Смирний Юрій Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Смирний Юрій Іванович
Народився 1 липня 1938(1938-07-01)
Запоріжжя
Помер 5 серпня 2012(2012-08-05) (74 роки)
Київ
Громадянство СРСР СРСРУкраїна Україна
Національність українець
Діяльність мистецтвознавець
Відомий завдяки учасник руху шістдесятництва
Alma mater Національний університет «Запорізька політехніка»

Юрій Іва́нович Смирний (1 липня 1938(19380701), Запоріжжя — 5 серпня 2012,Київ) — учасник руху шістдесятництва,український мистецтвознавець, критик, релігієзнавець, дописувач газети «Наша віра»[1], Образотворче мистецтво та ін.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1липня 1938 у Запоріжжі. Закінчив Запорізький політехнічний університет, отримав диплом інженера. Мешкав у Києві, захопився гуманітарними дослідженнями, говорив і писав українською мовою, відстоював ідею вільної України, вільного мистецтва. Був тричі одружений, мав трьох дітей.

З 1966—1969 рр. керував історико- мистецьким клубом молоді, який згодом «компетентними» органами розглядався як клуб, що провадить націоналістичну діяльність, через те став неугодним владі і припинив своє існування.Щоб легалізувати свою діяльність, Юрій вдався до нечуваної хитрощі. Назвав клуб іменем Петра Запорожця(1873–1905), визнаного партократією революціонера, чиїм іменем було названо вулицю в Києві. Насправді ж Юрій мав на увазі його тезку, адже був послідовником українського просвітника Петра Запорожця (1895–1963) – діяча Сірожупанної дивізії УНР, який емігрував до Америки. Проте цей жарт з КДБ не вдався. Попри всі заборони, Смирний мав широке коло спілкування. Підтримував невизнаних на той час митців опозиційного до соцреалізму неофіційного мистецтва — андеграунду : письменника Леоніда Нефедьєва, художників Миколу Трегуба і Вудона Баклицького та багато інших. От як згадує про Ю.Смирного Олена Голуб, автор книги "Свято непокори та будні андеграунду":

«Діяльність Смирного як сподвижника руху шістдесятництва високо оцінив видатний культурологЄвген Сверстюк (1928-2014), редактор газети «Наша віра», де друкувався Юрій, а також члени громадської організації «Музей шістдесятництва». Він був представником так званої «люмпен-інтелігенції» 70-х, за визначенням великого поета Андрія Вознесенського, який у своєму вірші 1978 року відзначив тих, хто пішли з системи на непрестижні професії, такі як кочегар, вантажник, щоб займатися улюбленою справою: «Опять надстройка рождает базис. Лифтёр бормочет во сне Гельвеция. Интеллигенция обуржуазилась. Родилась люмпен-интеллигенция» (російською).

Так от, Юрій працював годувальником тварин, здається, баранів, у якомусь науково-дослідному інституті, лише по декілька годин на день, а весь вільний час сидів над книгами... Юрій мав щось героїчне у незламній стійкості своїх переконань, чим приваблював у спілкуванні, до того ж, ніби зазирав у душу ясними блакитними очима. Говорив і писав здебільшого українською мовою, відстоював ідею вільної України, вільного мистецтва, що тоді було неабиякою крамолою. Вражала сміливість, з якою він міг виступити, наприклад, на офіційному відкритті виставки, присвяченій черговій річниці Жовтня. Він ставав поряд з виступаючими представниками влади і після чиєїсь пропагандистської промови так само гучно заявляв про те, що насправді українське мистецтво у небезпеці й не розвивається за вільними законами, притиснуте партійною ідеологією і т. і. Ніхто не очікував почути щось подібне від такого приємного на вигляд, у чиновницькому костюмі, інтелігентного чоловіка. Звісно, довго йому говорити не вдавалося, а тільки той невеликий час, поки до офіційних осіб повільно доходив зміст крамольних слів. Далі якісь «люди у цивільному» забирали його під руки кудись подалі. Отже, Ю. Смирний перебував під наглядом органів КДБ, про що мало хто знав, а якби й знав, то цим не переймався. Проте була несподіванкою звістка про те, що ми не можемо подивитись нові картини Трегуба. Вони, щойно їх розвішали по стінах квартири «неблагонадійного» господаря, одразу були заарештовані і відправлені до органів КДБ

[2][3]

Досліджував український іконопис, малярство княжих часів, знаходив несподівані порівняння з мистецтвом авангарду та ін.

Мав вплив на подальший розвиток української культури, про що зазначив відомий громадський діяч, видавець Леонід Фінберг, який назвав Ю. Смирного своїм учителем [4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Газета «Наша віра». Архів оригіналу за 28 квітня 2007. Процитовано 10 квітня 2020.
  2. Олена Голуб.Свято непокори та будні андеграунду. Київ, Видавничий Дім «Антиквар», 2017, ст. 58-63. ISBN 978-617-7285-11-2
  3. Олена Голуб. Свято непокори та будні андеграунду [1] [Архівовано 25 березня 2020 у Wayback Machine.]
  4. Леонід Фінберг. "Маємо думати сьогодні, хто буде моральними авторитетами завтра", 06 лютого 2019. Архів оригіналу за 10 квітня 2020. Процитовано 10 квітня 2020.

Джерела[ред. | ред. код]