Собача будка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дерев'яна собача будка

Собача будка, будка, буда[1], розм. кону́ра[2] (можливо, утворене за допомогою компонента ко-/ка- від *нура — «нора»)[3] — це невелике приміщення, зазвичай побудоване у формі будинку, призначене для забезпечення проживання собак, а також їхнього захисту від різних погодних умов[4]. Для виготовлення будок використовуються різноманітні матеріали, такі як дерево, пластик, смола та ДВП.

Схожі конструкції використовуються і для інших домашніх тварин, наприклад, кроликів.

Домівки для тварин[ред. | ред. код]

Собача будка

Люди будують «будиночки» для домашніх тварин, які часто нагадують менші версії жител самих людей. До них належать шпаківні, курники, кролятники і собачі будки; в той же час сільськогосподарські тварини частіше утримуються у стодолах та стайнях. Собачі будки часто використовуються, коли тварина знаходиться на відкритому повітрі (на подвір'ї або в саду) та на ділянках навколо ферми, де вона охороняє майно власників від небажаних/несподіваних людей чи тварин. Будка для собак зазвичай виготовляється з теплоізоляційного матеріалу (найчастіше з дерева) для запобігання втрати тепла, за винятком переднього отвору — входу/виходу для собаки. Дах майже завжди з водонепроникного матеріалу, оскільки він захищає від опадів (снігу чи дощу). Часто власник домашнього улюбленця повинен мати можливість відкрити або зняти дах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Буда // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Конура // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  3. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1985. — Т. 2 : Д — Копці / Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні АН УРСР ; укл.: Н. С. Родзевич та ін. — 572 с.
  4. Dog house. smarthomekitz.com. Smart Home Kitz. Архів оригіналу за 24 вересня 2019. Процитовано 11 вересня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]