Соломон бен Єрогам

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Соломон бен Єрогам
Народився
Багдад
Конфесія юдаїзм

Соломон бен Єрогам, арабською мовою Сулайм ібн Рухайм - караїмський екзегетом, що був популярний у Єрусалимі між 940 і 960 роками. Він вважався одним з найбільших авторитетів серед караїмів, яким він називається «Мудрий» («га гакгам»), і які згадують його після того, як Біньямін бен Моше Нагавенді в своїх молитвах за своїх померлих великих вчителів (караїмської Сидур, і. 137b). Його основною працею, одним з декількох трактатів, озаглавлених «Мілхамот Адонай», був напад на Саадію Гаона.[1]

Відповідь Саадії[ред. | ред. код]

У роботі під назвою " Міламот Адонай" (яку не слід плутати з книгами з однойменною назвою Герсоніда та Авраама, сина Рамбама), в якій він також видав арабську версію, яка вже не існує, Соломон намагається протистояти класичному юдаїзму (рабинітам)), особливо Саадії. Він написаний віршами і розділений на 19 глав, кожна з яких містить 22 чотирирядкові строфи. Після того, як у перших двох главах намагався продемонструвати безпідставність усного переказу, він намагається спростувати сім аргументів, висунутих від нього Саадією у вступі до свого коментаря до П'ятикнижжя. Потім він критикує погляди Саадії на єврейський календар, закони, що стосуються інцесту, святкування других днів свят тощо, і звинувачує його в тому, що у своїй полеміці проти караїмів використовував аргументи, які суперечать прямо до вчень Мішни та Талмуду, і, отже, він, мабуть, знав, що вони є неправдивими. Більша частина книги - Argumentum ad Hominem на Саадію. Milḥamot Adonai зберігається в рукописах у різних європейських бібліотеках; його частини були опубліковані Пінськером, Гейгером та Кірхгеймом.

Його полемічні твори[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  Шаблон:JewishEncyclopedia</img>

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]

  1. Nemoy, Leon (1969). Karaite anthology, excerpts from the early literature. Yale University Press. Salmon ben Jeroham (Arabic Sulayman, or Sulaym, ibn Ruhaym) was born in Palestine (?) or in Iraq (?) probably some time between the years 910 and 915. As a young man, presumably about his twentieth year, he appears to have gone to Egypt to pursue his studies. For some years afterward he seems to have lived in Jerusalem; in any case, he exhibits in his writings a familiarity with the topography of Jerusalem and the geography of the Holy Land that can only have been acquired from personal experience and observation.