Старикова Валентина Іванівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Старикова Валентина Іванівна
Основна інформація
Дата народження 24 лютого 1949(1949-02-24) (75 років)
Місце народження Уфа, Башкирська АРСР, РРФСР, СРСР
Громадянство Росія і СРСР
Професії піаністка, музична педагогиня
Інструменти фортепіано
Заклад Башкирський державний педагогічний університет імені Міфтахетдіна Акмулли

Валентина Іванівна Старикова (рос. Валентина Ивановна Старикова; 24 лютого 1949 року, Уфа, Башкортостан) — російська піаністка, діяч мистецтва, музичний педагог . Заслужений працівник культури Республіки Башкортостан, доцент Башкирського державного педагогічного університету ім. М. Акмулли. Лауреат міжнародних і всеукраїнських конкурсів, викладач Середнього спеціального музичного коледжу РБ. Член журі низки міжнародних музичних конкурсів.

Вапентина Старикова початкову музичну освіту здобула в класі М. В. Шаталової. Навчалася в Уфимському училищі мистецтв, у класі Валерія Петровича Стародубровського, учня Г. Нейгауза. Вищу освіту здобула в УГІІ (клас Олександра Давидовича Франка) в 1973 році. Викладала в УГІІ, продовжує педагогічну роботу в БДПУ імені М. Акмулли і ССМК РБ.

Творча і педагогічна діяльність[ред. | ред. код]

Належить до провідних фортепіанних педагогів-методистів Росії. За час роботи виховала понад 60 лауреатів міжнародних та всеукраїнських конкурсів, в їх числі заслужений артист РФ Сергій Чипенко, заслужені працівники культури РБ Ільдар Хисамутдинов, Тетяна Лонщакова і Олександра Комір, піаністи Лі Сіон [1] (володарка гран-прі музичного конкурсу ім. Й. Гайдна - Відень, Австрія ) І Денис Хусаїнов (володар Золотої медалі Міжнародних Дельфійських ігор [2], лауреат I премії конкурсу імені Костянтина Ігумнова ). Її випускники викладають і концертують в багатьох містах Башкирії, Росії, ближнього і далекого зарубіжжя. Є співзасновником і педагогом школи-студії «Музика для всіх» [3] Валентина Старикова входить до журі міжнародних музичних конкурсів піаністів, таких як Міжнародний конкурс піаністів і фортепіанних ансамблів ім. Скавронського, ім. А. Д. Франка, конкурсів-фестивалів «На крилах таланту» і «Йондоз Ілі», [4] постійний учасник і співорганізатор наукових конференцій, заходів Міжнародного форуму «Мистецтво та освіта-XXI». Проводить свої майстер-класи в Росії і за кордоном (Індія, Південна Корея). Автор безлічі методичних публікацій в галузі навчання мистецтву фортепіанної гри. Постійний партнер міжнародного фонду Володимира Співакова [5]

Відгуки[ред. | ред. код]

Юрій Слесарев, народний артист РФ, професор МГК ім. Чайковського:

Майстер-клас Старикової в Південній Кореї
Мені доводилося чути багатьох учнів Валентини Іванівни як на конкурсах, так і на майстер-класах, крім того — на уроках у класі спеціального фортепіано; і я переконаний, що їхній високий професійний рівень — це результат копіткої праці талановитого педагога, яким я безумовно вважаю Старикову. Її педагогічна майстерність і науково-методична забезпеченість дозволяють їй самій проводити майстер-класи і консультації для викладачів фортепіано всіх ланок освіти — шкіл, училищ, вузів. Від колег завжди чую добрі відгуки про ці заходи. У моєму класі в Московській консерваторії і ЦССМШ навчалися учні Старикової (зокрема — Денис Хусаїнов і Галина Мінібаєва), тому я особливо добре знаю високу якість її роботи як викладача[6].
Оригінальний текст (рос.)
Мне доводилось слышать многих учеников Валентины Ивановны как на конкурсах, так и на мастер-классах, кроме того — на уроках в классе специального фортепиано, и я убеждён, что их высокий профессиональный уровень — это результат кропотливого труда талантливого педагога, каким я безусловно считаю Старикову. Её педагогическое мастерство и научно-методическая обеспеченность позволяют ей самой проводить мастер-классы и консультации для преподавателей фортепиано всех звеньев образования — школ, училищ, вузов. От коллег всегда слышу хорошие отзывы об этих мероприятиях. В моём классе в Московской консерватории и ЦССМШ обучались ученики Стариковой (в частности — Денис Хусаинов и Галина Минибаева), поэтому я особенно хорошо знаю высокое качество её работы как преподавателя
.

Є володарем Гранта фонду «Російське виконавче мистецтво»[7] .

Нагороди та звання[ред. | ред. код]

Лауреат міжнародних, всеукраїнських та республіканських конкурсів, заслужений працівник культури Республіки Башкортостан, нагороджена знаком «За відмінну роботу» Міністерства культури СРСР. У 2012 році за підготовку учениці Лі Сіон, що отримала гран-прі, рішенням міжнародного журі нагороджено спеціальним дипломом «Кращий учитель» [8]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Кореянка из Уфы покоряет Вену»
  2. 2015-02-10 «Музыка и культура» «Всевышний, Родитель, Учитель…». Архів оригіналу за 26 січня 2016. Процитовано 7 червня 2020.
  3. ИА «Башинформ» В Уфе музыке будут учить людей всех возрастов
  4. Управление по культуре и искусству Администрации городского округа город Уфа. Архів оригіналу за 12 травня 2021. Процитовано 7 червня 2020.
  5. Международный благотворительный фонд Владимира Спивакова. Архів оригіналу за 31 січня 2016. Процитовано 19 січня 2016.
  6. Газета «Вечерняя Уфа» 24.02.2014
  7. «Как Стариковой класс демонстрировал класс» [Архівовано 2018-07-18 у Wayback Machine.].
  8. Преподаватели и студенты БГПУ одержали победу в музыкальном конкурсе-фестивале. Архів оригіналу за 30 січня 2016. Процитовано 19 січня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]