Союз демократичного центру

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Союз демократичного центру

ісп. Unión de Centro Democrático
Країна  Іспанія
Голова партії Адольфо Суарес
Засновник Адольфо Суарес
Дата заснування 1977
Дата розпуску 1983
Штаб-квартира Мадрид, Іспанія
Ідеологія християнська демократія
лібералізм
соціал-демократія
реформізм
підтримка конституційної монархії
Членство в міжнародних організаціях Європейський демократичний союз (спостерігач)

Союз демократичного центру (ісп. Unión de Centro Democrático, UCD, також перекладається як Демократичний центристський союз) — колишня виборча коаліція, а потім політична партія в Іспанії, що існувала з 1977 до 1983. Перший лідер — Адольфо Суарес.

Історія[ред. | ред. код]

У результаті хвилі демократичних перетворень після смерті Франсиско Франко 3 травня 1977 була заснована федерація правоцентристських політичних партії Іспанії. Його президент Адольфо Суарес. Члени партії представляли різні погляди: християнсько-демократичні, ліберальні, соціал-демократичні і соціал-ліберальні.

На парламентських виборах в 1977 році UCD зайняв перше місце з 34,52% голосів, що дало йому 165 місць в іспанському парламенті (з 350). Лідер Союзу Суарес став прем'єр-міністром. Партія зіграла значну роль у створенні нової конституції Іспанії. Під час роботи над нею та іншими законами UCD працювала як з правим Народним альянсом, так і з лівими ІСРП і Комуністичною партією Іспанії. UCD також виграв наступні вибори в 1979 році, отримавши 34,84% голосів і 168 місць в парламенті.

Партія розпалася в 1983 році в результаті розбіжностей поглядів у керівництві. Більшість її активістів приєдналась до Народної партії та нової партії Суареса Демократичний і соціальний центр.

Посилання[ред. | ред. код]