Старгач

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Старгач

41°23′ пн. ш. 23°46′ сх. д. / 41.383° пн. ш. 23.767° сх. д. / 41.383; 23.767Координати: 41°23′ пн. ш. 23°46′ сх. д. / 41.383° пн. ш. 23.767° сх. д. / 41.383; 23.767
Країна  Греція і  Болгарія
Регіон Kato Nevrokopi Municipalityd
Тип гора
Висота 1270 м
Площа 37 км²
Старгач. Карта розташування: Греція
Старгач
Старгач
Старгач (Греція)
Мапа

Старгач (грецькою: Στραγκάτς або Κουλάτα) — гора на південному заході Болгарії і на півночі Греції, найнижча гора Рило-Родопського масиву .

Географічна характеристика[ред. | ред. код]

Географічне положення, межі, розміри[ред. | ред. код]

Гора тягнеться на південь від Пірина, що відокремлює його від долини річки Митниця (права притока Мести). На заході з'єднується з гіркою Славянка через сідловину Пидарчовиця або Панаїрська Ливада (720 м), а на сході — сідловиною Митницата - з північними відрогами Боздагу, відомого ще як Шилка або гора Святого Тодора. На піденному заході долина річки Тирлицька Митниця (Ватипопу) відокремлює її від Чорної гори, а на південному сході долина річки Белотинської (Мілоревма) - від гори Боздаг. На півдні схили Страгача стрімко спускаються до Єлес-Зерневської котловини. Довжина гори з півночі на південь становить близько 15 км, а ширина — 10 км. Більша частина гори знаходиться на грецькій території. На болгарській вона займає площу 37 км2 , що становить близько 40% її загальної площі. З заходу на схід в північній частині гори між прикордонними пірамідами № 113 і 130 проходить ділянка болгаро-грецького кордону.

Рельєф, геологічна будова[ред. | ред. код]

Завдяки округлому контуру та злегка розсіченій гряді, Старгач є зменшеною копією сусідньої гори Славянка. Найвища точка, вершина Старгач (1270 м), розташована на грецькій території (також відома як пік Кулата), приблизно в 1 км на південь від прикордонної піраміди № 122. Найвищою точкою (1249,4 м) в болгарській частині є хребет біля прикордонній піраміді № 121, у безпосередній близькості руїн грецької застави, але це не є пік.

Старгач - це горст складений з метаморфічних порід - мармуру, гнейсу, слюди. Граніти виходять на невеликих ділянках і зустрічаються ще кварц.

Клімат, води, ґрунти, флора і фауна[ред. | ред. код]

Через близькість гори до Егейського моря, клімат перехідний середземноморський. Більшість опадів, переважно у вигляді дощу, випадають в осінньо-зимовий період. Сніговий покрив майже не тримається. Ґрунти в гірській місцевості в основному лісові коричневі вилужені.

Кліматичні та ґрунтові умови сприяли формуванню специфічної субрегіональної флори і фауни. Переважає чагарникова рослинність - ясен білоцвітий, бузкові, ялівцеві, ліщини, граб. Букові ліси ростуть у найвищих ділянках вздовж кордону з Грецією. Серед тварин зустрічаються: кіт лісовий, дикий кабан, заєць.

Поселення[ред. | ред. код]

На самій горі немає населених пунктів, але в передгір'ях у Болгарії та Греції є 1 містечко і 5 сіл.

Транспорт[ред. | ред. код]

По східному підніжжі гори проходить через сідловину Митницата (через тунель біля кордону) ділянка другокласної дороги № 19 Державної автомобільної мережі від Гоце Делчева до Драми.

Топографічна карта[ред. | ред. код]

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]

  • У Старгачі час між двома селами зупинився
  • Галерея з фотографіями з Старгача
  • Николай Мичев (1980). Географски речник на България. София: Наука и изкуство. с. 482. (болг.)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Николов В., Йорданова М. Гори Болгарії, Софія, 1997, с.168-170.
  2. Георгієв, Георгій К. "Залізна промисловість в Муравскому (гора Аліботуш і сусіди і гори)". Софія, 1953, с.11.