Сплюшка бліда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сплюшка бліда

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Совоподібні (Strigiformes)
Родина: Совові (Strigidae)
Рід: Сплюшка (Otus)
Вид: Сплюшка бліда
Otus pamelae
Bates, 1937
Синоніми
Otus senegalensis pamelae
Посилання
Вікісховище: Otus pamelae
Віківиди: Otus pamelae
ITIS: 1063237
МСОП: 61915442
NCBI: 1254983

Сплюшка бліда[2] (Otus pamelae) — вид совоподібних птахів родини совових (Strigidae)[3]. Мешкає на Аравійському півострові. Раніше вважався підвидом африканської сплюшки, однак був визнаний окремим видом.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 18 см, вага 62-71 г. Верхня частина тіла світло-коричнювато-сіра, поцяткована нечіткими темними плямами і смугами. На плечах нечітка світла смуга. Нижня частина тіла піщано-коричнева або світло-коричнювато-сіра, легко поцяткована темними плямами. Над очима білі "брови". на голові невеликі пір'яні "вуха". Очі золотисто-жовті, дзьоб сіруватий з темним кінчиком. Лапи оперені, пальці сірувато-коричневі, кігті рожеві з темними кінчиками. Порівняно з африканською сплюшкою, бліді сплюшки мають блідіше забарвлення, плями на грудях і смуги на плечах у них менш виражені. Крик — висока, скрипуча трель «крірр», яка повторюється. Крик блідої сплюшки є більш гучним, різким і з більш протяжними нотами, ніж у африканських сплюшок.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Бліді сплюшки мешкають в горах Сарават[en] на південному заході Саудівській Аравії, в Ємені і Омані. Можливо, вони також мешкають в горах на півночі Сомалі. Бліді сплюшки живуть в пальмових гаях в напівпустелях і пустелях, в скелястих районах, слабо порослих рослинністю і поблизу населених пунктів. Живляться переважно комахами та іншими безхребетними.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція блідих сплюшок становить приблизно 60 тисяч птахів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Otus pamelae: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 05 жовтня 2022
  2. Otus pamelae у базі Avibase.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Owls. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 05 жовтня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]