Стадняк новогвінейський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стадняк новогвінейський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Стаднякові (Pomatostomidae)
Рід: Стадняк (Pomatostomus)
Вид: Стадняк новогвінейський
Pomatostomus isidorei
Lesson, 1827
Синоніми
Garritornis isidorei
Посилання
Вікісховище: Garritornis isidorei
Віківиди: Pomatostomus isidorei
ITIS: 916195
МСОП: 22704980
NCBI: 9175

Стадняк новогвінейський[2] (Pomatostomus isidorei) — вид горобцеподібних птахів родини стаднякових (Pomatostomidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік Нової Гвінеї. Поширений майже на всьому острові; відсутній у внутрішніх гірських районах та на північному сході, а також на острові Йос-Сударсо. Крім того, трапляється на островах Вайгео і Місоол.

Опис[ред. | ред. код]

Це птахи середнього розміру, завдовжки до 25 см, вагою 30-47 г. Серпоподібний дзьоб зігнутий донизу. Ноги міцні та довгі. Хвіст також досить довгий, клиноподібний. Крила округлі.

Оперення коричнево-червоного забарвлення. Брови, лице та горло світло-коричневого кольору. Груди та черево бордового забарвлення. Дзьоб помаранчевого кольору.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Мешкає у тропічних дощових лісах. посушливих районах, де буш пересікається з лісом з густим підліском. Ліси представлені, переважно, казуариною та акацією. Трапляються невеликими зграями до 20 особин, що складаються з племінної пари та молодняка ​​кількох попередніх виводків. Активні вдень. Живляться комахами, дрібними хребетними, ягодами, насінням. Сезон спаровування припадає на заключну фазу сезону дощів і триває до розпалу сухого сезону. Утворюють моногамні пари. Чашоподібне гніздо будується у роздвоєнні стовбура акації або казуарини. У гнізді 1-3 яйця. Насиджує самиця, самець в цей час годує та охороняє партнерку. У догляді за пташенятами бере участь уся зграя. Даних про тривалість висиджування та процес догляду за потомством мало, однак є підстави припускати, що вони суттєво не відрізняються від інших видів стадняків.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2012). Pomatostomus isidorei: інформація на сайті МСОП (версія 2013.2) (англ.) 26 листопада 2013
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.