Вікіпедія:Військова справа:Надійні джерела

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 15:04, 28 березня 2024, створена RajatonRakkaus (обговорення | внесок) (Скасування редагування № 42214452 користувача Столяр Анастасия (обговорення) ні, Телеграф це погане медіа)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вікіпедія називає такі вимоги до джерел, які вважаються справді надійними:

  • автор є компетентним у тій галузі, про яку пише;
Тобто є фахівцем, спеціалістом.
  • автор є незалежним від того питання, яке він описує;
Тобто може робити судження вільно, об'єктивно і неупереджено: без тиску цензури, матеріальних винагород, чи навпаки імовірних переслідувань.
  • матеріал рецензований, і розміщений у поважному виданні.
Матеріал був рецензований, або у видання є редакційний контроль. Видання відоме публікаціями з цієї теми, давно і стабільно функціонує, має хорошу репутацію.

Проте рідко трапляється так, що всі ці параметри — високі. Вони доволі слабко зв'язані, тож може бути матеріал хорошого фахівця, опублікований у не найкращому виданні, наприклад. Тож, для загального випадку, тут подана умовна шкала якості — від найбільш високоякісних джерел до тих, хто ледве долає поріг, щоб мати право бути використаним у статтях:

  1. визнані історики, науковці та їхні роботи, дисертації, монографії. Приклад: Google Scholar, роботи в університетських бібліотеках.
  2. спеціалізовані на військовій справі організації, дослідні та аналітичні центри. Приклад: RUSI, ISW, SIPRI, ЦДАКР, Національний інститут стратегічних досліджень.
  3. авторитетні дослідники військової справи та експерти. Приклад: Том Купер, Андрій Клименко.
  4. великі поважні міжнародні видання. Приклад: NYT, WP, Reuters, DW.
  5. книжки авторства журналістів, громадських діячів, учасників подій, любителів, які викладають здебільшого аналітику, а не цілком мемуари. Приклад: «У вогняному кільці» Руденко та ін.
  6. організації журналістів, громадських діячів та ентузіастів, що спеціалізуються на розслідуваннях і військовій справі: Bellingcat, ІнформНапалм.
  7. спеціалізовані українські видання військової тематики. Приклад: Мілітарний, Defense Express, Новинарня, ukrmilitary.
  8. органи державної влади із силової вертикалі. Приклад: Міністерство оборони, Президент, СБУ.
  9. великі поважні українські видання. Приклад: Українська правда, Радіо Свобода, Цензор.нет, Фокус.[1]
  10. авторські вебсайти відомих ентузіастів військової справи. Приклад: Майкл Холм і http://www.ww2.dk/, Андрій Тарасенко і http://btvt.info/, Василь Чобіток і http://armor.kiev.ua/.
  11. відео, але тільки якщо це документальний фільм, аналітичний матеріал, оглядова передача, інтерв'ю від авторитетного спікера.
  12. хороші регіональні видання, особливо ті, які потрапляли під моніторинг медіа.[2] Не повинно бути підозр у тому, що це сайт-одноденка чи жовтий вебсайт.
  13. соцмережі пресслужб військових формувань.

Приклади джерел, які не долають поріг якості:

  1. розважальні сайти. Приклад: shotam.info
  2. сайти-одноденки, жовті вебсайти.
  3. відео, особливо якщо це сире відео (хелметками, записи з дронів тощо), ток-шоу, стріми.
  4. форуми.
  5. сторінки у соцмережах (телеграм, фейсбук, твітер) від повних анонімів, або від звичайних людей: випадкових політиків чи блогерів, пересічних військовиків.

Зауваження

Пошук істини, помилки та атрибуція

Враховуючи особливості поширення інформації у період війни, інформація, надана цими джерелами, не має вважатися істиною в останній інстанції чи остаточно встановленим фактом, а лише інформацією, що походить від джерел, що долають поріг мінімальної якості для використання у статтях Вікіпедії. У випадку розбіжностей між хорошими джерелами, вкажіть обидві точки зору.

Якщо ви вважаєте, що джерело не надто надійне для підкріплення якогось твердження, але однак має бути вказане у статті, подавайте його з атрибуцією. Тобто:

YesТак Журналіст ТСН Цаплієнко повідомив, що під Броварами було знищено 6-й танковий полк ЗС РФ.

Ні Під Броварами було знищено 6-й танковий полк ЗС РФ.

Див. також

Примітки

  1. Див. ~Топ-10 у рейтингах найкращих українських ЗМІ
  2. Наприклад, такий: https://detector.media/regionalna-presaonlain/article/208157/2023-02-20-slovo-vladi-a-ne-gromadyanam-yak-regionalni-media-dotrymuvalysya-standartiv-u-sichni-2023-roku/