Спогади жінки-космонавта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спогади жінки-космонавта
Memoirs of a Spacewoman
Жанр наукова фантастика
Форма роман
Автор Наомі Мітчісон
Мова англійська
Опубліковано 1962
Видавництво Віктор Голланц Лтд

«Спогади космонавтки» (англ. Memoirs of a Spacewoman) — науково-фантастичний роман Наомі Мітчісон, відомої поетеси та прозаїкині свого часу. Вперше надрукований 1962 року видавництвом Віктор Голланц Лтд. Приклад феміністичної наукової фантастики.

Сюжет

[ред. | ред. код]

У книзі розповідається про космонавтку — вчену та дослідницю. Описуються події віддаленого майбутнього, хоча й точні дати не вказуються. На той час людство дослідило багато світів у різних галактиках. Зважаючи на природу людини в питаннях знань та корисливості діє суворе правило: заборонене будь-яке «втручання».

Оповідач, Мері, — спеціаліст із «спілкування» — свого роду телепатії. Вона працює в суспільстві, де жінки, як і чоловіки, мають рівні можливості бути лідерами, хоча сама вона вважає за краще не лідирувати. Вони також мають значну свободу в питаннях сексу та репродукції:

Я думаю про своїх друзів і батьків своїх дітей. Я думаю про своїх дітей, але менше думаю про свої чотири дорогі нормалі, ніж я думаю про Віолу. І я думаю про Аріель.

Віола — це гаплоїдна людина, створена в результаті сексуального зв'язку з Мартіаном — марсіани є гермафродитами. Аріел — чужорідна істота, яку можна сприймати як паразита, чи свого роду дитину.

Не існує космічних заворушень та бійок: скоріше існує цілий ряд різних світів із цікавими біологічними особливостями. В одному випадку є етична проблема, яка стосується деяких гусениць та метеликів, обоє з яких належать до розумних видів живих істот. Висвітлення питань сексу та чужорідних культур аналогічне з трактуванням Нової хвилі, хоча воно, як правило, не класифікується як його частина.

Історія видань

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]