Сріблодзьоб чорноволий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сріблодзьоб чорноволий
Чорноволий сріблодзьоб (підвид S. c. cucullata, острів Прінсіпі)
Чорноволий сріблодзьоб (підвид S. c. cucullata, острів Прінсіпі)
Чорноволий сріблодзьоб (підвид S. c. scutata, Пітермаріцбург, Квазулу-Наталь, ПАР)
Чорноволий сріблодзьоб (підвид S. c. scutata, Пітермаріцбург, Квазулу-Наталь, ПАР)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Сріблодзьоб (Spermestes)
Вид: Сріблодзьоб чорноволий
Spermestes cucullata
Swainson, 1837[2]
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Lonchura cucullata
Spermestes cucullatus
Посилання
Вікісховище: Spermestes cucullata
Віківиди: Spermestes cucullata
МСОП: 22719782
NCBI: 158614

Сріблодзьо́б чорноволий[3] (Spermestes cucullata) — вид горобцеподібних птахів родини астрильдових (Estrildidae). Мешкає в Африці на південь від Сахари та на сусідніх островах.

Опис[ред. | ред. код]

Чорноволий сріблодзьоб (Гамбія)
Чорноволий сріблодзьоб зі стеблом Megathyrsus maximus (Уганда)
Зграйка чорноволих сріблодзьобів
Чорноволий сріблодзьоб

Довжина птаха становить 9-10 см, вага 7-12 г. Голова, горло і верхня частина грудей чорні або чорнувато-бурі, обличчя і груди з боків мають пурпурово-зелений відблиск. Верхня частина тіла сірувато-коричнева, хвіст чорний, нижня частина тіла біла. Надхвістя і гузка поцятковані біло-темно-сірими смугами. Пера на боках коричневі з широкими білими краями на кінці, що надає бокам смугастого вигляду. На плечах і на грудях з боків є кілька райдужних зелених плямок. Покривні пера крил і махові пера мають світліші або більш яскраві краї. Дзьоб зверху темно-сірий, знизу сріблясто-сірий. Виду не притаманний статевий диморфізм.

У молодих птахів верхня частина тіла бурувата, голова і нижня частина тіла охриста, хвіст чорнувато-бурий. Вони набувають дорослого забарвлення у віці 6 місяців, тоді ж вони набувають статевої зрілості. У представників підвиду S. c. scutata оперення на стику нижньої частини грудей і боків смугасте, а не бронзово-зелене. Надхввістя і стернові пера поцятковані тонкими смугами і рівномірно темні.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[4]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Чорноволі сріблодзьоби широко, хоча і нерівномірно, поширені в Субсахарській Африці, від Сенегалу і Судану до Південно-Африканської Республіки та на сусідніх островах. Також ці птахи були інтродуковані на Пуерто-Рико. Вони живуть в саванах, рідколіссях і чагарникових заростях, на узліссях галерейних лісів на трав'янистих луках на берегах річок та на полях, трапляються поблизу людських поселень. Зустрічаються переважно в рівнинній місцевості, на висоті до 2000 м над рівнем моря.

Поведінка[ред. | ред. код]

Чорноволі сріблодзьоби зустрічаються зграйками, які зазвичай нараховують від 8 до 20 птахів, і в яких є один домінантний самець. Вони живляться переважно дрібним насінням трав, які збирають з землі або прямо з колосся, а також плодами, ягодами, нектаром, водоростями і комахами, зокрема літаючими термітами, особливо під час сезону розмноження. В Західній Африці вважаються шкідниками посівів.

Чорноволі сріблодзьоби гніздяться невеликими колоніями. Вони використовують гнізда не лише під час сезону розмноження, а протягом всього року, постійно їх перебудовуючи, повторно використовуючи матеріал. Птахи відпочивають в цих гніздах і сплять в них вночі. Гніздо кулеподібне з бічним входом, робиться парою птахів з переплетених стебел трави, кокосових волокон та інших рослинних волокон, гніздова камера встелюється пухом і пір'ям. Воно розміщується на невеликому дереві, на висоті 2-2,5 м над землею, часто поряд з мурашником або осиним гніздом. Виводкові гнізда зазвичай складаються з 500-800 стеблинок, тоді як спальні гнізда — з 200-400. Іноді птахи використовують покинуті гнізда ткачиків.

Сезон розмноження у чорноволих сріблодзьобів припадає на завершення сезону дощів. В кладці від 4 до 6 яєць. Інкубаційний період триває 12-13 днів, насиджують і самиці, і самці, вдень підміняючи один одного, а вночі разом відпочиваючи в гнізді. Пташенята покидають гніздо через 17-18 днів рісля вилуплення, однак залишаються поряд з гніздом ще 2-3 тижні.

Чорноволі сріблодзьоби іноді стають здобиччю саванових яструбів, строкатих круків, сорокопудів, вилохвостих дронго і білоголових орлів. Також вони стають жертвами гніздового паразитизму з боку білочеревих вдовичок, а на Пуерто-Рико — синіх вашерів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Spermestes cucullata: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 21 січня 2023
  2. Swainson, William John (1837). The Natural History of the Birds of Western Africa. Т. 1. Edinburgh: W.H. Lizars. с. 201—203.
  3. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  4. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Waxbills, parrotfinches, munias, whydahs, Olive Warbler, accentors, pipits. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 21 січня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jürgen Nicolai (Hrsg.), Joachim Steinbacher (Hrsg.), Renate van den Elzen, Gerhard Hofmann: Prachtfinken – Afrika. Serie Handbuch der Vogelpflege, Eugen Ulmer Verlag, Stuttgart 2007, ISBN 978-3-8001-4964-3.
  • Peter Clement, Alan Harris, John Davis: Finches and Sparrows. An Identification Guide. Christopher Helm, London 1993, ISBN 0-7136-8017-2.

Посилання[ред. | ред. код]