Сичик-горобець магеланський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сичик-горобець магеланський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Совоподібні (Strigiformes)
Родина: Совові (Strigidae)
Рід: Сичик-горобець (Glaucidium)
Вид: Сичик-горобець магеланський
Glaucidium nana
(King, 1828)
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
Вікісховище: Glaucidium nana
Віківиди: Glaucidium nana
ITIS: 686695
МСОП: 22689258
NCBI: 126809

Си́чик-горобе́ць магеланський[2] (Glaucidium nana) — вид совоподібних птахів родини совових (Strigidae)[3]. Мешкає в Аргентині і Чилі.

Опис[ред. | ред. код]

Магеланський сичик-горобець
Магеланський сичик-горобець (Національний парк Торрес-дель-Пайне, Чилі)

Довжина птаха становить 17-21 см, самці важать 56-75 г, самиці 70-100 г. Забарвлення існує у двох морфах: сірувато-коричневій і рудій, хоча між ними існують перехідні форми. У представників обох морф обличчя блідо-сірувато-коричневе, поцятковане темними плямками, над очима білуваті "брови". На потилиці є дві темних плями, що нагадують очі і слугують до відлякування і обману. У представників сірувато-коричневої морфи верхня часьтина тіла темно-сірувато-коричнква, поцяткована білими плямами різного роміру і форми. Хвіст темно-сірувато-коричневий, поцяткований вузькими охристими смугами. горло біле, груди з боків темно-сірувато-коричневі.нижна частина тіла білувата, поцяткована темно-сірувато-коричневими смужками. Представники рудої морфи замість темно-сірувато-коричневого мають рудувато-коричневе забарвлення. Очі жовті.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Магеланські сичики-горобці мешкають в Чилі (на південь від Атаками) та на заході Аргентини (на південь від Неукена), зокрема на Вогняній Землі. Вони живуть в різноманітних природних середовищах, що включають в себе помірні нотофагусові ліси, гірські ліси Анд, рідколісся, чагарникові зарості і степи Патагонії, сільськогосподарські землі, парки і сади. Зустрічаються на висоті до 2000 м над рівнем моря. Ведуть переважно денний спосіб життя, однак бувають активними і вночі. Магеланські сичики-горобці живляться переважно комахами, а також ссавцями, плазунами і птахами. Вони можуть вполювати здобич, вдвічі більшу за них за розмірами, наприклад чилійського інамбу або південну зенаїду (Zenaida auriculata). Сезон розмноження триває з вересня по листопад. Гніздяться переважно в дуплах дерев, іноді в норах в земляних насипах. В кладці від 3 до 5 білих яєць. Насиджують лише самиці.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. Магеланський сичик горобець є найпоширенішою совою в Чилі і є досить поширеним видом хижих птахів у межах свого ареалу[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Glaucidium nana.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Owls. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 23 червня 2022.
  4. Jiménez, Jaime (1989). Biology of the Austral Pygmy-Owl. The Wilson Bulletin. 101 (3): 377—389. JSTOR 4162747.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Stamps (for Chile) with RangeMap