Спорт у Греції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олімпійський стадіон в Афінах

Греція — батьківщина Олімпійських ігор. Спорт популярний тут з часів стародавніх міст-держав. Про значимість спорту в Греції свідчить той факт, що на час проведення Олімпійських ігор припинялися всі війни між греками. У сучасній Греції спорт також не втратив актуальності. 1896 року в Афінах були проведені перші Олімпійські ігри сучасності, у яких взяли участь 13 країн. 2004 року Греція знову прийняла у себе Олімпійські ігри. У них брало участь вже 211 держав. Були побудовані нові спортивні споруди із застосуванням новітніх технологій.

Сьогодні найпопулярніші види спорту — футбол, баскетбол і водне поло. У 2004 році Греція стала чемпіоном Європи з футболу, поступившись лише в одному матчі збірній Україні. Грецькі баскетбольні клуби не раз ставали переможцями численних європейських турнірів. Греція, поряд з Радянським Союзом — єдині за всю історію країни, збірні яких носили одночасно, у футболі і в баскетболі, титул чемпіонів Європи.

Футбол[ред. | ред. код]

Переможний гол Ангелоса Харістеаса в фіналі Євро-2004
Докладніше: Футбол в Греції

Збірна Греції з футболу вперше взяла участь у великому міжнародному турнірі в 1980 році, коли стала учасницею фінальної стадії чемпіонату Європи. До цього грецький футбол лише одного разу яскраво заявив про себе, коли в 1971 році клуб «Панатінаїкос» дійшов до фіналу Кубка Європейських Чемпіонів. З 2001 року греків тренував німець Отто Рехагель, що став рекордсменом за кількістю матчів, проведених біля керма команди (75), а також найстаршим тренером збірної на Чемпіонаті світу 2010 року[1]. Під його керівництвом Греція здобула титул Чемпіону Європи 2004 року. Молодіжна збірна Греції з футболу виходила в фінал на Чемпіонаті Європи в 1988 і 1998 роках, в той час як збірна U-19 були фіналістами Чемпіонату Європи 2007 року.

Офіційний національний чемпіонат Греції з футболу вперше відбувся в сезоні 1927-28. Грецька Суперліга, яка до 2006 року турнір іменувалася Альфа Етнікі, — вища професійна ліга в системі футбольних ліг Греції. Кубок Греції — основний домашній кубок, який вперше був розіграний в сезоні 1931-32. Як у Суперлізі, так і в Кубку домінує «Олімпіакос, Пірей», який є найуспішнішим грецьким клубом. Із «Олімпіакосом» за першість традиційно змагаються столичні «Панатінаїкос» і АЕК.

Баскетбол[ред. | ред. код]

Баскетбол набув популярності в Греції після здобуття клубом АЕК Кубку володарів Кубків 1968 року. Другу хвилю піднесення викликали перемоги на Чемпіонаті Європи з баскетболу 1987 року та особливо 2005 року. Збірна Греції з баскетболу — одна з найсильніших, посідає 4 сходинку у світі[2]. Тричі за історію участі в Олімпійських іграх грецькі баскетболісти займали 5 місце. 2006 року греки стали срібними призерами Чемпіонату світу, 2009 року — бронзовими медалістами Чемпіонату Європи.

Найуспішніші баскетбольні клуби Чемпіонату Греції — Панатінаїкос (31 перемога), Аріс (10 перемог), Олімпіакос (9 пеермог), АЕК (8 перемог) та Панеллініос (6 перемог). 2011 року баскетбольний клуб «Панатінаїкос» вшосте за свою історію став чемпіоном Євроліги, перемігши у фіналі команду «Маккабі» міста Тель-Авів з рахунком 78-70[3][4][5].

Низка грецьких гравців здобула широку популярність завдяки своїм досягненням, серед них Нікос Галіс вважається одним з найвидатніших баскетболістів світу за всю історію спорту, Панайотіс Яннакіс, Панайотіс Фасулас, Фаніс Христодулу, Теодорос Папалукас і Дімітріс Діамантідіс. Серед грецьких гравців, які грали в NBA Ефтіміос Рентзіас, Васіліс Спануліс, Антоніс Фоціс, Андреас Глініадакіс, Джейк Цакалідіс і греко-американці Коста Куфос і Курт Рембіс. Анастасія Костакі та Евантія Мальці — грецькі професійні баскетболістки, які грали у WNBA.

Волейбол[ред. | ред. код]

Волейбол — популярний вид спорту в Греції, яким опікується Грецька федерація волейболу, член CEV. До числа основних досягнень чоловіча збірна команда здобула дві бронзові медалі — одну в Чемпіонаті Європи, а іншу — у Волейбольній Євролізі. П'ята місце греки посідали в змаганнях на Олімпійських іграх і шосте місце в Чемпіонаті світу з волейболу.

Грецька національна ліга A1 Етнікі вважається однією з найсильніших волейбольних ліг в Європі, оскільки грецькі клуби досягли значного успіху в європейських змаганнях. «Олімпіакос» — найуспішніший волейбольний клуб в країні, за свою історію завоював більшість національних чемпіонських титулів. Також «Олімпіакос» — єдиний грецький клуб, який здобував європейські трофеї (два Кубки CEV), двічі ставав фіналістом Ліги Чемпіонів CEV. До фіналу континентальних турнірів також виходили клуби «Іракліс», «Панатінаїкос» і «Орестіада».

Водне поло[ред. | ред. код]

Матч між Грецією та Угорщиною

Грецькі ватерполісти, і чоловіки, і жінки, традиційно сильно показують себе у міжнародних змаганнях. 1997 року чоловіча національна збірна здобула срібні медалі в змаганнях Кубка світу з водного поло, двічі завойовувала бронзові медалі у Світовій лізі водного поло 2004 і 2006 року, бронзову медаль на Чемпіонаті світу з водних видів спорту 2005 року і четверте місце на Олімпійських іграх 2004 року. Грецька жіноча збірна з водного поло виборола срібну медаль на Олімпійських іграх 2004 року, золоті і бронзові медалі у Світовій лізі водного поло відповідно 2005 і 2007 року і срібні медалі на Чемпіонаті Європи 2010 року.

Відповідно грецькі національні ліги з водного поло і серед чоловіків, і серед жінок мають провідні рейтинги в Європі, в той час як кілька грецьких клубів користуються міжнародним успіхом. У змаганнях серед чоловіків «Олімпіакос» і Етнікос, Пірей — найуспішніші клуби в країні. «Олімпіакос» здобував кубок Євроліги LEN і Суперкубок Європи 2002 року. Клуб Вуліагмені ставав переможцем в турнірі Кубка Кубків LEN 1997 року, а клуби Патри і Паніоніос посідали друге місце в розіграші LEN Trophy. У змаганнях серед жінок грецькі клуби також домінують у європейських змаганнях від 2000-х років. «Вуліагмені» — триразовий чемпіон Європи та переможець Len Trophy, жіноча ватерпольна команда клубу Гліфада — дворазовий чемпіон Європи. Жіноча команда Етнікос, Пірей також завоювала Len Trophy, а команда клубу «Олімпіакос» виходила у фінал турніру.

Важка атлетика[ред. | ред. код]

Піррос Дімас

Важка атлетика, ймовірно, — найуспішніший індивідуальний вид спорту для греків. Національна команда регулярно завойовує золоті медалі на Олімпійських іграх та інших міжнародних змаганнях. Грецькі важкоатлети завоювали загалом 15 медалей на Олімпіадах, серед яких 6 золотих, 5 срібних і 4 бронзові медалі.

На Чемпіонатах світу з важкої атлетики грецька команда важкоатлетів завоювала всього 111 медалей (70 у чоловіків і 41 у жінок), з них 26 золотих. Грецькі спортсмени неодноразово встановлювали світові й Олімпійські рекорди, через що грецьку збірну від 1990-х років прозвали «Dream Team». Серед найбільш титулованих грецьких важкоатлетів такі імена:

  • Піррос Дімас — триразовий олімпійський чемпіон, багаторазовий чемпіон світу та Європи. Він вважається в усьому світі одним з найвидатніших спортсменів в історії виду спорту.
  • Кахі Кахіашвілі — важкоатлет грузино-грецького походження, який з кінця 1990-х років виступав за Грецію. Один з чотирьох штангістів у світі, які здобували три рази поспіль золоті медалі на Олімпійських іграх.
  • Віктор Мітру — срібний призер Олімпійських ігор 2000 року; і Дімітріос Тофалос — здобув золоту медаль на Олімпіаді 1906 року, встановивши рекорд, який залишався неперевершеним до 1914 року.

Бойові мистецтва[ред. | ред. код]

Кікбоксинг — один з видів спорту, який має успішних послідовників в Греції. Майк Замбідіс — чинний чемпіон світу з кікбоксингу за версією W.I.P.U., здобував цей титул 15 разів, вважається найкращим кікбоксером у світі. Серед представників грецької діаспори в Австралії, Росії також кілька легенд, зокрема Стен Лонгінідіс, Тоска Петрідіс, Артур Цаконас, Евангелос Гуссіс.

Однак у Греції є досягнення й в інших бойові дисципліни. Зокрема Іліас Іліадіс — дзюдоїст, олімпійських чемпіон 2004 року (до 81 кг), чемпіон світу 2010 року (до 90 кг)[6]; олімпійський чемпіон, чемпіон світу з тхеквондо Міхаліс Муруцос, двократний олімпійський призер тхеквондист Александрос Ніколаїдіс; Елісавет Містакіду грецька тхеквондистка, срібна призерка Олімпіади 2004 року.

Легка атлетика[ред. | ред. код]

Хрисопії Деветзі

Легка атлетика — ще один індивідуальний вид спорту, в якому греки досягли успіхів, загалом завоювавши 29 медалей на Олімпійських іграх і 19 медалей на чемпіонатах світу з легкої атлетики. З 1972 року в Греції щорічно проводиться Афінський класичний марафон, удостоєний «золотого статусу» Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій[7]. 2006 року вперше відбувся нині щорічний Марафон «Александр Великий».

Серед найбільш титулованих грецьких легкоатлетів олімпійські чемпіони та призери: Фані Халкія, Перикліс Іаковакіс — із бігу з бар'єрами на 400 м; Нікі Бакоянні — зі стрибків у висоту; Анастасія Кеелсіду — з метання диска; Константінос Кентеріс — біг на 200 та 400 м; грецький спринтер Хараламбос Пападіас; Вула Патуліду — зі стрибків у довжину; Екатеріні Тану — спринт; Хрисопії Деветзі — у змаганнях з потрійного стрибка та стрибків у довжину; Софія Сакорафа, Константінос Гаціудіс — метання списа.

Вітрильний спорт і морські види спорту[ред. | ред. код]

Греція омивається двома морями, Егейським та Іонічним, що сприяє популярності морських видів спорту і вітрильного спорту зокрема. Грецькі спортсмени завоювали 7 медалей у вітрильному спорті і 2 у веслувальному спорті на Олімпійських іграх, а також численні золоті медалі на світових і європейських першостях. Деякі серед найвідоміших грецьких спортсменів: Ніколаос Какламанакіс, Анастасіос Бунтуріс, пари Софія Бекатору та Емілія Цулфа, Васіліс Полімерос і Дімітріос Мугіос, Георгіос Заїміс. Серед сучасних плавців Греції Романос Аліфантіс, Іоанніс Дрімонакос, Ірістідіс Грігоріадіс, Спірідон Янніотіс, Томас Біміс, Ніколаос Сіранідіс. Цікаво, що серед олімпійських чемпіонів Греції з вітрильного спорту останній король Греції Костянтин II, в юності брала участь в олімпійських змаганнях за Грецію і Софія Грецька та Ганноверська.

Теніс[ред. | ред. код]

Елені Даніліду

Теніс у Греції за останні десятилітті також набув популярності, і вона продовжує зростати. Елені Даніліду — найуспішніша грецька тенісистка, за свою кар'єру здобула 5 титулів Жіночої тенісної асоціації. Декілька гравців грецького походження, такі як Піт Сампрас і Марк Філіппуссіс, стали широко відомими в усьому світі. Греко-кіпрська зірка Маркос Багдатіс має багато прихильників в Греції. Греція також має декілька інших гравців на міжнародному рівні, такі як Христина Пападакі, Ангелікі Канеллопулу, Васіліс Мазаракіс, Константінос Ікономідіс, Анна Герасіму та Ірині Георгату.

Хокей[ред. | ред. код]

Докладніше: Хокей у Греції

Вітчизняний хокей в Греції значно поступається в популярності футболу, баскетболу. Перша хокейна команда Греції була сформована в 1924 році в Афінах при Афінському тенісному клубі і це була команда хокею з м'ячем. Від 1976 до 1994 року, збірні грецькі хокейні (на траві) команди беруть участь у 12 різних турнірах за кордоном. В цей же період в Греції зародився й хокей з шайбою. З 1990-х років сформовані національні команди Греції з хокею (з м'ячем та шайбою), почали формуватися юнацькі колективи. З тих пір хокей став спортом в Греції й продовжував поволі здобувати собі прихильників. 1994 року засновано чотири нові клуби і в той же час засновано Грецьку федерацію хокею, яка стала повноправним членом Міжнародної федерації хокею.

Олімпійські ігри[ред. | ред. код]

Марія Нафпліоту в Олімпії під час церемонії запалення олімпійського вогню, 2008 рік

23 червня 1894 року в Сорбонні відбувся перший конгрес Міжнародного Олімпійського комітету, який скликав барон П'єр де Кубертен. Товариш Кубертена грецький письменник Дімітріос Вікелас запропонував як місце проведення нових ігор Афіни, що символізувало б їх наступність давньогрецьким іграм[8].

З тих пір національна команда змагалися на всіх літніх Олімпійських іграх, стала однією з чотирьох країн, що зробили це за весь період становлення сучасних Олімпіад. Окремим символічним фактом є запалення Олімпійського вогню в Олімпії. Національна олімпійська збірна Греції традиційно відкриває Парад націй на церемонії відкриття будь-яких Олімпійських Ігор.

Паралімпійські ігри[ред. | ред. код]

Греція, не зважаючи на свої давні олімпійські традиції, не відігравала ролі у зародженні паралімпійського руху та в організації Паралімпійських ігор. Вперше країна взяла участь у літніх Паралімпійських іграх 1976 року в Торонто, Канада, а у зимових не брала участі до 2002 року. Грецькі спортсмени вибороли шістдесят сім медалей різного ґатунку, серед них 13 золотих, 30 срібних і 24 бронзових. Відтак Греція посідає 48-е місце у загальній медальній таблиці за всю історію Паралімпіад. На відміну від Оліміпйських, на Паралімпійських іграх збірна Греції під час параду націй виходить за алфавітним порядком.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вайсс - самый молодой тренер ЧМ, а Рехагель - самый старый[недоступне посилання з травня 2019]
  2. FIBA World Ranking for men. FIBA. www.fiba.com. Архів оригіналу за 8 липня 2013. Процитовано 5 липня 2010.
  3. Greece's Diamantidis wins Euroleague trophy, 8-05-2011, ana-mpa
  4. Panathinaikos Win Another Euroleague Title (video), greece.greekreporter.com. Архів оригіналу за 12 травня 2011. Процитовано 8 травня 2011.
  5. [[https://web.archive.org/web/20110511112101/http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite5_29914_08/05/2011_390043 Архівовано 11 травня 2011 у Wayback Machine.] Panathinaikos is the new European basketball champion: Greens beat Maccabi 78-70 in Euroleague final, 8-05-2011, Катимеріні]
  6. «Χρυσός» ο Ηλιάδης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τζούντο. Архів оригіналу за 13 вересня 2010. Процитовано 23 березня 2011.
  7. Nikitaridis, Michalis (2007-11-02). Athens Classic Marathon celebrates 25th anniversary – PREVIEW [Архівовано 23 жовтня 2012 у Wayback Machine.]. IAAF. Retrieved on 2009-11-08.
  8. Історія Олімпійських ігор (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 14 травня 2011. Процитовано 18 жовтня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]