Сливові кльоцки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сливові кльоцки
Походження  Австро-Угорщина
Сливові галушки, посипані коричневим цукром
Сливові галушки

Сливові галушки, сливові кнедлі, крокети зі сливами, цвечгенкнедель (нім. Zwetschgenknödel, сильвашгомбоц угор. szilvás gombóc) — десертна страва австрійської[1], угорської[2][3] та чеської кухонь, картопляні галушки з начинкою зі свіжої сливи.

Фруктові галушки були запозичені австрійською кухнею з чеської у XVIII—XIX століттях, коли в багатьох будинках віденської буржуазії тримали богемських куховарок. До XIX століття інгредієнти для цієї страви (картопля, цукор, кориця) були зовсім недоступні бідним верствам населення. Солодкі кнедлі набули широкого поширення лише в епоху бідермайєра і з середини XIX століття виявляються в кулінарних книгах . За деякими припущеннями, до появи фруктових галушок могли виявитися причетними до глазурованих фруктів — делікатес, що подавалися тільки при монарших дворах. Від глазурованих фруктів походять фрукти в шоколаді або марципані, а кмітливі віденські домогосподарки замінили їх на дешеве тісто[4].

Тісто для сливових галушок готують з очищеної картоплі в мундирі, ще гарячим пропущеного через прес-пюре або розім'ятого, в суміші з борошном, вершковим маслом або маргарином і яйцями. У вимитої сливи видаляють кісточки і начиняють шматочком цукру-рафінаду з корицею. Солодку сливу залишають із кісточкою, вона вимагає цукру[5]. Розкатане тісто нарізають квадратиками, на кожен з яких кладуть сливу, кінчики тіста зліплюють і формують круглі галушки. Сливові галушки відварюють у підсоленій киплячій воді, потім обвалюють у підсмажених на вершковому маслі панірувальних сухарях . Перед подачею посипають коричневим цукром[3]. Клецки можна також начиняти сливовим повидлом . За таким же рецептом готують абрикосові галушки[2].

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Карой Гундель. Крокеты со сливами (силвашгомбоц) // Малая венгерская поваренная книга / пер. с венг. М. Погань-Редеи и Н. Аретинской. — 13-е. — Будапешт : Корвина, 2006. — С. 77. — 100 с. — ISBN 963-13-5540-3.
  • Элек Мадьяр. Клёцки со сливами // Кулинарное искусство и венгерская кухня. — 5-е. — Будапешт : Паннония, 1961. — С. 148—149. — 314 с.
  • Харгитаи Дёрдь. Крокеты со сливами // Венгерская кухня. — Media Nova, 2001. — С. 86. — 96 с. — ISBN 963-204-711-7.
  • Erhard Gorys. Zwetschgenknödel // Das neue Küchenlexikon. Von Aachener Printen bis Zwischenrippenstück. — München: Deutscher Taschenbuch Verlag, 1997. — S. 595. — 599 S. — ISBN 3-423-36008-9.