Слуцький Троїцький монастир

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Слуцький Троїцький монастир
53°00′ пн. ш. 27°32′ сх. д. / 53.000° пн. ш. 27.533° сх. д. / 53.000; 27.533Координати: 53°00′ пн. ш. 27°32′ сх. д. / 53.000° пн. ш. 27.533° сх. д. / 53.000; 27.533
Мапа

CMNS: Слуцький Троїцький монастир у Вікісховищі


Слуцький Троїцький монастир на іконі XVII ст.

Слуцький Троїцький монастир — пам'ятна білоруської культової архітектури, зруйнована російськими окупаційними режимами у ХХ столітті. З 1659 року — де-факто центр Київської православної митрополії у Великому князівстві Литовському.

Історія Троїцького монастиря[ред. | ред. код]

Час заснування Троїцького монастиря невідомий. Перша згадка про нього датується 1445 роком. Стояв монастир поблизу міста, нижче за течією річки Случ. Навколо монастиря стали селитися люди, утворилося передмістя Тройчани, а вулиця від міста до монастиря стала називатися Тройчанською. Монастир мав грамоту польського короля, яка підтверджувала його православний статут.

З 1560 року при монастирі існує духовна школа, в якій вивчалися богослов'я, риторика, слов'янська і грецька граматики. Відомо і про маленьку бібліотеку монастиря: в 1494 році було 45 книг [1].

У 1571 році настоятелем монастиря був архімандрит Михайло Рагоза, майбутній київський митрополит. З 1659 року архімандрити монастиря є заступниками київського митрополита на території Великого князівства Литовського[2].

При монастирі відкривається православна Семінарія, якою керував до 1575 року колишній Ігумен Троїце-Сергієвої лаври Артемій. Після нього семінарію очолив учень Артемія — Марк Сарихозін. На початку XVII століття семінарії вже не було. Знову вона (колегіум) виникає в XVIII столітті. Слуцький архімандрит Досифей Галяховський в 1761 році писав послу Московії у Варшаві Воєйкову, що, борючись з невіглаством і забобонами серед духовенства та парафіян, відкрив у Слуцьку семінарію:

Дістав православних професорів, а безліч попівських дітей, дуже до наук здібних, є.

Наступник Досифея архімандрит Павло Волчанський 1768 року писав з території Речі Посполитої київському митрополиту Арсенію на Гетьманщину: за його попередника вже навчалося у «колегіумі» понад 70 учнів, проте за певний час до нового призначення архімандрита «хто по домівках, хто по різних місцях розбрівся». Вже був дім для сиріт та жебраків священницьких дітей; у 1767 році навчалося 15 осіб. Вчителем був віленський ієродиякон Йоасаф Статкевич[3].

1773 року єпископ на той час єдиної в Білорусі православної Могилевської єпархії святитель Георгій Кониський писав до Священного Синоду Відомства Православного Сповідання Російської імперії: «Цей монастир вотчину має і угіддя нічогенькі, і якби довелося за кордоном у Польщі бути особливому православному єпископу для всіх, то цей Слуцький монастир, як центральний, для життя такому єпископу був би найкращий»[4]. Цієї поради українського церковного діяча у Речі Посполитій таки дослухаються московські власті після анексії Біларусі, яка сталася невдовзі.

Після анексії Великого князіства Литовського з боку Московщини[ред. | ред. код]

Після захоплення території ВКЛ військами Московщини 1772 року, Слуцький монастир мав на збереженні низку реліквій загальнобілоруського значення. У монастирській ризниці зберігалися пожертвувані (1580) слуцьким князем Юрієм Олельком настоятельська палиця з литого срібла, срібний позолочений потир та писане ним статутне чотириєвангеліє. Тут же знаходилася фелонь із самотканої цільної срібної парчі та кипарисна палиця, прислана на благословення монастирю в 1611 році єрусалимським патріархом Феофаном через слуцького князя Ієроніма Радзивіла.

До вересня 1840 року катедрою мінських архієпископів здебільшого слугував Слуцький Троїцький монастир. 1842 року монастир зведений в 1-й клас, з початку XX століття — третьокласний. 1870 року єпископ Александр із титулом «мінський» перевів катедру безпосередньо у Мінськ і назвали нову обитель Свято-Духівським монастирем. На місці старого Слуцького монастиря оселилися ченці скасованого третьокласного чоловічого Іоанно-Богословського (Свято-Миколаївського) монастиря з містечка Грозове [5].

У першу світову війну у монастирі був лазарет. Влітку 1917 року будівлі монастиря, де жило 13 ченців та 13 послушників, передано Білоруській гімназії, настоятель архімандрит Афанасій Вечірко висланий.

Під московсько-большевицькою окупацією[ред. | ред. код]

Після окупації БНР, московська влада систематично послаблювала впливи православної церкви, яка підпорядковувалася московському патріярху Тихону Бєлавіну. У 1927 році серед братії монастиря стався розкол, дехто почав висловлювати підтримку так званим «обновленцям». Обновленська церковна влада призначала Слуцьким Єпископом ігумена монастиря Саватія Зосимовича [6]. 21 лютого 1930 року монастир закрили, реліквії було передано до музеїв. Остаточно монастирські будівлі зруйновані в 1950-х під час другої московсько-большевицької окупації Біларусі. Згодом на його місці московити облаштували своє військове містечко.

Після відновлення самостійності Біларусі, монастир так і не відродився. Хіба тільки 1994 року на місці монастиря встановлено пам'ятний хрест.

Церкви Троїцького монастиря[ред. | ред. код]

З опису 1678 року відомо, що вхід до монастиря був через високі дерев'яні ворота з дерев'яними вежами з боків, — між ними надбрамна церква св. Микити. Головний храм монастиря — Троїцький собор — як стверджують деякі білоруські історики, збудований у 1505 році княгинею Анастасією Олелькович, але документальних відомостей немає; мабуть, це дата закладки на згадку про вдалу оборону міста від татар[7]. Відомо, що він у 1795 році оновлений архієпископом Віктором Садковським. Мав два приділа: правий на ім'я св. великомучениці Катерини, побудований коштом Катерини II, і лівий» на ім'я Олександра Невського. У 1654 році церква, вже кам'яна, стояла у центрі монастирського двору, решта церков була дерев'яною. Пізніше храм неодноразово горів і грабувався, особливо у 1655 та 1660 роках. Іконостас у соборі був семиярусний, складався із трьох частин, з різьбленими позолоченими орнаментами.

Як пише А. Снітко, власник Слуцька князь Богуслав Радзивіл у 1667 році дав архімандриту Феодосію Василевичу на будівництво «спустошеного і зруйнованого ворогом» монастиря лісу, а слуцькі купці та шляхта у 16681669 роках оплатили камінь. Вже опис 1678 року говорить про те, що храм був майже відновлений, бо велася лише реставрація вівтаря. В 1732 році отримав привілей з дозволом на збір грошей на ремонт храму від короля Августа II. У травні 1732 до роботи, за домовленістю з монастирем, приступає артіль мулярів. У 17851788 роках церква збудована за проєктом та під керівництвом «Шаї Турова, міщанина слуцького» на замовлення слуцького архімандрита Віктора Садковського. Другі роботи велися до 1795, а іконостас закінчено в 1804 [8].

Імовірно, в другій пол. XVII ст. собор мав у плані форму хреста, одну вівтарну апсиду, дві чотириярусні вежі. На лівій був годинник з курантами, права була дзвіницею. Масивний четверик, зведений над міжхрестям, покривав триярусний купол. Храм мав наступні реліквії: чудотворну ікону Божої Матері візантійського письма, ікону Казанської Божої Матері візантійського письма, Євангеліє 1582 р., писане слуцьким князем Юрієм Олельковичем, портрети слуцьких князів Олександра Олельковича та трьох його синів: Юрія, Сямена, Олександра. На лівому боці в XIX ст. знаходилися мощі Гавриїла Білостоцького (16841690), перевезені зі згорілої Заблудівської парафіяльної церкви (нині мощі знаходяться в кафедральному Свято-Миколаївському соборі Білостока). У стіні правого бокового вівтаря у свинцевій раці було поховано тіло останньої з роду Олельковичів — Софії Олелькович-Радзивіл. Неподалік стояла дерев'яна домашня Свято-Благовіщенська церква; в 1800 році її вже не було, на її місці стояла церква Введення в храм Святої Богородиці. Поблизу церкви — дзвіниця з малим великим дзвонами. Шматки великого, відлитого ще за Олельковичів, довго лежали на землі; дзвін, певне, був скинутий за чергового розгрому XVII ст. На початку ХІХ ст. на дзвіниці було 8 дзвонів, більший, відлитий слуцькими ливарниками в 1799 році, важив 207 пудів. Далі було 5 келій, великий дерев'яний будинок настоятеля на кам'яному фундаменті, оточений верандою, з кухнею та трапезною. І ще дал — криниця, лазня, сараї, житлові будівлі, ставок із рибою, городи, сад. Згодом дерев'яні будівлі зникли, і в 18651867 будується двоповерхова кам'яна будівля у стилі пізнього класицизму з кімнатами настоятеля, келіями та церквою Благовіщення Святої Діви [9].

Також у Слуцьку, в той чи інший час, знаходилися [10] :

  • Успінський жіночий православний монастир, заснований Олельковичами ;
  • Монастир маріавіток жіночий;
  • Спасівський православний чоловічий монастир, заснований слуцьким церковним братством 1600 ;
  • Бернардинський чоловічий, заснований Радзивілами ;
  • Монастир єзуїтів, заснований Радзивілами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Роднае слова», 2006, № 2, 4
  2. Рункевич. С. История Минской архиепископии. — СПб., 1893.
  3. Родчанка Р. Слуцкая старасветчына (факты і разважанні). — Мн., 1991.
  4. Буглаков М., священик. Преосвященний Георгій Кониський. Мінськ, 2000
  5. Мінська старіна: праці Мінського церковного історико-археологічного комітету. — Вип. 4: (Тройчанський архів) / Передмова А. Снітко. — Мн., 19??.
  6. В Слуцькому Троїцькому монастирі ІМЕВ. Ч. Н. 1917. № 12.
  7. Православные церкви в Западной России в XVI в. // Сборник Археологического ин-та. — СПб., 1880
  8. Мінська старіна: праці Мінського церковного історико-археологічного комітету. — Вип. 4: (Тройчанський архів) / Передмова А. Снітко. — Мн., 1913
  9. Мінська старовина: праці Мінського церковного історико-археологічного комітету - Вип. 4: (Тройчанський архів) / Передмова А. Снітко. — Мн., 1
  10. Слюнькова І. Н.]] Храми і монастирі Білорусі XIX ст у складі Російської імперії. — М., Прогресс-Традиция, 2010

Література[ред. | ред. код]

  • Грамоты великих князей литовских с 1390 по 1596. Собраны и изданы под редакцией В. А. Козловского. — Киев, 1868.
  • Православные церкви в Западной России в XVI в. // Сборник Археологического ин-та. — СПб., 1880.
  • Белорусский архив древних грамот. С предисловием Л. И. Григоровича. — М., 1824.
  • Рункевич С. Г.. История Минской архиепископии. — СПб., 1893.
  • Белоруссия и Литва. Исторические судьбы Северо-Западного края. С высочайшего соизволения издано при Министерстве внутренних дел П. Н. Батюшковым. — СПб., 1890.
  • Минская старина: труды Минского церковного историко-археологического комитета. — Вып. 4: (Тройчанский архив) / Предисловие А. Снитко. — Мн., 1913.
  • Грицкевич А. П. Слуцк. Историко-экономический очерк. — Мн., 1970.
  • Родчанка Р. Слуцкая старасветчына (факты і разважанні). Мн., 1991.
  • Ціткоускі I. Помнікі архітэктуры Слуцка. — Слуцк, 1997.
  • Кулагин А. М. Православные храмы на Беларуси: Энцыкл. давед. — Мн., 2001.
  • Пятровіч Н. Энцыклапедыя гісторыі Беларусі. — Мінск, Беларуская энцыклапедыя, 2002.
  • Православные русские обители. — СПб., 1910. С. 606

Посилання[ред. | ред. код]