Сліпий жебрак з хлопчиком поводирем

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Сліпий жебрак з хлопчиком поводирем »
англ. Blind Beggar and his Boy
Творець: Хосе де Рібера
Час створення: бл. 1632 р.
Висота: 124,5 см
Ширина: 101,7 см
Матеріал: олія на полотні
Зберігається: США, штат Огайо, Оберлін, коледж
Музей: Меморіальний музей Аллена

Сліпий жебрак з хлопчиком поводирем (англ. Blind Beggar and his Boy) — картина побутового жанру, котру створив неаполітанський художник Хосе де Рібера (1591—1652), іспанець за походженням.

Витоки сюжету[ред. | ред. код]

У літературі Іспанії з середини 16 ст. мав популярність шахрайський роман. Так, 1554 року був надрукований роман без вказівки автора. Це виявився твір письменника Ласарільо де-Тормеса, що розповідав про важке існування старого і жорстокого сліпця та його ображеного і підступного поводиря, котрий наважувався красти у сліпого частку грошей і їжі, здобутих як милостиня[2].

Події шахрайського роману були відомі іспанським художникам. Так, побутові картини раннього періоду творчості Дієго Веласкеса зі сценою «Сніданка» теж трактують як сцени, навіяні якимось шахрайським романом.

Опис твору[ред. | ред. код]

Лише формально картина Хосе де Рібери пов'язана із канвою шахрайського роману. Вона більше схожа на сценку з важкого життя неаполітанських жебраків. Важко знайти в картині і натяки на жорстокість сліпого чи на підступність ображеного поводиря.

Старий сліпий утримує у руці кухлик із папірцем, на котрому прочитують заклик до милосердя та нагадування добродіям про благодійність. Схожий за змістом напис має й інша картина Хосе де Рібери — «Кульгавчик», створена 1642 року[2] і котру зберігає музей Лувр. Таким чином, картина Рібери не стільки посилання на шахрайський роман, скільки могутнє звертання до глядачів з проханням не забувати про благодійність.

Картини середнього періоду творчості художника часто зберігали похмуру і темну гаму кольорів[2]. Все це притаманно і картині «Сліпий жебрак з хлопчиком поводирем», що посилювало її неприхований драматизм[2]. В цьому настрій картини Рібери перегукувався із творами римського послідовника Караваджо — Валантена де Булоня, ще одного видатного майстра драм у живопису 17 століття. Лише з роками, під впливом і знайомством зі світлими гамами картин італійських майстрів і Веласкеса, що відвідав Ріберу у Неаполі, Рібера звернувся до використання більш яскравих і досить індивідуально знайдених кольорів.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Знамеровская Т. П. "Творчество Хусепе Риберы и проблемы народности испанского реалистического искусства ", Л. 1955
  • Знамеровская Т. П. Хусепе Рибера. М., «Изобразительное искусство», 1981 (рос)
  • Michael Scholz-Hänsel: Jusepe de Ribera, 1591—1652. Köln: Könemann, 2000, ISBN 3-8290-2872-5
  • http://www.oberlin.edu/amam/Ribera_Beggar.htm#

Примітки[ред. | ред. код]