Список корисних бур'янів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

 

Кульбаба (Taraxacum) — повсюдний корисний бур'ян

Це перелік диких рослин, які зазвичай вважаються бур'янами, проте мають певні корисні впливи або застосування, та часто-густо є ідеальними рослинами-супутниками в садах.

Корисні бур'яни можуть виконувати низку ролей у саду чи на подвір'ї, включаючи удобрення ґрунту, збільшення вологості, слугування укриттям чи живою мульчею, відлякування шкідників, залучення корисних комах або слугування їжею чи іншими ресурсами для людини.

Таблиця[ред. | ред. код]

Таблиця корисних бур'янів
Звичайна назва Наукова назва Рослина-супутник для Приваблює/надає притулок Відлякує Пастка для Їстівність Лікує Уникайте Примітки
Мімоза соромлива Mimosa pudica Ґрунтовий покрив для помідорів, перцю хижі жуки Використовується як природний ґрунтовий покрив у сільському господарстві
Молочай горошковий Euphorbia lathyris Кроти Використовується у французькій народній медицині як блювотне та проносне[1] Багато домашних тварин можуть їсти його, хоч він і отруйний для людини.[1]
В основному їстівні
Гірчиця польова Sinapis arvensis Виноградна лоза,[2] редька, не гірчичні капустяні, включаючи капусту, цвітну капусту, броколі Сонечка Приманює різноманітних шкідників капустяних, включаючи попелицю Насіння і листя їстівні буряк Культурна гірчиця — це гібрид трьох видів гірчиці, які усі використовують в їжу. Це зветься Трикутник У.
Кропива Urtica dioica Броколі, помідори,[3] валеріана, м'ята, кріп Попри пекучість, молоді частини рослини їстівні у вареному чи бланшованому вигляді. Її можна використовувати для приготування трав'яного чаю Також колись вирощувалася як культура для отримання волокна. Її сік колись використовували замість сичуга у сироварінні. Вона також була джерелом зеленого барвника. Після сушіння її все ще можна використовувати як високобілкову добавку до кормів. Кропива віддає перевагу ґрунтам, багатим поживними речовинами, корисними для інших рослин — особливо азоту та фосфору, — і тому може бути корисним показником якості ґрунту.[4]
Часник виноградниковий Allium vineale фруктові дерева, пасльонові (помідори, перець, картопля тощо), капустяні (капуста, броколі, кольрабі тощо), морква слимаки, попелиця, морквяна муха, личинки білана[5] Може використовуватися як звичайна цибуля-трибулька квасоля, горох, петрушка Це дикий двоюрідний брат цибулі та часнику
Шипшина Rosa Полуниця, виноград, троянди Гризуни та олені Приваблює японських жуків З плодів шипшини варять узвар Сюди відноситься і дика троянда рясноцвіта, завезена до США[6] для використання як привій для культурних троянд, та як «природний паркан» для худоби. В середині 20-го століття висадили багато кілометрів живоплоту з рясноцвітої троянди.
Покращують навколишнє середовище для рослин поблизу
Конюшина Trifolium капустяні, такі як капуста та броколі Її квіти приваблюють запилювачів Листя можна їсти Використовується в традиційній фітотерапії для «очищення крові» і містить мікроелементи, які можуть допомогти при подагрі Не вирощуйте поруч з помідорами, конюшина — це бобова рослина, яка робить ґрунт надто родючим. Помідорам потрібен помірний дефіцит азоту для зав'язування плодів Конюшина, як і більшість бобових, надає притулок бактеріям, які фіксують азот у ґрунті, допомагаючи удобрити рослини поруч. Конюшина також забезпечує ґрунтовий покрив, допомагаючи утримувати воду в ґрунті як мульча, і захищаючи сусідні культури від поїдання комахами-шкідниками. Голоземельне садівництво полегшує знищення комахами рослин, а зелень конюшини запобігає цьому.
Кульбаба Taraxacum Будь-які садові рослини Її квіти приваблюють запилювачів всі частини кульбаби їстівні в сезон Використовується в традиційній фітотерапії у всьому світі. Кульбаба лікарська ( Taraxacum officinale ) містить хімічні речовини, які мають сечогінні властивості.[7] Кульбаби приносять користь довколишнім рослинам завдяки своїй потужній стрижневій кореневій системі. Вона розпушує твердий ґрунт, заглиблюючись у землю, і потім виносить нагору поживні речовини, до яких інші рослини не могли дістати.
Огірочник Borago officinalis бобові, капустяні, помідори Його квіти приваблюють хижих ос хрусткі листя і квіти можна вживати в салатах Огірочник — одна з найпопулярніших традиційних лікарських трав Європи.

Різновиди корисних бур'янів[ред. | ред. код]

Засоби від шкідників[ред. | ред. код]

  • Нім — відлякує комах, що поїдають листя

Їстівні[ред. | ред. код]

  • Ожина⁣ — ожина багата поживними речовинами, а її колючі стебла можуть утворювати бар'єр проти деяких великих ссавців-шкідників.
  • Лопух — коріння, стебла та, особливо, молоде листя їстівні.[8])
  • Зірочник (Stellaria media) — використовують у салатах, а також як ґрунтопокривну рослину.
  • Волошка — квіти різних кольорів використовують як прикрасу для салатів.
  • Поросинець — сире листя та обсмажене коріння їстівні.[9]
  • Хвощ — реліктова рослина з високим вмістом кремнезему; бадилля дуже схоже за виглядом та смаком на спаржу.
  • Лобода — сирі листя і пагони їстівні. Також запобігає ерозії, і відвертає увагу мінерів від сусідніх культур.
  • Кропива — молоде листя, зібране до цвітіння, використовується як замінник чаю або шпинату. Рослини використовують як компостний матеріал або для вироблення волокна.
  • Портулак — використовують сирим у салатах або обсмажують.
  • Грицики — їх листя їстівне, його часто обсмажують або бланшують.
  • Настурція — її можна їсти сирою чи вареною; в деяких культурах вважається бур'яном (при збиранні диких рослин існує ризик зараження потенційно смертельними печінковими сисунами).

Місце проживання корисних комах[ред. | ред. код]

Укриття[ред. | ред. код]

  • Звичайну траву можна використовувати як ґрунтовий покрив, особливо на азотних ґрунтах.

Культури-пастки[ред. | ред. код]

Культури-пастки відводять потенційних шкідників від основної культури, призначеної для вирощування.

  • Вігна — приваблює сонечок, тому її посадка навколо бавовняних полів захищає бавовну від сисних комах. Вона також служить культурою-пасткою для шкідників.

Інше[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Органічні підходи[ред. | ред. код]

Покажчики[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Університет Пердью: Euphorbia lathyris
  2. Riotte, Louise (1 січня 1998). Roses Love Garlic: Companion Planting and Other Secrets of Flowers. Storey Books. ISBN 9781580170284 — через Google Books.
  3. Archived copy. Архів оригіналу за 6 липня 2011. Процитовано 3 травня 2010.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Nettles: Bad guys come good. www.telegraph.co.uk. Процитовано 24 червня 2021.
  5. nss abstracts. Архів оригіналу за 7 лютого 2012. Процитовано 13 серпня 2021.
  6. Archived copy. Архів оригіналу за 3 квітня 2007. Процитовано 10 червня 2007.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  7. Clare, Bevin A.; Conroy, Richard S.; Spelman, Kevin (August 2009). The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract of Taraxacum officinale Folium over a Single Day. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 15 (8): 929—934. doi:10.1089/acm.2008.0152. ISSN 1075-5535. PMC 3155102. PMID 19678785.
  8. Burdock: Pictures, Flowers, Leaves and Identification - Arctium lappa. www.ediblewildfood.com.
  9. Hypochaeris radicata - Catsears. www.survival.org.au.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Петерсон, Л. А. та Петерсон, Р. Т. (1999). Польовий довідник їстівних дикорослих рослин: Східна та Центральна Північна Америка. Хофтон-Міффлін.
  • Duke, J.A., Foster, S., & Peterson, R.T. (1999).Польовий посібник з лікарських рослин та трав Східної та Центральної Північної Америки. Хофтон-Міффлін.
  • Гібон, Е. (1988). Stalking the Wild Asparagus. Alan C. Hood & Company.
  • Sharma, O.P., R.C. Lavekar, K.S. Murthy and S.N. Puri (2000). Різноманітність середовищ існування та хижі комахи в бавовні IPM: Приклад екосистеми бавовни Махараштри . Світовий підручник Редкліффа з IPM. Університет Міннесоти, США.