Спиридонова Олександра Спиридонівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спиридонова Олександра Спиридонівна
Народилася 29 вересня 1900(1900-09-29)
Псковська губернія, Російська імперія
Померла 1966
Торосово (Ленінградська область), Волосовський район, Ленінградська область, РРФСР, СРСР
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність доярка
Нагороди
Герой Соціалістичної Праці
орден Леніна медаль «За трудову доблесть»
срібна медаль ВДНГ

Олекса́ндра Спиридо́нівна Спиридо́нова (19001966) — скотарка-пастух племінного молочного радгоспу «Торосово», Герой Соціалістичної Праці.

Народилася в селянській сім'ї. Росіянка. Змалечку допомагала батькам по господарству. Закінчила тільки початкову школу. До 1940 року працювала рільником у колгоспі «Червоний Бор» (Порховський район).

Потім переїхала у Вологодську область, була плотогоном на лісосплаві. У роки Другої світової війни стала санітаркою у військовому госпіталі у Вологді, потім працювала в радгоспі «Молочне», куди евакуйовано молочну худобу з Ленінградської області. У 1944 році, після зняття блокади, разом з ленінградцями переганяла назад гурти худоби і залишилася в радгоспі «Торосово» Волосовського району.

З 1945 року працювала пастухом-скотарем радгоспу «Торосово», їй довірили стадо в 300 голів. За порівняно короткий час перебування на пасовищах худоба помітно погладшала, надої пішли вгору. За продуктивністю худоби за пасовищний період торосовська ферма в перший післявоєнний рік вийшла на провідне місце в районі.

Постійно шукала нові пасовища, на собі доставляла сіль, а то й воду, допомагала дояркам здоювати корів. Щоб домогтися більш високих показників, вона пасла худобу не тільки вдень, але і вночі. Їй виділили додаткові пасовищні угіддя. В результаті надої молока збільшилися до 5000 кілограмів.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 22 жовтня 1949 року за отримання високої продуктивності тваринництва Спиридоновій Олександрі Спиридонівні присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці з врученням ордена Леніна і золотої медалі «Серп і Молот».

Пізніше перейшла в доярки, домоглася надоїв до 6200 кг. Працювала в радгоспі до виходу на пенсію. Жила в селі Торосово.

Нагороджена орденом Леніна, медалями, в тому числі «За трудову доблесть» та срібними медалями ВДНГ.

Посилання[ред. | ред. код]

Спиридонова Олександра Спиридонівна. // Сайт «Герои страны» (рос.).

  • Рабочая энциклопедия: 1921—1985. — Л.: Лениздат, 1986 (рос.)