Сколозавр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Scolosaurus youngi
Час існування: Пізній крейдяний період, 76.5 млн років тому
Зразок TMP 2001.42.9
Зразок TMP 2001.42.9
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Завропсиди (Suropsida)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Надряд: Динозаври
Ряд: Птахотазові (Ornithischia)
Підряд: Thyreophora
Інфраряд: Анкілозаври (Ankylosauria)
Родина: Анкілозаврові (Ankylosauridae)
Рід: Scolosaurus
Nopcsa, 1928
Вид: S. cutleri
Scolosaurus cutleri
Nopcsa, 1928
Синоніми
* Oohkotokia? Penkalski, 2013
Посилання
Вікісховище: Scolosaurus
EOL: 24177353
Fossilworks: 66258

Сколозавр (Scolosaurus cutleri) — вид птахотазових динозаврів родини Анкілозаврові (Ankylosauridae). Вид існував у кінці крейдяного періоду (76,5 млн років тому) в Північній Америці. Скам'янілі рештки динозавра знайдені у формуванні Парк Динозаврів провінції Альберта в Канаді.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина тіла сколозавра коливається від 5 до 6 метрів, вони були одними з найбільших представників анкілозавров. Тулуб тварини було захищено кістковими пластинами, з розміщеними на них великими колючками, найгостріші і великі колючки розташовувалися на шиї. Пластини були різних форм і розмірів, так що динозавр зберігав пластичність при русі. Хвіст сколозавра завершувався кістяним булавоподібним потовщенням, з його допомогою динозавр міг завдавати дуже сильні удари.

Череп сколозавра був плоским, трикутної форми, складався з масивних кісток, для мозку залишено тільки дуже невеликий простір. Паща закінчується роговим дзьобом.

Сколозаври в довжину досягали 6 метрів, а важили при цьому близько 2 тонн. Максимальна ширина їх тулуба становила 2,4 метра, але в той же час ящір був приземистим і пересувався на коротких лапах. Задні ноги були дещо більше передніх. Пальці закінчувалися масивними, схожими на копитця, кігтями. У 1996 році були знайдені відбитки слідів сколозавра, вони дозволяють говорити про швидкість пересування: ходив цей динозавр нешвидко, але й не був занадто повільним.

Єдиним вразливим місцем сколозавра був живіт. Якби хижак міг перевернути ящера, він би отримав легку здобич, але перевернути приосадкувату тварину зміг би далеко не кожен.

Філогенія[ред. | ред. код]

Філогенічна кладограма за Arbour and Currie (2013):[1]

Ankylosaurinae

Scolosaurus (=Oohkotokia horneri)

Ankylosaurus

Anodontosaurus

Euoplocephalus

Dyoplosaurus

Talarurus

Tsagantegia

Minotaurasaurus

Nodocephalosaurus

Tianzhenosaurus

Pinacosaurus grangeri

Pinacosaurus mephistocephalus

Tarchia

Saichania


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Arbour V.M. and Currie P.J., 2013, «Euoplocephalus tutus and the Diversity of Ankylosaurid Dinosaurs in the Late Cretaceous of Alberta, Canada, and Montana, USA», PLoS ONE 8(5): e62421. doi:10.1371/journal.pone.0062421