Слободянюк Олександр Валентинович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Валентинович Слободянюк
Народився 24 квітня 1947(1947-04-24)
Київ, Українська РСР, СРСР
Помер 22 лютого 2017(2017-02-22) (69 років)
Київ, Україна
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Національність українець
Діяльність фізик
Alma mater фізичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка
Галузь фізика
Заклад фізичний факультет Київського державного університету імені Тараса Шевченка
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор фізико-математичних наук

Слободянюк Олександр Валентинович (24 квітня 1947, Київ — 22 лютого 2017) — доктор фізико-математичних наук, професор.

Біографія[ред. | ред. код]

У 1969 закінчив фізичний факультет Київського державного університету імені Тараса Шевченка. В університеті працює з 1968, спочатку на кафедрі оптики (ст. лаборант, ст. інженер), а з 1973 на кафедрі експериментальної фізики (асистент, старший викладач, доцент, професор, у 1998—2003 — завідувач кафедри). Захистив кандидатську дисертацію «Исследование оптических свойств глубоких центров в карбиде кремния» (1977).

У 1980-83 — заступник декана фізичного факультету. У 1983/84 стажувався в університеті м. Вюрцбург, ФРН. У 1991-93 розробив програми і розпочав викладання фізики у відновленій Києво-Могилянській академії. У 1995 захистив докторську дисертацію «Розповсюдження та взаємодія нормальних світлових хвиль в гіротропних та анізотропних кристалах».

Наукова та викладацька діяльність[ред. | ред. код]

Один із засновників Українського фізичного товариства, перший голова його Координаційної ради (1990—1995) та віце-президент (1995—2001).

Основні лекційні курси прочитані на фізичному факультеті: механіка, оптика, основи радіоелектроніки, симетрія в фізиці, квантова електроніка та нелінійна оптика, квантова оптика, оптика гіротропних середовищ, основи охорони інтелектуальної власності, стратегія патентування наукових розробок. Брав активну участь у створенні спеціалізації «фотоніка».

Основні напрямки наукових досліджень: оптика та спектроскопія конденсованого стану, лазери, нелінійна оптика, поляриметрія, фотоніка хіральних систем.

О. В. Слободянюк увів поняття фізично нееквівалентних положень домішкових центрів малого радіусу, висунув концепцію спектроскопії нормальних хвиль в гіротропних анізотропних середовищах, вивчив ефекти просторової дисперсії в динаміці ґратки гіротропних анізотропних кристалів, зокрема, її елементарні збудження з ненульовим кутовим моментом, передбачив і дослідив явище повного просторового розділення нормальних хвиль на границі анізотропний кристал-ізотропне середовище, розробив основи високоточної поляриметрії та ряд методів керування лазерним випромінюванням, а також метод мікроспектроскопічного аналізу речовинного складу так званих «гарячих частинок», що випали на поверхню землі після Чорнобильської аварії.

Автор 3 навчальних посібників і понад 160 наукових публікацій у вітчизняних та іноземних виданнях і 20 винаходів, захищених авторськими свідоцтвами та патентами України, Росії та США. Підготував 7 кандидатів наук.

Член Українського фізичного товариства (УФТ) та Американського фізичного товариства.

Діяльність у сфері інтелектуальної власності (ІВ)[ред. | ред. код]

1994 — як голова Координаційної ради Українського фізичного товариства проводив роз'яснювальну роботу з керівництвом і членами Комітету з науки та освіти ВР щодо недоцільності ратифікації Україною Євразійської патентної конвенції

1998 — присвоєна кваліфікація представника у справах інтелектуальної власності патентного повіреного.

1998 — вперше в Україні розпочав читання курсів з ІВ для студентів-фізиків. Читав нормативний курс «Інтелектуально власність» та проводить семінари «Стратегія патентування та комерціалізації результатів НДР» на фізичному факультеті Університету.

1997—2012 — патентування винаходів в Україні та за кордоном, здійснених за грантами Українського науково-технологічного центру (УНТЦ), узгодження Статуту УНТЦ з українським законодавством з ІВ; лекції, семінари, тренінги з ІВ для учасників програм УНТЦ, CRDF, Американсько-української програми бізнес-інкубаторів (USAID).

2007 — залучався головою Комітету з науки та освіти ВР до підготовки та участі в Парламентських слуханнях з ІВ.

2009 — на запрошення Держдепартаменту з ІВ читав лекції в першій Літній школі з ІВ ВОІВ в Україні.

Систематично брав участь в конференціях з ІВ в Україні та за кордоном, виступає з доповідями, має публікації з ІВ.

Член Всеукраїнської асоціації патентних повірених (ВАПП), був членом правління ВААП.

Член Української національної групи AIPPI, входить до складу спец. комітету AIPPI Q222

Один з ініціаторів та член Громадської ради при Державній службі з інтелектуальної власності.

Наукові праці[ред. | ред. код]

  1. О. А. Єщенко, О. В. Слободянюк. Квантова оптика. − К., ВПЦ Київський університет, 2004.
  2. Слободянюк А. В. Эффекты пространственной дисперсии в комбинационном рассеянии света в гиротропных кристаллах дифосфида цинка // ФТТ. — 1986. — T.28, № 11.
  3. Slobodyanyuk A.V., Schaack G. Measurement of Raman Scattered Intensities in Media with Natural or Field-Induced Optical Activity // Journ. of Raman spectroscopy. −1987. — N18.
  4. Garasevich S.G., Slobodyanyuk A.V., Yanchuk Z.Z. Anomalous angular dependence of E-modes splitting in Raman spectra of uniaxial gyrotropic crystals // Physics Letters A . — 1995. — V.197.
  5. О. В. Слободянюк et al. Особливості комбінаційного розсіяння світла в одновісних гіротропних кристалах. Вісник Київського університету, Серія: фіз.-мат. науки, № 4, 2006.

Джерело[ред. | ред. код]