Стара Земля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Стара Земля»
Обкладинка першого видання роману у 1911 році
Автор Єжи Жулавський
Назва мовою оригіналу Stara Ziemia
Країна Австро-Угорщина
Мова польська
Жанр Наукова фантастика
Видавництво «Gebethner i Wolff»
Видано 1911
Видано українською 1927
Тип носія м'яка обкладинка
Попередній твір «Звитяжець»
Наступний твір  —

«Стара Земля» (пол. Stara Ziemia) — науково-фантастичний роман польського письменника Єжи Жулавського, уперше виданий у 1911 році видавництвом «Gebethner i Wolff» (Краків і Варшава). Роман є заключною, третьою частиною «Місячної трилогії», проте не є продовженням попередніх романів «На срібній планеті» і «Звитяжець», а є самостійним твором, події якого розгортаються одночасно з подіями роману «Звитяжець».

Сюжет роману

[ред. | ред. код]

Події роману відбуваються майже одночасно із подіями роману «Звитяжець», проте в іншому місці — на Землі. Час дії роману — на межі ХХІХ і ХХХ століття. Європа об'єдналась у єдине державне утворення, основою якого є система кооперативів. Неймовірна техніка й винаходи підтримують добробут землян. Проте не відчувається впливу егалітаризму. Буржуазія утримується завдяки праці робітників, які обслуговують сотні машин, які виконують однакові автоматичні дії. Держава стає потужною і бездушною машиною, яка обмежує свободу особистості. група інтелектуалів робить спробу захопити владу, використовуючи невдоволення робітників, до яких відносяться із погордою. Важливе значення в романі має чудовий винахід — прилад. який може знищувати матерію, сконструйований геніальним науковцем Яцеком — головним героєм роману. Ця потужна зброя стає об'єктом політичних торгів, які призводять до зміни політичного ладу… Створюючи власний образ майбутнього, Жулавський одночасно полемізує з сучасними для нього концепціями перебудови суспільних відносин. Його прогнози є також реакцією на програми перебудови суспільства на основі поглядів соціалістів, які оцінені як фантастичні методи.

Український переклад

[ред. | ред. код]

Українською мовою роман під назвою «Стара земля» разом із іншими частинами «Місячної трилогії» перекладено 1927 року Леонідом та Валерією Пахаревськими.[1]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Юрій Жулавський та його місячна трилогія: («На срібній планеті», «Звитяжець», «Стара земля») // На срібній планеті: рукопис з місяця. — пер. з пол. Л. та В. Пахаревських. — К.: 1927. — С. 5-31

Література

[ред. | ред. код]
  • A. Niewiadomski, A. Smuszkiewicz Leksykon polskiej literatury fantastycznonaukowej Wydawnictwo Poznańskie, 1990 (пол.)

Посилання

[ред. | ред. код]