Скеляр рудочеревий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Скеляр рудочеревий
Самець рудочеревого скеляра
Самець рудочеревого скеляра
Самиця рудочеревого скеляра
Самиця рудочеревого скеляра
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Мухоловкові (Muscicapidae)
Рід: Скеляр (Monticola)
Вид: Скеляр рудочеревий
Monticola rufiventris
(Jardine & Selby, 1833)
Синоніми
Petrocincla rufiventris
Petrophila erythrogastra[2]
Посилання
Вікісховище: Monticola rufiventris
Віківиди: Monticola rufiventris
ITIS: 561213
МСОП: 22708281
NCBI: 429753

Скеляр рудочеревий[3] (Monticola rufiventris) — вид горобцеподібних птахів родини мухоловкових (Muscicapidae)[4]. Мешкає в Гімалаях і Південно-Східній Азії.

Опис[ред. | ред. код]

Рудочереві скелярі
Рудочереві скелярі

Довжина птаха становить 23 см, вага 48-61 г. У самців верхня частина тіла кобальтова-синя, обличчя і горло темно-сині, нижня частина тіла яскраво-рудувато-каштанова. Самиці мають сірувато-коричневе забарвлення. На скронях у них великі білувато-кориссті плями, навколо очей білувато-охристі кільця, нижня частина тіла охриста, сильно поцяткована темним лускоподібним візерунком.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Рудочереві скелярі мешкають в Пакистані, Індії, Непалі, Бутані, Бангладеш, М'янмі, Китаї, Таїланді, Лаосі і В'єтнамі. Вони живуть у відкритих мішаних і хвойних гірських лсах, на скелястих схилах та у високогірних чагарникових заростях. Зустрічаються поодинці або парами, на висоті від 1200 до 3400 м над рівнем моря. Живляться комахами та їх личинками, зокрема жуками, еониками, цвіркунами і цикадами. а також черв'яками, ягодами, дрібними ящірками і жабками. Сезон розмноження триває з березня по липень в Гімалаях і з квітня по травень на південному сході Китаю. Гніздо чашоподібне, робиться з сухої трави, моху, листя і хвої, розміщується в тріщинах серед скель, між корінням дерев або в дуплах. В кладці від 3 до 6 блискучих, рожевуватих або кремових яєць. Насиджує лише самиця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Monticola rufiventris.
  2. Oberholser, Harry C. (1921). Mutanda ornithologica. X. Proceedings of the Biological Society of Washington. 34: 49—50.
  3. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  4. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Chats, Old World flycatchers. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 05 травня 2022.