Смирнова Лідія Миколаївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Смирнова Лідія Миколаївна
рос. Лидия Николаевна Смирнова
Народилася 31 січня (13 лютого) 1915
Мензелінськ, Уфимська губернія, Російська імперія
Померла 25 липня 2007(2007-07-25)[1] (92 роки)
Зеленоградський адміністративний округ, Росія
Поховання Введенське кладовище
Громадянство  Російська імперія
 СРСР
 Росія
Діяльність акторка
Alma mater Московська державна академія хореографії
Роки діяльності 19342005
У шлюбі з Рапопорт Володимир Абрамовичd
IMDb nm0807074
Автограф
Нагороди та премії
Орден «За заслуги перед Вітчизною» III ступеня Орден «За заслуги перед Вітчизною» IV ступеня Орден Дружби (Російська Федерація) орден Жовтневої Революції орден Трудового Червоного Прапора орден «Знак Пошани» медаль «В ознаменування 100-річчя з дня народження Володимира Ілліча Леніна» Медаль «У пам'ять 850-річчя Москви» медаль «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.» медаль «Ветеран праці» медаль «У пам'ять 800-річчя Москви»
Сталінська премія 3-го ступеня народний артист СРСР народний артист РРФСР заслужений артист РРФСР

CMNS: Смирнова Лідія Миколаївна у Вікісховищі

Смирнова Лідія Миколаївна (31 січня (13 лютого) 1915(19150213) — 25 липня 2007, Москва) — радянська і російська актриса театру і кіно. Лауреат Сталінської премії ІІІ ступеня (1951). Народна артистка СРСР (1974).

Біографія[ред. | ред. код]

Лідія Смирнова народилася 31 січня (13 лютого) 1913 року у Мензелінську, Татарстан[2]. Дитинство провела в Сибіру, потім переїхала в Москву до тітки і вступила в хореографічне училище при Большому театрі. Потім вона стала студенткою Московського авіаційного інституту. Займалася спортом і навіть не думала про кар'єру кіноактриси.

У театральне училище Лідія Смирнова прийшла з другого курсу авіаційного інституту. Заяву подала одночасно до студії Є. Б. Вахтангова (нині Театральний інститут імені Бориса Щукіна), школу-студію Камерного театру Таїрова і у Всесоюзний державний інститут кінематографії, і скрізь була прийнята. Вона обрала училище при Камерному театрі, оскільки воно було найбільш близьким до дому. Коли Смирнова вчилася в школі Всеволода Таїрова, до них часто приходили з кіностудій запрошувати студентів на зйомки. Коли потрібна була блакитноока блондинка, говорили — у нас є Смирнова, але затверджували її рідко.

Одна з перших ролей в кіно Лідії Смирнової — роль Шурочки в ліричному музичному фільмі «Моя любов». До 1941 року почала складатися її кар'єра кіноактриси. Успіх, що прийшов до неї після фільму «Моя любов», окриляв. Проте з початком німецько-радянської війни пішли на фронт товариші по студії: режисери, оператори, художники, артисти. Чоловік Смирнової Сергій Добрушин був журналістом. Він, не чекаючи повістки, сам пішов на призовний пункт і за місяць загинув під Смоленськом. Другим чоловіком Лідії Смирнової був відомий радянський кінооператор Володимир Рапопорт.

Лідія Смирнова померла 25 липня 2007 року в Москві, похована на Введенському кладовищі.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Почесні звання і премії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. Біографія на сайті www.kino-teatr.ru. Архів оригіналу за 16 березня 2010. Процитовано 22 березня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]