Сніговець вірґінський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сніговець вірґінський

У безпеці  (NatureServe)[1]
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Губоцвіті (Lamiales)
Родина: Маслинові (Oleaceae)
Рід: Сніговець (Chionanthus)
Вид:
C. virginicus
Біноміальна назва
Chionanthus virginicus
Chionanthus virginicus


Secure  (NatureServe)[2]
Scientific classification edit
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophyta
Clade: Angiospermae
Clade: Eudicots
Clade: Asterids
Order: Lamiales
Family: Oleaceae
Genus: Chionanthus
Species:
C. virginicus
Binomial name
Chionanthus virginicus

Сніговець вірґінський[3] (Chionanthus virginicus)[4] — вид квіткових рослин роду сніговець родини маслинових; дерево, поширене в саванах і низовинах південного сходу Сполучених Штатів, від Нью-Джерсі на південь до Флориди та на захід до Оклахоми і Техасу.

Зростання[ред. | ред. код]

Квіти снігівцю вірґінського
Будівля Тайдінґс у дендрарії та ботанічному саду Університету Меріленда зі сніговцем вірґінським (Chionanthus virginicus)
Плоди

Сніговець вірґінський — це листопадний чагарник або невелике дерево, що виростає до 10-11 м заввишки, хоча зазвичай менше. Кора луската, коричнева з червоним відтінком. Пагони снігівцю світло-зелені, спочатку опушені, пізніше стають світло-коричневими або помаранчевими. Пуп'янки світло-коричневі, яйцеподібні, загострені, 3 мм завдовжки. Листки супротивні, прості, яйцеподібні або довгасті, 7,5 до 20 см завдовжки та 2,5 до 10 см завширшки, з черешком 2 см. Листки цілокраї; зверху безволосі, а знизу дрібно опушені, особливо вздовж жилок; жовкнуть восени. Запашні [5] квіти мають чисто-білий, глибоко чотирилопатевий віночок, частки ниткоподібні, 1,5—2,5 см завдовжки і 3 мм вшир; вони утворюються в звисаючих пазушних волотях, завдовжки 10 до 25 см, коли листя наполовину виросло, в середині-кінці травня в Нью-Йорку, раніше на півдні.

Зазвичай рослина снігівцю вірґінського дводомна, хоча іноді рослини мають квіти обох статей. Плід — яйцеподібна темно-синя або фіолетова кістянка завдовжки 1,5—2 см, містять одну насінину (рідше дві-три), дозрівають у кінці літа до середини осені[6][7][8].

Етимологія[ред. | ред. код]

Назву виду спочатку подавав Лінней як Chionanthus virginica, розглядаючи рід як жіночий; однак, відповідно до положень ICBN, рід правильно розглядається як чоловічий, тобто має закінчення virginicus. Інші англійські назви, які іноді використовуються в Аппалачах, включають Grancy Gray Beard і Old Man's Beard[8].

Вирощування та використання[ред. | ред. код]

Хоча вид поширений на південному сході Сполучених Штатів, він витривалий на півночі та широко висаджується в садах, де екземпляри часто вирощуються з кількома стовбурами. Білі квіти найкраще видно знизу. Осіннє забарвлення — делікатне ясно-жовте, добре контрастує з калиною та вічнозеленими рослинами. Віддає перевагу вологому ґрунтові і захищеним місцям. Сніговець можна розмножувати щепленням на ясен (Fraxinus sp.). Деревина світло-коричнева, заболонь більш блідо-коричнева; важка, тверда і дрібнозерниста[8].

Традиційне використання[ред. | ред. код]

Висушене коріння і кора використовувалися корінними американцями для лікування шкірних запалень. Подрібнену кору використовували для лікування виразок і ран[6][9].

Загрози[ред. | ред. код]

У 2014 році було повідомлено, що рослини снігівцю вірґінського в Огайо були заражені смарагдовою вузькотілою златкою, комахою, що походить з Азії, і яка стала надзвичайно руйнівним інвазивним шкідником ясенів у Північній Америці[10]. З тих пір златка була виявлена під корою снігівцю в Іллінойсі, Індіані, Огайо та Пенсільванії, що вказує дослідникам на те, що сніговець виступає хазяїном паразитарної смарагдової вузькотілої златки по всьому ареалу, де він збігається з ареалом ясена. Симптоми зараження включають відмирання крони та відростання дрібних пагонів нижче пошкодження златкою[11].

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. NatureServe Explorer 2.0 - Chionanthus virginicus, Fringetree. explorer.natureserve.org. Процитовано 6 травня 2020.
  2. NatureServe Explorer 2.0 - Chionanthus virginicus, Fringetree. explorer.natureserve.org. Процитовано 6 травня 2020.
  3. Chionanthus virginicus // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  4. з латинської "вірґінська снігова квітка"
  5. The perfume is similar to common lilac and as strong, particularly at dawn and in the evening.
  6. а б Missouriplants: Chionanthus virginicus [Архівовано 2020-02-24 у Wayback Machine.]
  7. Huxley, A., ed. (1992).
  8. а б в Keeler, H. L. (1900). Our Native Trees and How to Identify Them. New York: Charles Scribner's Sons. с. 222–224.
  9. Plants for a Future: Chionanthus virginicus
  10. Emerald Ash Borer Infestation of White Fringetree Found to be Widespread, Entomology Today, July 22, 2015.
  11. Peterson, Donnie L., and Don Cipollini.