Система позиціювання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Система позиціювання — це механізм визначення положення об'єкта в просторі.[1] Для цього завдання існують технології, починаючи від всесвітнього покриття з точністю до метра і закінчуючи робочим простором з точністю до міліметра.

Покриття[ред. | ред. код]

Міжпланетні системи[ред. | ред. код]

Міжпланетна система радіозв'язку не тільки спілкується з космічними апаратами, але також використовується для визначення їх положення. Радар може відстежувати цілі поблизу Землі, але космічні апарати в глибокому космосі повинні мати на борту справний транспондер, щоб відлунювати радіосигнал назад. Відомості про орієнтацію можна отримати за допомогою зіркових відстежувачів.

Глобальні системи[ред. | ред. код]

Глобальні навігаційні супутникові системи (GNSS) дозволяють спеціалізованим радіоприймачам визначати своє тривимірне космічне положення, а також час, з точністю 2–20 метрів або десятки наносекунд. Нині розгорнуті системи використовують мікрохвильові сигнали, які надійно можуть прийматися лише на відкритому повітрі та покривають більшу частину поверхні Землі, а також навколоземний простір.

Наявні та заплановані системи:

Регіональні системи[ред. | ред. код]

Мережі наземних передавачів позиціювання дозволяють спеціалізованим радіоприймачам визначати своє двовимірне положення на поверхні Землі. Як правило, вони менш точні, ніж GNSS, оскільки їх сигнали не обмежуються лише поширенням прямої видимості, і вони мають лише регіональне охоплення. Однак вони залишаються корисними для спеціальних цілей та як резервна копія, де їх сигнали надійніше приймаються, включаючи під землею та всередині приміщення, а також можуть бути побудовані приймачі, які споживають дуже низький заряд акумулятора. LORAN — це така система.

Місцеві системи[ред. | ред. код]

Місцева система позиціювання (МСП чи LPS) — це навігаційна система, яка забезпечує відомостями про місцеперебування за будь-якої погоди, в будь-якому місці зони покриття мережі, де є безперешкодна пряма видимість до трьох або більше сигнальних маяків, з яких відомо точне положення на землі.[2][3][4][5]

На відміну від GPS або інших глобальних навігаційних супутникових систем, місцеві системи позиціювання не забезпечують глобального покриття. Натомість вони використовують (набір) маяків, які мають обмежений діапазон, отже, вимагаючи від користувача бути поруч з ними. До маяків належать стільникові базові станції, точки доступу Wi-Fi та LiFi, а також вежі радіомовлення.

Раніше LPS великої дальності використовувались для навігації кораблів і літаків. Прикладами є система навігатора Decca та LORAN. У наш час місцеві системи позиціювання часто використовуються як доповнювальна (а в деяких випадках альтернативна) технологія позиціювання до GPS, особливо в районах, де GPS не досягає або є слабким, наприклад, всередині будівель або міських каньйонів. Місцеве позиціювання за допомогою стільникового зв'язку та радіовеж можна використовувати на мобільних телефонах, які не мають GPS-приймача. Навіть якщо телефон має GPS-приймач, час автономної роботи буде продовжено, якщо точність розташування стільникової вежі буде достатньою.

Приклади наявних систем:

  • Locata Corporation
  • Pseudolite

Внутрішні системи[ред. | ред. код]

Системи позиціювання в приміщенні оптимізовані для використання в окремих кімнатах, будинках або будівельних майданчиках. Зазвичай вони пропонують сантиметрову точність. Деякі надають п'ятивимірні дані про місце розташування та орієнтацію.

Приклади наявних систем:

  • Active Bat

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. positioning system. The authoritative geographic information terminology database (лат.). 2 червня 2020. Процитовано 31 серпня 2020.
  2. Hjelm, Johan; Kolodziej, Krzysztof W. (2006). Local positioning systems LBS applications and services (вид. [Online-Ausg.]). Boca Raton, FL: CRC/Taylor & Francis. ISBN 978-0849333491.
  3. Kyker, R (7–9 Nov 1995). Local positioning system. WESCON/'95. Conference Record. 'Microelectronics Communications Technology Producing Quality Products Mobile and Portable Power Emerging Technologies': 756. doi:10.1109/WESCON.1995.485496. ISBN 978-0-7803-2636-1.
  4. [https://www.google.com/patents/US20040056798 US20040056798 US Patent US20040056798 – Local positioning system – Gallitzin Allegheny]
  5. [https://www.google.com/patents/US6748224 US6748224 US Patent 6748224 – Local positioning system – Lucent]