Скала (село)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Скала
Країна Україна Україна
Область Вінницька область
Район Вінницький район
Громада Оратівська селищна громада
Основні дані
Засноване 1690
Населення 569
Площа 2,292 км²
Густота населення 304,97 осіб/км²
Поштовий індекс 22616
Телефонний код +380 43330
Географічні дані
Географічні координати 49°18′15″ пн. ш. 29°24′01″ сх. д. / 49.30417° пн. ш. 29.40028° сх. д. / 49.30417; 29.40028Координати: 49°18′15″ пн. ш. 29°24′01″ сх. д. / 49.30417° пн. ш. 29.40028° сх. д. / 49.30417; 29.40028
Середня висота
над рівнем моря
207 м
Водойми р. Роська, Жидь
Найближча залізнична станція Погребище I
Відстань до
залізничної станції
21 км
Місцева влада
Адреса ради 22600, Вінницька обл., Вінницький р-н, смт Оратів, вул. Паркова, 14
Карта
Скала. Карта розташування: Україна
Скала
Скала
Скала. Карта розташування: Вінницька область
Скала
Скала
Мапа
Мапа

CMNS: Скала у Вікісховищі

Скала́ — село в Україні, в Оратівській селищній громаді Вінницького району Вінницької області. Розташоване на обох берегах річок Жидь та Роська за 24 км на північний захід від смт Оратів. Населення становить 569 осіб (станом на 1 січня 2018 р.).

Історія[ред. | ред. код]

У відомій книзі Л. Похилевича «Сказання о населеннях (і местностях Киевской губернии…» (Київ 1864 р.), котра видана друкарнею Києво-Могилянської академії записано: «Скала, село в найбільш західному кутку Таращанського, на межі Липовецького повіту, 90 верстах від Таращі».

Село одержало назву від місцезнаходження, через те, що основна частина його лежить на скелі довкола „Четвертої бригади“. В народі залишились перекази, що село раніше називалось Скалатин і лежало трохи вище на правому березі Роськи, в тому місці, де рівчак Жид, що тече з Медівки, з'єднується з Роською…». Тут слід сказати, що з часу написання книги Л. Похилевича пройшли великі зміни у топоніміці даної місцевості. Так не збереглась до наших днів назва струмка Жид, що тік з Медівки. Зараз з боку того села у напрямку Скали тече невелика річка з заболоченими берегами, щедро заросла очеретами та іншою хабазою, то, можливо і є той самий струмок. В той час, як стверджує автор, Скалатин мав 180 дворів, 2 дерев'яні церкви. Перебував він тоді в володінні князів. Те місце, де знаходилась церква, було оточене валом і глибоким ровом і слугувало замком. Цей замок з північного і південного боку був укріплений вежами з гарматами. Скалатин з його замком було зруйновано і, спалено під час татарських нашесть на землі Київської Русі. В тих місцях довкола села Скала були знайдені в землі 6 гармат та інші сліди, які засвідчують ґрунтовність такого народного переказу.

Жили колись наші предки порядно, хазяйновито, поважали Бога, мали с високу духовність і людяність. З усними переказами та за книгою Л. Полихевича ми знаємо, що у нашій місцевості були непрохідні ліси, річки багаті рибою, дбайливо оброблені поля та угіддя. Навколо Скали (за Похилевичем) теж були непрохідні ліси. А тепер до найближчого ліска треба йти по 3—4 кілометри. Одне тільки відрадно, що глибокі яри та балки засаджено нині деревами і кущами. І носять вони місцеві назви «Ліски», які місцями оточують так звану «Четверту бригаду», «Сосонки» — урочище збоку Чернявки. А ще, як свідчить Полихевич, Скала згадується в найдавнішій хроніці Стрийковського (ч. 2 стор. 6). Там же говориться, що виникла вона одночасно з такими історичними центрами Поділля, як Брацлав, Сокілець, Смотрич.

А існували ці міста ще з чотирнадцятого століття. Це вказує на непересічний вік Скали. І хоча дане твердження повторюється в «Географическо-статистическом словаре русской империи» П.Семенова, виданому 1873 року у Санкт- Петербурзі (том 4 стр. 618), можливо, що мова тут йдеться про іншу Скалу, яка існувала поблизу Кам'янця-Подільського. Поселення розташовувалось у Брацлавському воєводстві, на правому скелястому березі р. Роськи, біля гирла струмка Жида. Замок побудований на початку XVII ст. князем Янушем Збаразьким. По безпотомній смерті князя Єжи Збаразького укріплене поселення перейшло у володіння князів Вишневеньких. У 1633 році замок подарований князем Янушем Вишневецьким князю Стефану Четвертинському разом з артилерією (12). Фортифікації і поселення знищені татарськими військами хана Іслам Гірея восени 1648 року. У 18 столітті з волі поміщика — кріпосника частина людей з села Скала були переселені на необжиті місця і на цьому місці виникло село Вербівка. Село Скала входило до складу Животівського маєтку князів Вижицьких. Але в другій половині 18 століття цими маєтками силою заволодів Францішек Цешковський. А в 1780 році від Цешковського Скала перейшла у володіння графа Красицького, який у 1810 році продав маєтки Якову Збишевському. Після смерті Якова батьківський маєток було розподілено між трьома його синами. Старшому синові Ієроніму дісталася Скала. У 1840 році Ієронім Збишевський продав свою частину Віктору Йосиповичу Фліорковському. Їхня родина була порядна, хазяйновита, відзначалась духовністю, людяністю, лібералізмом. Свого часу Фліорковські викупили у поміщика Енгельгарда родичів Тараса Шевченка і звільнили їх від панщини. Це був вчинок, гідний високого пошанування.

З селом Скала пов'язана доля і роду відомого російського письменника Ф. М. Достоєвського. На початку XIX ст. священиком у селі був Іван Григорович Достоєвський — рідний дядько російського письменника Ф.Достоєвського. Предок письменника протопоп Федір Достоянський (безумовно, описка рідкісного прізвища) правив у соборному храмі села Животів. У 1740 р. церкву захопили греко-католики, і після довгої тяганини деяка компенсація дісталась іншому представнику роду Достоєвських — Яну.

У селі Скала після смерті тутешнього пароха Стефана Комаровського (його заповіт занесено в гродські книги 1778 року) почав правити Ян. Новий греко-католицький священик виявився зятем самого офіціала (глави уряду) Брацлавської єпархії Романа Скочинського. Відтоді не обходилось без скандалів. То 5 років вдова померлого судилась за його майно… То в храмове свято чуда Св. Михайла 1780 року до Яна завітали парохи з Чернявки — Йосип Хопаровський із з Очеретні — Василь Островський (чоловік другої дочки Романа Скочинського і його наступник в очеретянській церкві). Всім їм і на додачу доньці офіціала добре влетіло від козацького десятника Михайла Нипопчука (чи Никончука) та поселян, яких місцевий управляючий ледве розігнав.

Революція 1905 року викликала заворушення і в селі Скала. Селяни залишили роботу і вимагали збільшення платні. Організував страйк Захар Кулинич, місцевий житель, який працював до цього на заводах Одеси та Петербурга. Він загинув у боях під час революційних подій 1917 року. Революційні виступи були придушені царськими військами. До Жовтневої революції 1917 року більша частина землі належала поміщику, а менша частина селянам. Селяни наймались на роботу до поміщика. Після революції поміщицька земля перейшла в користування селян.

Було організовано Комітет незаможних селян і Комітет взаємодопомоги. У 20 роках було відкрито початкову школу, а з 1932—1933 років — семирічну школу. Важких втрат зазнало село у 1932-1933 роках. Від Голодомору вимерло майже 500 жителів.

21 сторіччя[ред. | ред. код]

17 квітня 2015 року в Скалі відбулась передача храму Святого Архістратига Михаїла у власність громади, було урочисто підписано акт прийому-передачі храму у власність громади[1].

12 червня 2020 року, відповідно розпорядження Кабінету Міністрів України № 707-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Вінницької області», село увійшло до складу Оратівської селищної громади[2].

19 липня 2020 року, в результаті адміністративно-територіальної реформи та ліквідації Оратівського району, село увійшло до складу Вінницького району[3].

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. На Вінничині відбулась передача храму у власність громади
  2. Кабінет Міністрів України — Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Вінницької області. www.kmu.gov.ua (ua) . Архів оригіналу за 4 березня 2021. Процитовано 10 листопада 2021.
  3. Постанова Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів»

Література[ред. | ред. код]

  • Черня́вка // Історія міст і сіл Української РСР : у 26 т. / П.Т. Тронько (голова Головної редколегії). — К. : Головна редакція УРЕ АН УРСР, 1967 - 1974 — том Вінницька область / А.Ф. Олійник (голова редколегії тому), 1972 : 788с. — С.532(Скала)

Посилання[ред. | ред. код]