Степовий Олексій Пилипович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Степовий Олексій Пилипович
с. Джулинка, 2020 рік
Народження 19 березня 1927(1927-03-19) (97 років)
Джулинка

Степовий Олексій Пилипович (нар. 19 березня 1927, Джулинка) — самобутній художник-аматор.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 19 березня 1927 року в селі Джулинка, Бершадського району, Вінницької області. Батько Олексія Степового у 1932 році був репресований, а 1933 році загинув. Родина Степових зазнала багато поневірянь. Десятирічного Олексія вигнали з третього класу сільської школи, після чого він працював на різних роботах у колгоспі — погоничем, їздовим.[1] Після звільнення села Джулинка від нацистських окупантів (березень 1944 року) Олексій Пилипович був призваний на дійсну військову службу в військах НКВС. Потяг до малювання, що проявився ще в дитячі роки, став причиною подальшої трагедії: на обгортці зошита під час занять у школі серед інших замальовок зобразив свиню. Хтось запитав: «А Сталіна можеш?». Поряд з свинею намалював портрет Сталіна, а зошит здав на перевірку.

15 серпня 1950 року Олексія Степового заарештували. Звинувачення: підрив авторитету державних та партійних лідерів. Вирок: 10 років позбавлення волі та 5 років позбавлення прав. [2]Пройшов табори «Буре-Полом» в Горківській області та «Красная Глінка» в Куйбишевській області. На той час йому виповнилося 23 роки. Протягом усього строку перебування у таборах (1950—1955 р.р.) Олексій Пилипович пише простим олівцем портрети політв'язнів, малює пейзажі навколишньої природи, таємно веде щоденник, читає книги. Звільнившись Олексій Пилипович повернувся у рідне село. Працював на різних роботах: у колгоспі, при Будинкові культури художником, згодом створив образотворчий гурток для дітей. Він дуже радіє, що відкриває таланти. Кілька його вихованців обрали професію учителя образотворчого мистецтва. Персональні виставки Степового Олексія Пилиповича організовують у рідному селі Джулинка, у Бершадському краєзнавчому та Вінницькому обласному художньому музеях.[3][4][5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дисидент не місцевого масштабу. «Антидот» і «детокс» від «Дня». Процитовано 6 листопада 2021.
  2. Портретист із ГУЛАГу. umoloda.kyiv.ua (укр.). Процитовано 6 листопада 2021.
  3. Вінничанину, який пройшов через ГУЛАГ та став героєм роману лауреата Нобелівської премії, виповнилось 93 роки. naparise.com (англ.). Процитовано 6 листопада 2021.
  4. Олексій Пилипович Степовий відзначив 93-й день народження. dzhulynska-gromada.gov.ua (ua) . Процитовано 6 листопада 2021.
  5. 90-літній ювілей відзначив вінницький художник Олексій Степовий - герой «Архіпелагу ГУЛАГ». Всі новини Вінниці (укр.). 30 листопада 0001. Процитовано 6 листопада 2021.

Джерела[ред. | ред. код]