Сонеква Мартін-Грін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сонеква Мартін-Грін
Sonequa Martin-Green
Ім'я при народженні англ. Sonequa Martin
Народилася 21 березня 1985(1985-03-21)[1] (39 років)
Расселлвілл, Алабама, США[1]
Країна  США
Місце проживання Лос-Анджелес
Діяльність акторка, акторка театру, телеакторка, кіноакторка, сценаристка, виконавча продюсерка
Alma mater Університет Алабами
Знання мов англійська
Роки активності 2005 — тепер. час
Magnum opus Космічний джем: Нове покоління, Зоряний шлях: Дискавері, Ходячі мерці, Rivers Wash Over Med, Yelling to the Skyd, Holiday Rushd, The Outside Storyd і Гарна дружина
У шлюбі з Kenric Greend[2][3]
Зріст 164 см[2]
IMDb ID 2792296

Сонеква Мартін-Грін — американська акторка, найбільш відома своїми телевізійними ролями як Майкл Бернхем, головна героїня у стримінговому телевізійному серіалі "Зоряний шлях: Дискавері", та як Саша Вільямс у серіалі "Ходячі мерці". До цього Мартін-Грін знімалася в декількох незалежних фільмах, перш ніж отримала свою першу постійну роль як Кортні Веллс у серіалі "Гарна дружина". Пізніше вона мала постійні ролі як Тамара в серіалі "Якось у казці" та Ронда в серіалі "Новенька".

Раннє життя[ред. | ред. код]

Сонеква Мартін народилася і виросла в Расселвіллі, штат Алабама. Її батьками були Чарльз Вінстон Мартін (1943–2021) і Вера Лінн Мартін-Мур (уроджена Фрімен; 1950–2021). Її батьки розлучилися, і мати вдруге вийшла заміж. Вона має одну рідну сестру, НаКішу, і трьох старших зведених сестер по батьковій лінії.

Мартін-Грін спочатку планувала стати психологом, перш ніж у десятому класі вирішила обрати кар'єру акторки. Про своє рішення стати акторкою вона сказала: "Я не знала, що стану акторкою, до 16 років. Я думала, що стану психологом, що цікаво, тому що це дуже схоже на акторську майстерність. Я була зачарована людською поведінкою і тим, чому люди роблять те, що вони роблять. Я була на репетиції в десятому класі, коли мене осяяло. Тому я здобула ступінь з театрального мистецтва в Університеті Алабами."

Мартін-Грін закінчила Університет Алабами у 2007 році зі ступенем у театральному мистецтві.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Кіно[ред. | ред. код]

Хоча Сонеква Мартін-Грін відома насамперед своїми телевізійними ролями, свій дебют у кіно вона зробила в 2009 році. У 2009 році вона зіграла головну роль Тоші Спіннер у фільмі "До кінця" разом із Луїзою Краузе, енергійною студенткою, яка прагне побудувати світле майбутнє поза межами Анакостії, одного з найбідніших районів Вашингтона. Фільм зосереджений на її дружбі та суперництві з Джессі (Луїза Краузе), привілейованою дівчиною з Бетесди, чиї схильності до розпусти загрожують стати її загибеллю. Обидві намагаються краще зрозуміти проблеми одна одної, в той час як суспільство загрожує розділити їх ще більше. Фільм отримав загалом позитивні відгуки, а гра Мартін-Грін була високо оцінена критиками, навіть тими, хто негативно відгукувався про фільм.

У листопаді 2018 року було оголошено, що Мартін-Грін зіграє у фільмі "Історія ззовні" разом із Браяном Тайрі Генрі, режисером якого став Казимир Нозковські. У липні 2021 року вона виконала роль Камії Джеймс у фільмі "Космічний джем: Нове покоління".

Телебачення[ред. | ред. код]

Мартін-Грін на Comic-Con у Сан-Дієго 2016 року для Ходячих Мерців

Мартін-Грін мала різні гостьові та постійні ролі у телевізійних шоу. Вона дебютувала на телебаченні у 2008 році, з'явившись у серіалі NBC "Закон і порядок: Злочинні наміри" в ролі Кіани Річмонд. Потім вона отримала свою першу постійну роль у серіалі "Армійські дружини" як Канесса Джонс наступного року. У 2009 році вона отримала роль Кортні Веллс у серіалі "Гарна дружина", її першу постійну роль дорослого персонажа, на відміну від попередніх ролей підлітка як у фільмах, так і на телебаченні. Вона з'являлася в цьому шоу протягом двох років, а потім ще двічі у серіалах "Пліткарка" та "NYC 22" у 2011 році.

У 2012 році вона була затверджена на постійну роль у серіалі "Ходячі мерці" як Саша, сестра Тайріза (Чад Коулман), оригінального персонажа, ексклюзивного для телевізійного серіалу. Мартін-Грін пробувалася на роль Мішонн під псевдонімом через секретність процесу прослуховування. Коли Данай Гуріра, яку Мартін-Грін назвала "ідеальним вибором", була затверджена на роль, колишній шоураннер Глен Маззара все ж хотів, щоб Мартін-Грін брала участь у шоу, і вирішив створити роль спеціально для неї. Вона була підвищена до постійного персонажа в четвертому сезоні разом з Емілі Кінні та Коулманом.

Після прослуховування на роль Мішонн, вона прочитала перші три томи графічних романів у рамках підготовки до серіалу. Знаючи, що вони відрізняються, вона вирішила не продовжувати читати серію коміксів, щоб уникнути знання майбутніх сюжетних ліній, які можуть з’явитися у серіалі. Гра Мартін-Грін в ролі Саші, особливо в п'ятому та сьомому сезонах, отримала позитивні відгуки.

Після завершення зйомок третього сезону "Ходячих мерців", Мартін-Грін була затверджена на роль у другому сезоні серіалу "Якось у казці", де вона грала роль Тамари, жінки, яка прагне позбавити світ від магії. Вона ненадовго повернулася в третьому сезоні, а потім повернулася до своєї постійної ролі Саші в "Ходячих мерців". З першого епізоду шостого сезону ім'я Мартін-Грін з'являється в початкових титрах.

У грудні 2016 року її роль головного актора в серіалі "Зоряний шлях: Дискавері" була повідомлена в професійній пресі, а офіційно підтверджена CBS All Access у квітні наступного року (після її останньої регулярної появи в "Ходячих мерцях"). Вона дебютувала в ролі першого офіцера Майкл Бернхем у "Вулканському салюті" 24 вересня 2017 року і залишалася центральним персонажем серіалу протягом чотирьох сезонів, що транслювалися до 2023 року. Персонаж Мартін-Грін був описаний співтворцем серіалу Браяном Фуллером як "лейтенант-командер із застереженнями"... "Ми бачили шість серіалів з точки зору капітана", пояснив він у ранніх прес-релізах шоу. "Щоб побачити персонажа з [нової] перспективи на зоряному кораблі — того, хто має різні динамічні стосунки з капітаном, з підлеглими, це дало нам багатший контекст."

Особисте життя[ред. | ред. код]

Мартін-Грін одружилася з актором Кенріком Гріном 4 грудня 2010 року. У 2015 році у пари народився син. Мартін-Грін була вагітна під час зйомок п'ятого сезону "Ходячих мерців", що вона приховувала, одягаючи товстий одяг і використовуючи більшу зброю. У 2020 році вона народила дочку.

З квітня 2016 року Мартін-Грін є амбасадором організації Stand Up to Cancer, заохочуючи до клінічних досліджень, з особливим акцентом на роботу в етнічно різноманітних спільнотах. В інтерв'ю для Essence у лютому 2018 року Мартін-Грін розповіла, що її мати боролася з трьома видами раку, а одна з її зведених сестер мала рак молочної залози.

13 липня 2021 року Мартін-Грін оголосила в Instagram, що її батьки померли; її батько 9 квітня 2021 року, а мати 10 квітня 2021 року з різних причин. Некролог повідомив, що її батько вів "коротку, але доблесну боротьбу з раком печінки".

Фільмографія[ред. | ред. код]

Кіно[ред. | ред. код]

Year Title Role
2005 Не зовсім правильно Коко Делайт
2007 I-Can-D VJ
2008 Сліпі думки Дженна Лопес
2009 Toe to Toe Тоша Спінер
Rivers Wash Over Me Шона Кінг
2011 Da Brick Рейчел
Кричати до неба Джоджо Паркер
2012 Shockwave Darkside Приватний ланг
2019 Holiday Rush Роксі
2020 Зовнішня історія Іша
2021 Космічний джем: Нове покоління Камія Джеймс
2024 Моя мертва подруга Зоя

Телебачення[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Примітки
2008 Закон і порядок: Злочинні наміри Кіана Річмонд Епізод: "Спадок"
2009 Армійські дружини Канесса Джонс 3 епізоди
2009–2011 Гарна дружина Кортні Уеллс 8 серій
2011 Пліткарка Джоанна Епізод: "The Jewel of Denial"
2012 NYC 22 Мішель Террі 5 серій
2012–2017, 2018 Ходячі мерці Саша Вільямс 45 серій (3-7, 9 сезони)
2013 Якось у казці Тамара 7 епізодів
2016 Ліпсінк Батл у ролі себе Епізод: "Sonequa Martin-Green vs. Lauren Cohan"
2016–2017 Новенька Ронда 2 епізоди
2017 Пенн Зеро: Герой на півставки Pirate Maria (голос) 2 епізоди
2017–2024 Зоряний шлях: Діскавері Майкл Бернем 55 серій

Премія «Сатурн» за найкращу жіночу роль на телебаченні (2018) Премія «Сатурн» за найкращу жіночу роль у потоковій презентації (2019) Номінація — премія «Сатурн» за найкращу жіночу роль на телебаченні (2021)

2017–2018 After Trek у ролі себе Афтершоу; 2 епізоди
2019–2022 The Ready Room у ролі себе Афтершоу; 6 серій
2021 Невразливий Алана / Зелений привид (голос) Епізод: «Настав час»

Відеоігри[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]