Сквер імені В. І. Леніна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сквер імені В. І. Леніна
Сквер імені В. І. Леніна, 2010 рік
Координати: 44°57′36″ пн. ш. 34°05′12″ сх. д. / 44.96001° пн. ш. 34.08653° сх. д. / 44.96001; 34.08653
Тип Сквер
Відкрито 1922
Площа 0,62 га
Країна Україна Україна
Розташування між бульваром Леніна та вулицею Павленка
Мапа

Сквер імені В. І. Леніна (крим. V. İ. Lenin adında şeer bağçası) — сквер у Сімферополі у Залізничному районі міста.

Опис[ред. | ред. код]

Розташований неподалік від залізничного вокзалу між вулицями бульвару Леніна та вулицею Павленка.

У сквері знаходиться другий у місті пам'ятник Леніну, а також знаходився пам'ятний знак на місці майбутнього будівництва пам'ятника жертвам депортації кримських татар. Напис на ньому говорив: «На цьому місці буде споруджено пам'ятник жертвам геноциду над кримськими татарами». Пам'ятник так і не звели.

Щороку 18 травня, в день депортації кримськотатарського народу 1944 року, біля заставного каменю відбувалися пам'ятні заходи. Тут збиралися люди, щоби вшанувати пам'ять загиблих у депортації, читали молитви, покладали квіти. До окупації Криму Росією біля каменю збиралася одна з колон кримських татар, яка потім йшла на загальний жалобний мітинг, який традиційно проходив на площі Леніна і збирав десятки тисяч людей. Але, починаючи з 2014 року, мітинги 18 травня у центрі Сімферополя окупаційна влада заборонила. Заставний камінь став єдиним у столиці Криму місцем, де кримські татари та інші мешканці збиралися в день пам'яті жертв депортації.[1]

Сквер відрізняє наявність маргінальних особистостей, оскільки поряд вокзал, а сам сквер, що знаходиться на острівці в середині бульвару, добре прихований від очей перехожих.[2]

Історія[ред. | ред. код]

У роки Перших визвольних змагань пустир майже за кілометр завдовжки, що протягнувся вздовж вулиці Вокзальної (зараз бульвар Леніна), білогвардійці використовували як місце страти.

У 1922 році на пустирі методом народного будівництва почалася розбивка скверу, про що нагадує меморіальна дошка біля входу до нього з боку вулиці Павленка. Сквер створено руками перших сімферопольських комсомольців.

Юні ентузіасти розчистили звалище, посадили перші дерева, намітили доріжки. Незабаром після смерті В. І. Леніна сквер отримав його ім'я.

1965 року з боку Привокзальної площі було встановлено пам'ятник Леніну роботи відомого скульптора Н. І. Петрової та ротонду з левами. Леви, за деякими відомостями, були взяті зі сходів у Воронцовському парку (нинішній ботанічний сад ТНУ).

У 1970 році сквер було реконструйовано. Ротонду прибрали, левів повернули назад, а на місці, де стояв пам'ятник Леніну, був збудований басейн з фонтаном. За спогадами краєзнавців, у басейні було багато металевих кульок, і хлопчаки любили діставати їх мотузкою з прив'язаним до одного кінця магнітом.[3]

Сьогодні на місці фонтану знаходиться загадкова споруда, яка називається деякими «сімферопольським метро». Наприкінці 1980-х у Сімферополі було розпочато будівництво каналізаційного колектора глибокого залягання. Підземний тунель 2,5 метри завширшки та 3 метри заввишки зі спеціального особливо міцного залізобетону досі пролягає від парку за кінотеатром Сімферополь майже до залізничного вокзалу. Поки йшло будівництво, тунелем ходив справжній електровоз (такий же який ходить у вугледобувних шахтах). Він возив вибрану породу. Головний вхід у тунель, що будується, збудували якраз у цій частині бульвару Леніна, де колись стояв фонтан, а раніше пам'ятник Леніну. Наразі будівництво законсервовано, техніку (зокрема й електровози з тунелю) вивезено.

У 1984 році сквер було реконструйовано залізничниками.

У 2009 році сквер знову реконструюється: відновлені доріжки, майданчики для дітей, електричне освітлення та чавунна огорожа. Зі стовбурів старих дерев створено скульптури, казкові персонажі — майстер вирізав їх бензопилкою.

22 вересня 2011 року депутати міськради проголосували за передачу скверу у власність Управлінню Сімферопольської та Кримської єпархії Української Православної Церкви Московського патріархату. При цьому в ухваленому напередодні генплані Сімферополя сквер відзначений розробниками як міська зелена зона. УПЦ почали розробку проєкту для будівництва храму святого Василя Блаженного у сквері. Цей храм, буцімто, планують звести в пам'ять про померлого у серпні цього року прем'єр-міністра автономії Василя Джарти, що мав дружні стосунки з кримським митрополитом Лазарем.[4]

За ініціативу спорудження храму також висловились деякі проросійські організації Криму, а Меджліс кримськотатарського народу виступив проти зведення церкви в знаковому для кримських татар місці.[5]

У 2023 році зі скверу зник пам'ятний знак жертвам депортації кримських татар. Заставний камінь демонтували під час «реконструкції» окупантами скверу.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Зі скверу біля залізничного вокзалу у Сімферополі зник пам'ятний знак жертвам депортації кримських татар. Центр журналістських розслідувань (укр.). 18 липня 2023. Процитовано 3 листопада 2023.
  2. patasak (22 липня 2022). Сквер имени Ленина в Симферополе (29.04.2021). Release the Kraken!!!. Процитовано 3 листопада 2023.
  3. Сквер Ленина (Симферополь) — путеводитель по отдыху в Крыму. jalita.com (рос.). Процитовано 3 листопада 2023.
  4. Меджлис против православного храма у вокзала в Симферополе | Новости Крыма. news.allcrimea.net. Процитовано 3 листопада 2023.
  5. Меджліс Криму проти зведення церкви в знаковому для татар місці. BBC News Україна (укр.). 5 жовтня 2011. Процитовано 3 листопада 2023.