на сторінках журналу "Караимская жизнь", який виходив у Москві. У міжвоєнний період його петиційні твори друкувались у часописах Karaim, що видавалися в Польщі ("Karaj Awazy") та в литовському Каунасі ("Onarmach"). Він також написав драматичні та комедійні твори (включаючи одноактний водевіль Менагієн та триактну сценічну драму " Siuwiarlik boszatat bir jazychłarny" ). Однак рукописи цих творів, як і його казок, не збереглися.

Під час Першої світової війни він служив у російській армії полковником. Після Жовтневого перевороту він був демобілізований та оселений в Українській РСР.

Бібліографія[ред. | ред. код]