Сотникова Ольга Дмитрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сотникова Ольга Дмитрівна
рос. Ольга Дмитриевна Сотникова
Ім'я при народженні рос. Ольга Дмитриевна Поршонок
Народилася 1921
Краснодар, Російська СФРР
Країна  СРСР
Учасник німецько-радянська війна
Нагороди
орден Леніна орден Вітчизняної війни II ступеня орден Трудового Червоного Прапора орден Червоної Зірки

Ольга Дмитрівна Сотникова (дівоче прізвище: Поршонок[1]; нар. 1921, Краснодар, Росія) — радянський офіцер танкіст, учасниця Німецько-радянської війни. У роки війни пройшла шлях від шофера санітарної машини до заступника командира роти важких танків по технічній частині ІС-122 112-го окремого гвардійського важкого танкового полку (67-ї окремої гвардійської танкової бригади). Гвардії молодший технік-лейтенант.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в 1921 році в Краснодарі. Росіянка.

До війни Оля Поршонок жила в Ленінграді, на Виборзькій стороні. Закінчила курси шоферів, технікум[2].

У РСЧА з 23 червня 1941 роки (покликана Фрунзенським РВК міста Ленінграда). На фронті з 26 червня в складі 3-ї Ленінградської дивізії народного ополчення. Потім стала водієм автомобіля[2].

2 травня 1942 року була важко поранена під Ленінградом[2] і перебувала на лікуванні в госпіталі до 17 листопада. В подальшому брала участь в Сталінградській битві, в боях за Курськ, Орел, звільняла Білорусію.

У період з 3 по 22 грудня 1942 року шофер санітарної бригади 85-ї окремої танкової бригади 2-ї гвардійської армії Сталінградського фронту червоноармієць О. Д. Поршонок працювала на передовій в районі сіл Похлебіно, Нижнє Яблучне і колгоспу «8-е березня» Сталінградської області. Вивезла з поля бою на своїй машині 85 поранених бійців і командирів, «виявивши чуйність і уважність до поранених.» Нагороджена орденом Червоної Зірки (23 грудня 1942).

Продовжила службу в 231-му окремому танковому полку, сформованому 10 січня 1943 року на базі 85-ї танкової бригади. У липні 1943 року в ході Курської битви в боях біля села Підмаслово (нині Залегощенський район Орловської області) під вогнем противника надавала першу допомогу пораненим і вивозила їх у тил. Врятувала життя 37 солдатам і офіцерам. Нагороджена орденом Вітчизняної війни II ступеня (5 серпня 1943).

Закінчивши танкове училище, молодший технік-лейтенант пересіла на танк, ставши механіком-водієм танка. Кілька разів горіла в своїй бойовій машині. В одному з бойових епізодів танкістка Ольга Паршонок за завданням командування, ризикуючи життям, тричі переправляла розвідників через лінію фронту[2].

У боях на підступах до Гомеля (Білорусь) 231-й танковий полк одним з перших в танкових військах застосував нічну танкову атаку з запаленими фарами. Разом з командиром роти І. Власенко Ольга Паршонок першою увірвалася в Гомель і трималася протягом півтори години до підходу основних сил полку[3].

З 14 квітня 1945 року — заступник командира роти важких танків ІС-122 112-го окремого гвардійського важкого танкового полку 67-ї окремої гвардійської танкової бригади. Гвардії молодший технік-лейтенант О. Д. Поршонок брала участь у прориві німецької оборони на західному березі річки Одер (Німеччина). Незважаючи на сильний артилерійський і мінометний вогонь, ремонтувала підбиті танки прямо на полі бою, намагаючись домогтися участі максимального числа радянських бойових машин в бою.

Важкий танк ІС-122 (ІС-2) на марші.

В районі Цехін (Бранденбург, Німеччина) вона особисто сіла в танк і повела його в атаку. У складі екіпажу знищила 5 солдатів з фаустпатронами, 8 кулеметних точок, дві польові гармати, три міномета і до 30 солдатів і офіцерів-противника. Під час атаки в районі Грунов вона помітила, як загорівся один з танків полку. Кинувшись до нього, щоб загасити палаючу машину, була контужена розірваним поруч снарядом противника. При цьому також був поранений один з танкістів. Перемагаючи біль, взяла пораненого на спину і винесла його з поля бою.

В ході штурму Берліна на її рахунку — два відновлених танка. За квітневі бої Берлінської операції нагороджена другим орденом Червоної Зірки (6 травня 1945).

Закінчивши війну в Берліні, розписалася на рейхстазі: «Я — ленінградка!»[2]

Незабаром вийшла заміж за сибіряка Василя Сотникова, з яким познайомилася ще на війні. Переїхали на батьківщину чоловіка в Алтайський край. У їхній родині народилися три дочки, є онуки[2] [4].

Живе в Барнаулі (Алтайський край), працювала в складальному цеху на механічному заводі, ударник комуністичної праці, нагороджена орденами Леніна і Трудового Червоного Прапора[2]. У 1970-ті роки на заводі було засновано премію її імені[4].

Автор мемуарів «Шумели грозы». Особисті документи О. Д. Сотниковіъ зберігаються в Алтайському крайовому краєзнавчому музеї[5].

Нагороди та звання[ред. | ред. код]

Радянські державні нагороди:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У деяких джерелах: Паршонок
  2. а б в г д е ж и Пранкевич Валентина (11 апреля 2014). Вышедшая из огня. Чечерский вестник. Архів оригіналу за 14 липня 2014. Процитовано 9 липня 2014.
  3. Мурманцева В. С. {{{Заголовок}}}. — М. : Мысль, 1974.
  4. а б Великая Отечественная в письмах, 1982.
  5. Личный архивный фонд Сотниковой Ольги Дмитриевны. Архивы России. Процитовано 9 липня 2014.

Література[ред. | ред. код]

  • Шкаруба В. «Богатая невеста» // Великая Отечественная в письмах / сост. В. Г. Гришин. — 2-е изд., доп. — М. : Политиздат, 1982. — 351 с.

Посилання[ред. | ред. код]