Смолякова Людмила Іванівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Смолякова Людмила Іванівна (нар. 19 серпня 1950) — українська мисткиня, яка досліджує трипільську культурну спадщину, реконструює та популяризує її в Україні та інших країнах світу.

З 2000 року почала працювати над реконструкцією трипільської кераміки за технологією майстрів трипільської цивілізації у співпраці з археологами, брати участь в археологічних розкопках, вивчати складу глин, орнаментів і символів.

Освіта[ред. | ред. код]

2002 року закінчила Харківську державну академію міського господарства за спеціальністю «Організація обслуговування в готелях і туристичних комплексах». Дипломна робота «Трипільськими стежками України».

Членство в організаціях[ред. | ред. код]

Популяризація трипільської культурної спадщини[ред. | ред. код]

У 2002—2005 роках брала участь в створенні перших музеїв, парків на Київщині (с. Трипілля, с. Халеп'я, м. Ржищів), ресторанів «Керама — мама», «Трипілля» в Києві. З 2005 р. почала виробництво сувенірів з метою поширення культурної спадщини трипільської цивілізації під торговою маркою «Сонячний ключ». 2011 р. відкрився перший музей реконструкцій «Дивосвіт Трипілля». Експозиція музею «Дивосвіт Трипілля» складається з майже 3 тисяч реконструкцій трипільської кераміки, створених за матеріалами археологічних досліджень. Експонати музею було використано під час створення фільмів про трипільську цивілізацію. 2013 р. працює в ІАПМ «Київська фортеця» старшим науковим співробітником Науково-дослідного відділу виставкової роботи. 2014 р. взяла участь у створенні концепції та відкритті Навчально-мистецького туристичного інформаційного центру та музею-бутіку у «Дивосвіт Трипілля».

З 2005 року проходять виставки реконструкцій трипільської кераміки:

  1. Україна Україна
  2. Росія Росія
  3. Польща Польща
  4. Німеччина Німеччина
  5. Шотландія Шотландія
  6. Греція Греція
  7. Японія Японія
  8. США США
  9. КНР КНР

Визнання та нагороди[ред. | ред. код]

2012 р.за рішенням Міжнародної Академії рейтингових технологій і соціології «Золота Фортуна» нагороджена Дипломом та медаллю «Трудова слава». 2014 р. отримала диплом «Національні лідери України» (серія «Золотий фонд нації». Україна. Європа. Світ) за ініціативи Української конфедерації журналістів.

Потрібно створити мережу центрів з вивчення трипільської культури в Україні та світі, щоб діяти комплексно і системно: вивчати культурну спадщину трипільської цивілізації, проводити археологічні дослідження, залучати до діалогу етнографів, мистецтвознавців, художників, архітекторів та дизайнерів України і світу, щоб показати потенціал для використання трипільської традиції у сучасному світі високих технологій. Потрібно готувати фахівців для сфери туризму для забезпечення цілісного підходу до змісту професійної освіти, зв’язку теорії і практики, забезпечення партнерських відносин між сферою освіти і туризму. (Людмила Іванівна Смолякова)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 5 березня 2022. Процитовано 4 жовтня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання та джерела[ред. | ред. код]