Сморжевський Валентин Йосипович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сморжевський Валентин Йосипович
Народився 20 вересня 1949(1949-09-20) (74 роки)
Кам'янець-Подільський, Кам'янець-Подільська область, Українська РСР, СРСР
Діяльність хірург
Науковий ступінь доктор медичних наук
Нагороди
Державна премія України в галузі науки і техніки Заслужений лікар України

Валенти́н Йо́сипович Сморже́вський (20 вересня 1949, Кам'янець-Подільський Хмельницької області) — доктор медичних наук, професор, хірург вищої кваліфікаційної категорії, лауреат Державної премії України в галузі науки та техніки.

Заслужений лікар України (2020)[1].

Біографія[ред. | ред. код]

Закінчив Довжоцьку середню школу із золотою медаллю (у селі Довжок Кам'янець-Подільського району). 1968 року вступив на лікувальний факультет Київського медичного інституту.

По закінченні інституту продовжив навчання в інтернатурі на базі Броварської центральної районної лікарні під керівництвом Ю. П. Корсакова. Від вересня 1975 року до вересня 1998 року — молодший, старший науковий співробітник Київського науково-дослідного інституту клінічної та експериментальної хірургії Міністерства охорони здоров'я України. Від 1988 року працює в Національній медичній академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика МОЗ України на посадах асистента (1988–1998), доцента (1998–2006), а від 2006 року — професора кафедри хірургії та трансплантології.

2000 року разом з іншими науковцями відзначений Державною премією України в галузі науки та техніки за цикл праць «Тромбоемболія гілок легеневої артерії та постемболічна легенева гіпертензія: діагностика, лікування та профілактика».

2002 року захистив докторську дисертацію «Хірургічне лікування поєднаних атеросклеротичних оклюзій магістральних артерій нижніх кінцівок та серця».

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]