Стартапи у Вірменії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Старптапи у Вірменії — сукупність стартапів Вірменії, що сформовані у IT-кластер та перебувають у центрі уваги як місцевих урядовців, так і міжнародних інвесторів.

Протягом останніх років сфера ІКТ складала близько 3-4 % від ВВП Вірменії та щорічно динамічно зростала на рівні з національною економікою (5-8 %).[1] Основу місцевої ІТ-індустрії складають компанії, що працюють на аутсорсинг для міжнародних (переважно) західних замовників.[2] В таких умовах як урядом, так і місцевим середовищем робиться ставка на стартапи як нові, продуктові підприємства, які повинні пропонувати на ринок не послуги по розробці фрагментів, а вже готовий продукт. В свою чергу, це повинно збільшити прибутковість національної ІТ-індустрії як такої та створити привабливі робочі місця, що допомагали би боротися з масовою еміграцією з країни.[3][4]

Ніч вірменських стартапів (Берлін, 2017)

Особливо ця стратегія посилилася після масових протестів 2018 року, в результаті яких до влади в країні прийшов новий уряд на чолі з прем'єр-міністром Ніколом Пашиняном. Так 2019 року була створено Міністерство високотехнологічної промисловості, яке повинно вживати заходів щодо стимулювання галузі (в основному через зниження податків для інвесторів та програми співпраці).[5][6][7]

Втім ще раніше як у місцевому середовищі ІТ, так і серед закордонних інвесторів почалися точитися розмови про формування у Вірменії «екосистеми стартапів». Хоча прибічники цієї тези і визнають нестачу у Вірменії приватних інвесторів як от ризикового капіталу або бізнес-ангелів, вони підкреслюють чималу (як для невеликої гірської країни) кількість місцевих представництв західних ІТ-компаній та ряд грантових програм з боку США (STEP) та ЄС (SMEDA), що націлені на розвиток вірменських стартапів.[8][9][10]

Деякі вірменські старапи[ред. | ред. код]

  • PicsArt — додаток для створення і редагування колажів та зображень з елементами соціальної мережі.[11]
  • 2Hz — платформа для аудіо та мовних маніпуляцій в реальному часі.
  • D'efekt — додаток для креативного спотворення фото та відео.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Economic and Financial Data for the Republic of Armenia. Statistical Committee of the Republic of Armenia. 01.04.2020. Процитовано 06.04.2020.
  2. Армения – самый развитый центр аутсорсинга и агент инноваций в регионе. armenpress.am (рос.). Процитовано 6 квітня 2020.
  3. Armenia: how booming startups are reversing a population exodus. Sifted (амер.). Процитовано 6 квітня 2020.
  4. Elliott, Raffi (18 грудня 2019). NerUzh 2.0 Invites Diaspora-Armenian Startups to Thriving Tech Scene. The Armenian Weekly (амер.). Процитовано 6 квітня 2020.
  5. В Армении будет создано министерство высоких технологий - Пашинян. Sputnik Армения (рос.). Процитовано 6 квітня 2020.
  6. ՀՀ ԲԱՐՁՐ ՏԵԽՆՈԼՈԳԻԱԿԱՆ ԱՐԴՅՈՒՆԱԲԵՐՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅՈՒՆ, MINISTRY OF HIGH-TECH INDUSTRY OF THE REPUBLIC OF ARMENIA ,МИНИСТЕРСТВО ВЫСОКОТЕХНОЛОГИЧЕСКОЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ РЕСПУБЛИКИ АРМЕНИЯ. | hti.am (англ.). Процитовано 6 квітня 2020.
  7. Burke, Joel (23 січня 2020). Building a More Globally Competitive Armenia. The Armenian Weekly (амер.). Процитовано 6 квітня 2020.
  8. DAO, Rocket (15 листопада 2019). Стартап экосистема Армении. Medium (англ.). Процитовано 6 квітня 2020.
  9. Science & Technology Entrepreneurship Program (STEP) in Armenia - Enterprise Incubator Foundation. www.eif.am. Процитовано 6 квітня 2020.
  10. EU support to tech start-up ecosystem in Armenia | EU4Business. www.eu4business.eu. Процитовано 6 квітня 2020.
  11. Amazing Armenia: revolution, tech unicorns & a powerful female workforce. Sifted (амер.). Процитовано 6 квітня 2020.