Соціал-демократична Платформа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Соціал-демократична Платформа
Дата заснування 15 грудня 2012
Офіційний сайт sdplatform.org.ua

Соціа́л-демократи́чна Платфо́рма, також СД Платфо́рма, СДП — українська громадська організація, заснована на принципах свободи, справедливості, рівності та солідарності. Основним пріоритетом діяльності є створення нової якості політичного життя в Україні з метою подолання розривів між багатими та бідними, боротьба з безробіттям та популізмом, відстоювання соціальної справедливості, права на гідну працю та сталий розвиток.

Заснована 15 грудня 2012 року в місті Києві. Представлена регіональними осередками в дев'яти областях України. Географія діяльності охоплює усю країну.

Засновниками є Богдан Ференс[1][2], Катерина Везєлєва[3][4], Олена Луканюк[5], Ігор Ільтьо[6].

Історія[ред. | ред. код]

Організація розпочала процес формування з проведення низки ініціативних зустрічей в переважній більшості областей України наприкінці 2012 року. Філософія побудови комунікації «знизу догори» (grassroots[en]) залучила регіональні молодіжні організації та окремих місцевих активістів[7].

Серед основних причин створення СДП були:

  • відсутність впливових «ідейних» партій та об'єднань, які б були прихильниками соціал-демократичних цінностей та мали спроможність проводити ефективну політику на користь добробуту громадян та держави[8];
  • по суті, СД Платформа стала відповіддю на перетворення партій лівоцентристського спектру в Україні на типові політичні проекти «під лідера», або «під олігарха», що мало місце в 2000—2010 роках;
  • бажання молодих активістів різних громадських організацій та рухів зробити свій внесок у зміну існуючої ситуації, за якої на політичній карті України представлені лише партії великого капіталу[9] та іміджеві політичні проекти[10];
  • суспільний запит на існування в Україні нової якості політики[11][12].

На парламентських виборах у 2019 році співзасновник організації Богдан Ференс балотувався за 214 мажоритарним виборчим округом[13].

Структура[ред. | ред. код]

Соціал-Демократична Платформа протягом трьох років проводить діяльність на основі горизонтальної, «мережевої» структури, зі своїми плюсами:

  • уникнення бюрократизації;
  • створення комунікативної платформи за горизонтальним принципом;
  • формування стратегії організації через ініціативність активістів та регіональних осередків.

Форум СД Платформи[14][15] є заключним зібранням активістів з усіх регіонів України у кінці кожного року[16]. Головна мета зустрічі: звіт за рік діяльності, визначення пріорітетів діяльності на майбутні 2 роки.

На щорічному Форумі «Формуй тренд. Будь з #СД», який відбувся у грудні 2015 р., було визначено функціональну та регіональну складову поточної структури СДП, схвалено склад регіональних координаторів та координаторів за напрямками роботи[17]. Виконавчим органом об'єднання є Координаційна рада Платформи[18].

Основні напрямки діяльності[ред. | ред. код]

Молодіжна політика[ред. | ред. код]

СД Платформа координує низку тривалих суспільних ініціатив, що стосуються проблем молодіжної політики в Україні: «Молодь. Наше слово», «Молодь. Наш голос» та СД-Клуб (#sd_club). Крім цього, представники СД Платформи відстоюють інтереси молоді в слуханнях, круглих столах, нарадах та конференціях, що організовуються органами державної влади відповідальними за молодіжну політику в Україні.

Основною ціллю подібних ініціатив є:

  • Згуртування представників молодіжного середовища України навколо вирішення власних проблем;
  • Активізація участі молоді в громадському та політичному житті України;
  • Неформальна освіта для представників молодіжного середовища;
  • Донесення голосу молоді до органів державної влади в Україні[19][20].

Молодь. Наше слово[ред. | ред. код]

«Молодь. Наше слово» — комунікативна платформа, що розроблена з метою створення відкритого простору для обговорення та вирішення соціальних проблем молоді. Старт кампанії відбувся 29 вересня 2014 році у Києві в період відсутності чіткого усвідомлення громадськістю питання соціальної несправедливості, доступу до якісної освіти, отримування свою першого робочого місця, і житла. В ініціативі беруть участь представники політичних партій та організацій, органів виконавчої (місцевої) влади, профспілок, студентських та молодіжних рухів, експертне середовище.  Загалом за 2014—2016 рр. було організовано 9 зустрічей у Києві, Харкові, Миколаєві, Вінниці, Одесі[21][22], Кропивницькому[23], Полтаві[24][25][26][27] та Кам'янці-Подільському[28]. У липні 2016 року ініціатива відбудеться у Дніпрі[29][30].

Представлення ідей учасниками дискусії укладається в творчу формулу «7 слайдів, 7 тез, 7 хвилин». Темами ініціативи є: «Вірус безробіття. Чи є вакцина?», «Освіта. Інструмент чи формальність?», «Соціальна інтеграція молоді».

Молодь. Наш Голос[ред. | ред. код]

«Молодь. Наш голос» — кампанія, що стартувала у вересні 2015 року[31][32][33][33][34], напередодні місцевих виборів в Україні та тривала до їх завершення 15 листопада. Основним її змістом було втілення трьох пунктів:

  • Доступ — підтримка молодих кандидатів на місцевих виборах.
  • Залучення — підвищення явки молоді на виборах.
  • Протидія популізму.

Боротьба з популізмом #beatpopulism[ред. | ред. код]

5 жовтня 2014 року СД Платформа розпочала безстрокову інформаційну соціальну кампанію, направлену на дослідження, донесення до громадськості та пошуку методів протидії загрозам що несе із собою політичний популізм. Головний слоган кампанії — «Популізм вбиває!»[35].

Метою кампанії є привернення суспільної уваги до довгострокових проблем, які несе із собою політичний популізм, на оперативному рівні результатом є вироблення «детекторів популізму», які б могли бути використані громадянами України як під час виборів «Голосуй свідомо», так і в повсякденному житті «Ідентифікуй популіста»[36][37]. В рамках кампанії було проведено декілька відео-опитувань[38][39] щодо проблеми популізму серед звичайних людей на вулицях Києва та декількох інших міст України, публічні лекції та тренінги по недопущенню та протидії цьому явищу[40].

Складовою #beatpopulism була ініціатива «Молодь. Наш голос» під час місцевих виборів 2015 року. Активісти збирали та висвітлювали в соціальних мережах інформацію про обіцянки кандидатів та політичних сил, що балотувалися до місцевих рад, які абсолютно не відповідали повноваженням місцевих органів самоврядування в Україні.

Співпраця з профспілками[ред. | ред. код]

З 2015 року розпочата співпраця із профспілками в форматі СД Кампусу (#SD_Campus): «Соціал-демократія. Профспілки. Ініціативи. Курс на оновлення країни»[41][42] та «Оновлюємо країну. Формуємо моду на працю»[43][44]. В основі формату лежить поєднання теоретичних та практичних кейсів за участі іноземних тренерів, спікерів та експертів, що дозволяє поглибити вже існуючі знання активістів щодо соціал-демократії, громадської активності, профспілкового фунціонування, а також напрацювати інструменти для практичного використання у майбутньому[45].

В кожному з Кампусів взяли участь по 50 активістів та керівників громадських і профспілкових організацій з усієї України[46]. Влітку 2016 року планується Другий Літний СД Кампус.

Окрім цього експерти СД Платформи виступають модераторами, тренерами та спікерами профспілкових заходів.

#Must Have: Гідна робота[ред. | ред. код]

Безстрокова кампанія #Must Have: Гідна робота стала реакцією СД Платформи на ухвалення в першому читанні проекту Трудового Кодексу (наприкінці 2015 року)[47], який є нео-ліберальним за своєю ідеологією та, зокрема значно обмежує права найманих працівників та профспілок у порівнянні із діючим «Кодексом законів про працю» (1971 р.). СД Платформа зібрала практики Європейських країн з питань забезпечення першого робочого місця для молоді, справедливої оплати праці найманим працівникам та гарантії діяльності профспілок та розпочала інформаційну кампанію щодо поширення цих прикладів з метою формування критичної маси лобістів для захисту прав найманих працівників, що б стали представниками від громадськості для лобіювання відповідних положень майбутнього Трудового Кодексу під час прийняття рішень. В рамках кампанії відбуваються заходи в різних форматах, а також аналітичний супровід (колективні листи-звернення, аналітичні статті тощо).

Разом з профспілками СД Платформа, в квітні 2016 року, провела Форум «Людина праці: Тренд чи рудимент?»[48][49][50]. Під час форуму обговорювались гострі питання соціальної справедливості, значення гідної праці, боротьби за конституційні, соціальні та трудові права працівників, необхідності та важливості солідарності людей праці, єдності у відстоюванні інтересів трудівників у відносинах з державою та роботодавцями[51].

SD_View[ред. | ред. код]

В рамках співпраці із Інститутом демократії та соціального прогресу, СД Платформа проводить інформаційно-роз'яснювальну роботу по актуальних політичних проблемах в Україні експертного погляду. Для цього на офіційному каналі Youtube відкрито кампанію SD_View де експерти Інституту Демократії та соціального прогресу, а також активісти СД Платформи можуть поділитись своїми думками щодо актуальних тем[52][53][54][55][56][57][58][59].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bohdan Ferens at Labour's International Democracy Programme. Labour's International Democracy Programme. Процитовано 20 травня 2016.[недоступне посилання з липня 2019]
  2. Блог Богдана Ференса - Блоги на портале LB.ua. LB.ua. Архів оригіналу за 9 серпня 2016. Процитовано 20 травня 2016.
  3. Espreso.TV (2 квітня 2015), "Ваша Свобода": Чи є майбутнє у комуністів України?, процитовано 20 травня 2016
  4. Везелева: в следующем парламенте будет не более 10% женщин. Телеграф (ru-RU) . Процитовано 20 травня 2016.
  5. Олена Луканюк. ua.112.ua. Процитовано 20 травня 2016.
  6. Ігор Ільтьо - Профиль автора / ЛІГА.Блоги. blog.liga.net. Процитовано 20 травня 2016.
  7. baranovsky_a (3 вересня 2014). Как я был социал-демократом :). Алексей Барановский. Процитовано 20 травня 2016.
  8. Партії без ідеології чи ідеологія без партій - Політика - Український тиждень, Тиждень.ua. tyzhden.ua. Процитовано 20 травня 2016.
  9. http://ua.interfax.com.ua/news/general/110031.html. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  10. Чому поняття "демократія" в Україні має інший зміст, ніж у Європі?. Архів оригіналу за 9 червня 2016.
  11. Нова якість української політики: міф чи реальність?.
  12. Нова якість політичних партій через зміну процедури їх фінансування. Архів оригіналу за 9 серпня 2016.
  13. «Лівим треба виходити назовні» — інтерв'ю з кандидатом у народні депутати Богданом Ференсом // Спільне. — 15 липня 2019.
  14. The II Forum of the NEW SOCIAL DEMOCRATIC PLATFORM in Ukraine - Nieuws - FMS. www.foundationmaxvanderstoel.nl. Архів оригіналу за 8 серпня 2016. Процитовано 20 травня 2016.
  15. ІІ Форум НОВОЇ СОЦІАЛ-ДЕМОКРАТИЧНОЇ ПЛАТФОРМИ. prezi.com. Процитовано 20 травня 2016.
  16. II ФОРУМ СД ПЛАТФОРМИ.
  17. Hörbelt, Christian (27.01.2016). Ukraine: A new left-winged movement is coming – The Social Democratic Platform (english) .
  18. Координаційна рада Платформи. Архів оригіналу за 21 липня 2016.
  19. Почему молодежь? Елена Луканюк.
  20. Дилема молоді: бути чи не бути в Україні. Архів оригіналу за 18 лютого 2016.
  21. Дискусія "Одеса. Молодь. Наше слово" (17-18.07). Архів оригіналу за 27 серпня 2016.
  22. ОДЕСА. МОЛОДЬ. НАШЕ СЛОВО.
  23. Кіровоград. Молодь. Наше слово.
  24. Нова Суспільна ініціатива «Молодь. Наше слово» у Полтаві.
  25. Відео-сюжет місцевого телебачення. Полтава. Молодь. Наше слово.
  26. http://gurt.org.ua/news/conferences/31978/.
  27. Молодь Полтави боротиметься з безробіттям за соціал-демократичними принципами. Архів оригіналу за 15 серпня 2016.
  28. Учасники унікальної комунікативної платформи "Молодь. Наше слово" завітали до Кам'янця-Подільського. Архів оригіналу за 18 вересня 2016.
  29. Молодежь. Наше слово – общественная Инициатива скоро в Днепре!.
  30. Ініціатива: МОЛОДЬ. НАШЕ СЛОВО [Дніпро]. Архів оригіналу за 26 серпня 2016.
  31. Соціал-Демократична Платформа (20 жовтня 2015), Харьков молодежный: миф или реальность?, процитовано 20 травня 2016
  32. Соціал-Демократична Платформа (21 жовтня 2015), Кампанія "Молодь. Наш голос" у Вінниці, процитовано 20 травня 2016
  33. а б Соціал-Демократична Платформа (28 жовтня 2015), Кампанія "Молодь. Наш голос" в Івано-Франківську, процитовано 20 травня 2016
  34. Соціал-Демократична Платформа (19 жовтня 2015), Миколаїв. «Молодь. Наш голос», процитовано 20 травня 2016
  35. Увімкнути «раціо», або Що таке популізм? – Студвей. Студвей (укр.). 18 червня 2015. Архів оригіналу за 6 квітня 2016. Процитовано 20 травня 2016.
  36. Увімкнути «раціо», або Що таке популізм?. Архів оригіналу за 6 квітня 2016.
  37. Популізм вбиває! Київ, 5 жовтня 2014 року.
  38. Соціал-Демократична Платформа (17 грудня 2014), No to populism!, процитовано 20 травня 2016
  39. Соціал-Демократична Платформа (30 жовтня 2014), Як боротися із популізмом?, процитовано 20 травня 2016
  40. Вирус популизма. LB.ua. Архів оригіналу за 9 серпня 2016. Процитовано 20 травня 2016.
  41. Nadin. Оновлюємо країну. Формуємо моду на працю. - Факультет бізнесу ЛНТУ. economosvita.lntu.edu.ua. Архів оригіналу за 9 серпня 2016. Процитовано 20 травня 2016.
  42. Літній СД кампус. Архів оригіналу за 27 серпня 2016.
  43. ОНОВЛЮЄМО КРАЇНУ – ФОРМУЄМО МОДУ НА ПРАЦЮ! | Луцький НТУ. lutsk-ntu.com.ua. Архів оригіналу за 25 червня 2016. Процитовано 20 травня 2016.
  44. Другий зимовий СД Кампус (Соціал — демократична платформа) | Сайт НПГУ Терновская. www.npgu-ternovskaya.org.ua. Архів оригіналу за 20 серпня 2016. Процитовано 20 травня 2016.
  45. admin. Молодь у пошуку свого місця у майбутньому країни. www.fpo.kr.ua. Архів оригіналу за 7 серпня 2016. Процитовано 20 травня 2016.
  46. У кампусі під Мукачевом формуватимуть моду на працю серед молодіжних лідерів. Мукачево.NET. Процитовано 20 травня 2016.
  47. Рада в першому читанні прийняла новий Трудовий кодекс.
  48. Форум "Людина праці. Тренд чи Рудимент?" | Профспілка студентів НМУ iм. О. О. Богомольця. profkom-nmu.kiev.ua. Процитовано 20 травня 2016.
  49. editor1. Людина праці. Тренд чи рудимент? | Соцпортал. Архів оригіналу за 10 серпня 2016. Процитовано 20 травня 2016.
  50. Форум: ЛЮДИНА ПРАЦІ. ТРЕНД ЧИ РУДИМЕНТ? @ Соціал-Демократична Платформа, Kyiv [27 апреля]. kiev.carpediem.cd. Процитовано 20 травня 2016.[недоступне посилання з липня 2019]
  51. О.І., Петруня. ФОРУМ. Першотравень має бути святом солідарності, а не просто праці - Федерація професійних спілок України. www.fpsu.org.ua. Процитовано 20 травня 2016.
  52. Олеся Медведєва. SD view: Переселенці. Українські реалії.
  53. Ольга Чічіна. SD view: Три одвічних питання молоді.
  54. Катерина Везєлєва. SD view: KEEP CALM and STOP WAR.
  55. Ігор Ільтьо. SD view: Якість політичного життя та перспективи молоді.
  56. Богдан Ференс. SD view. Про реформи.
  57. Ігор Ільтьо. SD view. Як стабілізувати ціни.
  58. Ігор Ільтьо. SD view. Про курс гривні. Частина 1.
  59. Богдан Ференс. Про формат SD view.

Посилання[ред. | ред. код]